Hlavní obsah

Ztráta sluchu po orgasmu. Jak dlouho to trvá a proč?

Foto: Goncharov_Artem, Shutterstock.com

Foto: Goncharov_Artem, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyvrcholení nelze zúžit pouze na reakce pohlavních orgánů. Špička blaha ovlivňuje i sluch! Toužíte užívat si sladké delirium, ale místo toho vás trápí pískání v uších i změny ve vnímání zvuků? Nejste v tom sami.

Článek

Smyslně si užíváte, dospějete na vrchol slasti, přičemž vám zazvoní v uších a následně pět deset minut vnímáte okolní zvuky tlumeně. Nebo dokonce neslyšíte vůbec nic. Jak se něco takového může stát a co to má společného se sexem?

Co se s tělem děje při sexu

Pro lepší pochopení problematiky je potřeba vědět, že existují čtyři fáze cyklu sexuální odezvy: jedná se o vzrušení, fázi plató (maximální nárůst vzrušení), orgasmus a uvolnění. Během vzrušení a plató stoupá srdeční a dechová frekvence a také krevní tlak. Přichází orgasmus a jeho délka se liší podle pohlaví. „Ženský orgasmus bývá slabší a delší, mužský intenzivnější a kratší. Uvolní se cévní městnání a svalové napětí,“ popisuje sexuolog a gynekolog Zlatko Pastora. Sex pak obecně zvyšuje produkci oxytocinu, což vede k uvolňování endorfinů.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Neslyším tě, lásko. Co jsi říkala?Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Pár minut nepříjemného ticha

Během orgasmu dochází ke komplexní souhře parasympatického a sympatického nervového systému. Následně přichází uvolnění. „U mužů nastupuje refrakterní období a nižší sexuální dráždivost, některé ženy jsou schopné se z této fáze při opětovném dráždění vrátit k dalšímu orgasmu,“ popisuje sexuolog. Ve fázi uvolnění klesá u obou pohlaví krevní tlak a tělo i mysl, které ovládlo zastřené vědomí vyvolané fyzickou i psychickou stimulací těla, pomalu přicházejí k sobě. A teď to přijde: „Cože? Neslyším tě, ty jsi něco říkal?“ Právě během uvolňování si někteří lidé stěžují na pískání v uších či částečnou hluchotu.

Příčiny? Žádné výzkumy neexistují

Čím to je? Otorinolaryngolog Eric Levi z australského Melbourne pro portál Vice provedl malý osobní průzkum tohoto zatím neprobádaného jevu. Co zjistil? „Existují tisíce vědeckých prací o ztrátě sluchu a tinnitu a neméně článků o vyvrcholení, nicméně v literatuře není nic, co by obě témata spojovalo. Proto se mohu pouze na základě fyziologických principů domnívat, jak to nejspíš je.“

Náhlé snížení tepu a tlaku má za následek rychlé změny tlaku ve středním uchu a snížení průtoku krve do ucha vnitřního. Tenhle „chaos“ může mít za následek tlumený sluch. „Kromě toho může snížení průtoku krve do hlemýždě vnitřního ucha znamenat, že sluchové nervy přechodně přijdou o příjem základních živin, což má za následek dočasnou chybnou signalizaci do mozku. I to může způsobit ztrátu sluchu,“ myslí si Eric Levi.

Další možná příčina leží v mozkové aktivitě. Během sexu a orgasmu se některé části mozku aktivují ve zvýšené míře, jiné se zase deaktivují – například prefrontální kůra zodpovědná za rozhodování a výkonné myšlení a také spánkový lalok, kde se mimo jiné nachází sluchové centrum. Podle Erica Leviho je tedy také možné, že rychlé změny aktivity spánkového laloku a zvýšená produkce neurotransmiterů v mozku ovlivní i sluchového vnímání.

Nebojte se, je to normální

Možné teorie vzniku opřené o odborné názvy jsou tedy zatím dvě, ale na konečné potvrzení si ještě budete muset počkat. V každém případě je dobré vědět, že pokud se po vyvrcholení váš sluch dočasně vyřadí z provozu, nejedná se o vzácnost, ale v podstatě o přirozenou reakci těla, která za pár minut odezní.

Související témata:

Načítám