Hlavní obsah

Máte přebytky máty ze zahrady? Zužitkujte ji nejen do dezertů, ale i k masu nebo do kaše!

Foto: Anastasia Izofatova, Shutterstock.com

Foto: Anastasia Izofatova, Shutterstock.com

Máta je na našich zahrádkách jako doma - někdy se rozroste až moc a právě teď je období, kdy byste ji měli začít razantněji protrhávat, aby nepohltila celé záhony. No a když už ji natrháte ve větším, je dobré ji rovnou zpracovat. Jak? Máme pro vás pár tipů!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mátu peprnou má většina lidí spojenou spíš s čajem nebo letními drinky (kdo by nemiloval mojito?), ale tato bylinka se hodí i do dalších receptů. Nejlepší je samozřejmě čerstvá!

Nejlepší recepty s mátou

Jak vypěstovat mátu?

Nemáte zahrádku, ale chuť vypěstovat si mátu vám nechybí? Dobrá zpráva je, že poroste klidně i v květináči nebo truhlíku. Její pěstování je velmi snadné a zvládne ho i začátečník.

Mátu můžete samozřejmě vysít ze semínek, ale lepší je si buď nechat od někoho donést „odkopek“, tedy rostlinku s kořínky, nebo alespoň snítku čerstvé máty, která je většinou schopna ve vodě zakořenit, a pak ji můžete vysadit. Máta potřebuje výživnou půdu a dostatek vláhy, květináč by měl být nižší a širší. Můžete ho postavit na parapet okna, ale klidně i na kuchyňský stůl.

Mátu můžete zastřihovat postupně a čerstvou přidávat do pokrmů nebo nápojů, ale lze ji ustřihnout i celou najednou a usušit na čaj - to udělejte, když začíná kvést.

Načítám