Hlavní obsah

Posedlost tmavou kůží: Víte, co je tanorexie?

Foto: Galina Deinega, Shutterstock.com

Foto: Galina Deinega, Shutterstock.com

Reklama

Asi každý někdy potkal člověka, u kterého si řekl, že to v solárku patrně trochu přehnal. Někteří lidé si v opalování vyloženě libují. Vše by ale mělo mít své hranice. Že se dá závislost vytvořit opravdu na čemkoli, dokazuje psychická porucha zvaná tanorexie. Slyšeli jste o ní?

Článek

Hodiny strávené na slunci, neustálé opalování nebo přehnaně časté návštěvy solárií a vtíravý pocit, že stále nejste dost opáleni – to jsou známky psychické poruchy tanorexie, která postihuje především mladé ženy. Podle amerického průzkumu jí trpí 12 procent návštěvníků solárií.

Každá doba přináší něco nového a bohužel i nové závislosti a poruchy. Některé dovedou jedince i ohrozit. Zvlášť pokud se vyženou do extrémů. Znáte třeba tyhle šílené testy štíhlosti?

Co je tanorexie

Nebezpečí představuje i psychická závislost na opalování neboli tanorexie. Název vznikl ze spojení anglických slov tanning (opalování) a anorexia (mentální anorexie neboli nechutenství). Jde totiž o srovnatelnou psychickou poruchu, a navíc jsou často obě nemoci v kombinaci.

Nemocní si neuvědomují rizika spojená s dlouhým opalováním a téměř nepoužívají žádné krémy s ochranným faktorem. Mají dojem, že stále nejsou dostatečně opáleni – podobně jako jsou anorektičky přesvědčené o své nadváze.

Této módě podléhají nejvíce modelky, kulturisté a různé celebrity, protože snědá kůže tvoří část jejich image.

Foto: Yellowj, Shutterstock.com

Žádný extrém není v pořádku. Posedlost hnědou kůží patří mezi psychické poruchyFoto: Yellowj, Shutterstock.com

Projevy závislosti

Tanorexie se projevuje jako jakákoli jiná závislost. Tanorektikům se stupňuje potřeba dostatečné doby na slunci nebo v soláriu. Jsou frustrováni z barvy své kůže. Nedokážou si představit, že by vynechali byť jediné naplánované slunění. Pokud nedostanou svou „dávku“ slunečních paprsků, trpí úzkostí a depresemi. Ničí je pocit, že jejich kůže bledne a přijdou si oškliví. Tuto svou posedlost si samozřejmě nedají vymluvit.

Podle vědců způsobuje tento druh závislosti i fakt, že vystavování organismu ultrafialovým paprskům zvyšuje až o 50 procent tvorbu beta-endorfinu, což je psychotropní látka stejné povahy jako morfin nebo heroin.

Foto: nelen, Shutterstock.com

Nadměrné opalování v soláriích je zdraví škodlivé. Pro tanorektiky je to jako každá jiná droga, také vědí, že je to špatně, ale nedokážou s tím přestatFoto: nelen, Shutterstock.com

Nebezpečné paprsky

Podle odborníků je proto třeba šířit osvětu o škodlivosti UVA a UVB záření. To ničí pokožku, která ztrácí elasticitu a pružnost a je vysušená. Ultrafialové záření se podílí i na vzniku oxidačního stresu, přičemž se zvyšuje tvorba volných radikálů. Ty oslabují organismus a způsobují vznik nejrůznějších zánětů a chorob, včetně rakoviny, aterosklerózy, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Riziko rakoviny kůže

Nadměrné slunění nejen že prokazatelně způsobuje stárnutí kůže, ale především značně zvyšuje riziko vzniku rakoviny, a to až o 75 procent! Víte, jak rozeznat melanom od znaménka?  

Vznik zhoubných nádorů v Česku dlouhodobě roste, podle ÚZIS ČR se od roku 1980 jejich počet zvýšil téměř na čtyřnásobek. V posledních letech jsou to především mladé ženy, kterým byl diagnostikován zhoubný nádor kůže.

Obtížná léčba

Stejně tak jako u závislosti na drogách, alkoholu nebo gamblerství, dokud si svůj stav neuvědomí sám závislý, lze s tím jen stěží něco dělat. Tím složitější to je v případě, kdy pacient nemá žádné důvody se svým chováním přestávat – na rozdíl od gamblerů nebo drogově závislých, u kterých může být alespoň dočasnou stopkou nedostatek financí.

Ze závislosti může pacienta vyléčit dobře zvolená psychoterapie. Pomoct mohou i různé preventivní kampaně a informovanost samotných pacientů. V některých zemích, například v Brazílii nebo Austrálii, je dokonce provozování solárních studií ze zdravotních důvodů zakázáno.

Reklama

Související témata:

Načítám