Hlavní obsah
2,8
(88)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Léto už se chýlí pomalu ke konci, ale stále bude dost příležitostí pro posezení s přáteli nebo rodinou u grilu. Kromě masa tentokrát nachystejte i cukety a dejte si tenhle úžasný salát s rukolou, sýrem a mátou.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na salát
  • 1 menší zelená cuketa
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 2 hrsti čerstvé rukoly
  • 40 g sýru pecorino
Na zálivku
  • 1/2 červené cibule
  • 3 okurky cornichonky
  • 2 lžíce kaparů
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 hrst čerstvé máty
Článek

Postup

01.

Rozehřejte pořádně gril, případně si vystačíte s pánví či troubou. Cuketu omyjte a nakrájejte na tenké dlouhé plátky, dobře to jde třeba škrabkou na sýry. 

02.

Gril potřete trochou olivového oleje, pracujete-li s pánví, pak na ní olej jednoduše rozehřejte. Cuketu z obou stran opečte, trvá to vždy jen chviličku, cuketa se snadno spálí. Hotovou dejte do misky, zakápněte olivovým olejem a zlehka osolte a opepřete.

03.

Než cuketa zchladne, připravte zálivku. Cibuli, kapary a cornichonky (= maličké nakládané okurky) nakrájejte najemno, jejich poměr by měl být 1 : 1 : 1. Přidejte červený vinný ocet, jemně nasekanou mátu a promíchejte.

04.

Vychladlou cuketu promíchejte s rukolou a zálivkou a naservírujte do talířů. Jednotlivé porce ozdobte strouhaným pecorinem, případně parmazánem.

Na grilování si nezapomeňte připravit ani kukuřici s bylinkovým máslem a slaninou a jako omáčku tentokrát zvolte domácí kečup.

Reklama