Hlavní obsah

7 tipů, jak péct zdravěji (nejen vánoční cukroví)!

Foto: thinkstock

Děti milují pečení cukroví, a je jim jedno, jestli je kalorické či méně výživnéFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si dopřát cukroví bez výčitek a následných kil navíc? Máme pro vás tipy na pečení, které vám pomohou z kalorické bomby udělat zdravou dobrotu. Je jen na vás, jestli je zkusíte!

Článek

Kdo nedáte na klasické cukroví dopustit a bez něj si zkrátka svátky představit neumíte, klikněte na jiný článek. Tyhle rady na zdravé pečení jsou určené těm z vás, kteří zvolit alternativní způsob chcete nebo musíte. Co doporučují expertky na výživu ing. Iva Veselá z Food Life a Lada Nosková z Diet Plan?

1. Zkuste změnit mouku

Místo bílé mouky použijte špaldovou, pohankovou, grahamovou nebo pšeničnou celozrnnou. Bílá mouka neobsahuje cenné vitaminy a minerály, vlákninu, organismus překyseluje a zhoršuje trávení. A hlavně bílá mouka v kombinaci s cukrem zvyšuje glykemický index potravin, což se projeví v neustálém, neutuchajícím mlsání, chutích na sladké...

2. Vyměňte bílý cukr

Cukr můžete buďto snížit na menší množství nebo nahradit jiným alternativním sladidlem. Co se týká hnědého (třtinového) cukru – nemá extra výhody oproti bílému (má jen o 2 % více minerálních látek, ale také popela), takže žádná výhra. Proto místo bílého cukru používejte přírodní sirupy – javorový, agávový, kukuřičný, rýžový sirup, ječmennou sladěnku, pšeničný a podobně. Cukr lze z velké části také nahradit například fruktózou, stévií, máčenými rozinkami ve vodě (voda z rozinek nasládne, a získáte tak „sladkou vodu").

Foto: thinkstock

Vsaďte na dochucování voňavým kořenímFoto: thinkstock

3. Máslo nahraďte rostlinnými oleji

Vánoční cukroví je s použitím másla plné nasycených tuků, které jsou hrozbou pro vaši postavu i kardiovaskulární systém. Podporují procesy, které zvyšují riziko srdečně cévních sraženin, zánětů, zužují cévy, přispívají k růstu zhoubných nádorů i k nadváze. Proto volte nejen tuky rostlinné, nejlépe v biokvalitě, ale také doporučujeme připravit cukroví s krátkou dobou pečení nebo cukroví nepečené. Nedojde tak k jejich znehodnocení.

4. Vynechte krémy a tučné pomazánky

Místo těžko stravitelných a časově náročných krémových cukrovinek zkuste například karobovou pomazánku s ořechy, kterou můžete dosladit přírodními sladidly nebo rozinkami. Můžete přimíchat mandlové nebo arašídové máslo s rýžovým sirupem nebo vybrat chutný džem bez přidaného cukru.

Foto: thinkstock

Ušetřit kalorie můžete i díky pečicímu papíru, protože nemusíte vymazávat plech tukemFoto: thinkstock

5. Kypřete bez fosfátů

Klasický kypřicí prášek obsahuje fosfáty, které pro tělo do jisté míry představují zátěž. Proto použijte takzvaný vinný kámen neboli kypřicí prášek bez fosfátů nebo jedlou sodu. Zakoupíte v obchodech se zdravou výživou.

6. Neobalujte cukroví

Místo obalování cukroví v moučkovém cukru zkuste obalovat v sušeném ovesném mléce – má jemně sladkou chuť. Stejně tak jím lze posypat i štrúdl a budete mile překvapeni jeho chutí.

7. I vejce lze zaměnit

Vajahit je rostlinná náhrada vajec, která plně nahradí vejce při pečení (ne v omeletách). Je vhodná pro antisklerotickou dietu, protože oproti vejci obsahuje minimální množství cholesterolu. Zároveň snižuje energetickou hodnotu jídel. Pro lepší konzistenci těsta lze zkombinovat Vajahit i jedno vejce dohromady. I když použijete 1 vejce, stále je to pro tělo prospěšnější než použít například 3–4 vejce.

Hledáte-li i recepty na zdravé cukroví, klikněte si na článek Cukroví, po kterém nepřiberete či Česko peče s Proženy.cz dietní cukroví . Zkusit to můžete, no ne?

Reklama

Načítám