Článek
Postup
01.
Rozehřejte pořádně gril, případně si vystačíte s pánví či troubou. Cuketu omyjte a nakrájejte na tenké dlouhé plátky, dobře to jde třeba škrabkou na sýry.
02.
Gril potřete trochou olivového oleje, pracujete-li s pánví, pak na ní olej jednoduše rozehřejte. Cuketu z obou stran opečte, trvá to vždy jen chviličku, cuketa se snadno spálí. Hotovou dejte do misky, zakápněte olivovým olejem a zlehka osolte a opepřete.
03.
Než cuketa zchladne, připravte zálivku. Cibuli, kapary a cornichonky (= maličké nakládané okurky) nakrájejte najemno, jejich poměr by měl být 1 : 1 : 1. Přidejte červený vinný ocet, jemně nasekanou mátu a promíchejte.
04.
Vychladlou cuketu promíchejte s rukolou a zálivkou a naservírujte do talířů. Jednotlivé porce ozdobte strouhaným pecorinem, případně parmazánem.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní
Na grilování si nezapomeňte připravit ani kukuřici s bylinkovým máslem a slaninou a jako omáčku tentokrát zvolte domácí kečup.