Hlavní obsah

I muži mají ženské trable. Jak to má váš partner?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Život pod vlivem hormonů, menopauza, biologické hodiny, poporodní deprese, premenstruační syndrom. Ryze ženské věci, ze kterých si řada mužů alespoň čas od času dělá legraci. Jenže pozor, týká se to i jich. I muži mají totiž „své dny“, kdy s nimi cloumají hormony.

Článek

O muži, který trpí premenstruačním syndromem nebo poporodní depresí poté, co se stane otcem, jste možná nikdy neslyšeli. Jenže pozor, i pánové jsou pod vlivem hormonů, které s nimi umí dělat divy. Ani jim se tyhle „ženské trable“ nevyhýbají.

Jak vypadá andropauza

O menopauze a o tom, co při ní prožívají ženy, jste toho asi slyšeli hodně. Ale co mužský přechod neboli andropauza?

I muži totiž stárnou a s věkem jim klesá hladina testosteronu. Zhoršuje se jim fyzička, klesá sexuální výkonnost, mohou trpět nespavostí, nervozitou, výkyvy nálad, podrážděností. Většinou se přidává i pocit, že jim život utekl mezi prsty a je potřeba to dohnat. To jsou pak všichni ti „pobláznění padesátníci“, co za sebou pálí mosty, manželky vyměňují za dvacetileté sekretářky, skáčou padákem a vymetají noční bary.

A nejhorší je, že tahle proměna je velmi zdlouhavá záležitost, protože testosteron začíná mužům klesat kolem čtyřicátých narozenin a končí to až někdy v pětapadesáti. Přežít andropauzu je mnohdy o dost těžší než přežít klimakterium u žen.

Biologické hodiny mužů

I o tikotu ženských biologických hodin toho bylo napsáno hodně. Nejde jen o psychiku, kdy žena v určitém věku (říká se, že to přichází po třicítce) začíná po dítěti čím dál víc toužit, ale jde i o čistě fyzické záležitosti. Jakoby prostě hlava věděla, že tělu utíká drahocenný čas, protože podle odborníků po 35. narozeninách klesá ženám šance na přirozené otěhotnění, a naopak roste riziko potratů, předčasných porodů a vývojových poruch plodu.

Jenže i pánům tikají biologické hodiny, psychické i fyzické. Například studie z roku 2017, kterou zveřejnil magazín The Guardian, a kterou vedla Laura Dodge z Harvard Medical School v Bostonu a z Beth Israel Deaconess Medical Center, přišla na to, že i s věkem otce stoupají zmíněná rizika.

Vědci sledovali páry podstupující umělé oplodnění, a především to, zda se ženám daří udržet plod a porodit zdravé dítě. Ukázalo se, že u žen starších 40 let, na věku otce již tolik nesejde. Ale pokud mají muži mladší ženy, jejich věk zmiňovaná rizika výrazně zvyšuje.

Ženám ve věku pod 30 let s partnery mezi 30 až 35 lety se dařilo po umělém oplodnění přivést na svět zdravé dítě v 73 procentech, jakmile ale tyhle mladé ženy měly muže ve věku 40 až 42 let, šance klesly na 46 procent.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Nejen ženy, ale i muži jsou podle odborníků pod vlivem hormonůFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Poporodní deprese otců

Ani poporodní deprese už dnes není žádné tabu, ví se, že se týká až 19 procent novopečených maminek (další maminky pak trápí méně závažná forma zvaná poporodní splín). Ale trpí jí i muži! I oni mohou mít problém navázat s miminkem vztah – při pohledu na něj necítí žádný nával lásky, nechtějí o něj pečovat. Mají z toho výčitky, připadají si jako ti nejhorší otcové na světě. K tomu se pak přidává snížená schopnost sebeovládání, podrážděnost, těžké depresivní stavy.

Americká vědkyně Darby Saxbe z univerzity v Jižní Karolíně, která na toto téma prováděla studii, tvrdí, že příznaky poporodní deprese vykazuje asi 10 procent novopečených otců. Číslo ale může být mnohem vyšší, protože veškeré dotazníky a metody na zjištění této deprese, jsou vytvořeny pro ženy a mužské příznaky mnohdy nepokryjí.

Podle odborníků je na vině samozřejmě určitý společenský tlak, který je zaměřen na výkonnost, a který prostě diktuje, že každý novopečený rodič má zářit štěstím. Ukázalo se ale, že na vině je i pokles testosteronu. Proč mužům ale tenhle hormon s příchodem dítěte klesá, vědci s jistotou nevědí. Spekuluje se, že je to spojeno s tím, jak o dítě pečují, ale prokázané to není.

Premenstruační syndrom u mužů

Podrážděnost, plačtivost, výkyvy nálad, nadýmání, změny chuti k jídlu, únava, změna libida. To jsou některé z nejčastějších příznaků ženského premenstruačního syndromu (PMS), tohle řada žen prožívá několik dnů před příchodem periody.

Muži samozřejmě nemenstruují, ale některé studie ukazují, že i oni trpí něčím, co PMS až nebezpečně připomíná. I oni mají prý jednou za měsíc „pár svých dnů“. U mužů se tomu nově říká syndrom dráždivého muže, s tímto termínem přišel americký psychoterapeut a autor mnoha knih Jed Diamond. Podle něj jsou i muži svým způsobem cyklické bytosti, i jim pravidelně klesá a stoupá hladina hormonů (hlavně testosteronu), což má vliv na psychickou pohodu, sexualitu, ale i projevy hněvu.

Ani tady ještě ale nejsou k disposici zcela závazná čísla, byť některé studie uvádí, že mužským PMS trpí až čtvrtina mužů. Na druhou stranu je ale stále hodně odborníků, kteří mužskou hormonální cykličnost zcela odmítají.

Vědci zkoumají kdeco, svět je prostě čím dál chytřejší a staré modely jsou mnohdy úplně mimo. Tohle jsou třeba 4 zažité „pravdy“ o mužích, které dnes už neplatí!  

Reklama

Související témata:

Načítám