Hlavní obsah

Svědění v uších: 4 příčiny a co s tím

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Reklama

Nemůžete se přestat škrábat v uších? Určitě nejste sami. Svědění uší trápí všechny bez rozdílu věku nebo pohlaví. Jak získat úlevu? Záleží na tom, co svědění spouští. Známe 4 možné příčiny.

Článek

Svědění v uších je nepříjemné. Trpíte na něj také? Pak vězte, že bez ohledu na jeho příčinu byste si rozhodně neměli pomáhat vkládáním jakéhokoliv předmětu do ucha. Mohli byste si totiž poškodit vnitřní ucho, včetně drobných kůstek, které pomáhají slyšet. Ale co tedy s tím? Řešení se odvíjí od spouštěče.

1. Infekce

Svědí vás v uších během nachlazení nebo chřipky? Na vině mohou být bakterie a viry, které v uchu způsobují infekci. „Pokud je svědění závažné a je spojené s horečkou a výtokem z ucha, měli byste navštívit lékaře,“ nabádá MUDr. David Frej.

Přirozenou ochranu proti choroboplodným zárodkům může narušit také zvýšená vlhkost. Infekci, kterou může zapříčinit, se říká plavecké ucho. Nastává, když se do ucha dostane nadbytek vody, který nevyteče zpátky a zůstane uvnitř. V takových případech pomůže jen zaléčení infekce.  Speciální ušní kapky nebo antibiotika vám předepíše lékař. Dermatoložka Marie Finsterlová varuje před samoléčením: „Používáním často zbytečných přípravků ve velmi krátkých intervalech jen riskujete zvýšení možnosti ekzému, který se pak stává chronickým problémem.“

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Uši byste měli čistit jen jemně, rozhodně nepoužívejte ostré předmětyFoto: BLACKDAY, Shutterstock.com

2. Alergická reakce

Kůže uvnitř uší a zvukovod mohou svědit i důsledkem alergie na běžně užívanou kosmetiku, jako jsou šampony a mýdla. Nutkání drbat se může ale spouštět i alergie potravinová. Reakce, které se říká „orální syndrom“, obvykle nastává poté, co sníte určité ovoce, zeleninu nebo ořechy. Pichlavý pocit v uších by měl odeznít hned potom, co jídlo spolknete, nebo jej vyndáte z úst.

3. Nahromadění ušního mazu

Tvorba ušního mazu je přirozený způsob, jímž tělo dostává z uší odumřelé kožní buňky a jiné nečistoty. Pokud je ho moc, uši mohou nepříjemně svědit. Rozhodně se vyhněte pokušení vyřešit problém vatovou tyčinkou. Ta jen maz zatlačí hlouběji do ucha, kde se může zaseknout, blokovat zvukovod a zhoršovat sluch. Místo toho zkuste volně prodejné ušní kapky, které maz rozpouští. Ovšem pozor – uši mohou svědit také v případě, že se v nich nachází mazu pomálu. Látky v ušním mazu pomáhají kůži udržovat vláčnou, pokud se jich tvoří méně, začnou uši svědit. Proto není dobré ani časté odstraňování mazu.

Foto: YanLev, Shutterstock.com

Pokud se voda dostane do ucha a nevyteče zpět ven, může způsobit infekci, které se říká „plavecké ucho“. Částečnou ochranu poskytnou špunty do ušíFoto: YanLev, Shutterstock.com

4. Špatná technika čištění

Na vině může být i nesprávný způsob čištění. Vhodným prostředkem nejsou ani tenké vatové tyčinky, ani prsty či jiné předměty. Jemnou kůži uvnitř uší mohou narušit, a otevřít tak dveře bakteriím přinášejícím infekce. Jak často a jakým způsobem tedy uši čistit? „Dle stupně znečištění maximálně dvakrát týdně, velmi opatrně a jen v úseku, kam vidíte. Ideální je k tomu silnější vatová tyčinka lehce smočená ve stolním oleji,“ radí doktorka Finsterlová.

Doktor Frej doporučuje také vykapání solným roztokem nebo roztokem z jedlé sody. V případě solného roztoku rozmíchejte půl lžičky stolní nebo mořské soli v půl šálku (125 mililitrů) teplé vody a do každého ucha kápněte pár kapek pomocí namočeného vatového tamponu. U druhého roztoku smíchejte půl lžičky jedlé sody s 60 mililitry teplé vody a do každého ucha kápněte 5 kapek.

Reklama

Načítám