Hlavní obsah
3,8
(17)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Co se hodí k červenému zelí? Kmín, křen, jablka, brusinky... Tohle jsou osvědčené a důvěrně známé kombinace, co ale zkusit něco méně tradičního? Budete překvapení, jak skvěle chutná salát z křehkého raného zelí s křupavými buráky a aromatickou mátou.

15 min.
Příprava
15 min.
Příprava
3 min.
Vaření
3 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Budete potřebovat
  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • 2 mrkve
  • 1 červená cibule
  • 4 snítky čerstvé máty
  • 2 hrsti buráků
Na zálivku
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 100 ml panenského oleje
Článek

Postup

01.

Buráky opečte nasucho na pánvi. Až začnou zlátnout a rozvoní se, přesypejte je na talířek (snadno se spálí zbytkovým teplem z pánve) a nechte je zchladnout.

02.

Zelí rozčtvrťte, odstraňte košťál a nakrájejte nebo nakrouhejte  na opravdu jemné nudličky (nejlíp vám to půjde na struhadle typu mandolína). Dejte ho do velké mísy, jemně osolte a rukou pořádně promačkejte. Nechte ho chvíli stranou, zelí pustí trochu šťávy a zkřehne.

03.

Mezitím nakrájejte oloupanou červenou cibuli na jemné kostičky a mrkev na jemné sirky. Oberte lístky máty ze stonků, poskládejte je na sebe a také je nakrájejte najemno. Mezitím už vychladly i opečené buráky, nasekejte je nahrubo.

04.

Na zálivku prošlehejte metličkou všechny ingredience kromě oleje. Ten pak přilévejte tenkým praménkem za stálého šlehání, dokud zálivka hezky nezhoustne.

Tip: V ingrediencích je uvedený panenský olej. Do salátů obvykle používám olivový, v tomhle salátu mi o kapku víc chutná kvalitní řepkový olej. Vy si můžete vybrat podle chuti a stavu zásob, pomůže vám i tenhle atlas olejů.

05.

Ze zelí slijte šťávu, kterou pustilo, a do mísy k němu přidejte všechny další připravené suroviny (kromě buráků) a zálivku. Zlehka promíchejte, nechte chvíli rozležet a před podáváním posypejte burskými oříšky.

Tenhle salát se hodí jako příloha ke všem grilovaným masům: skvěle doprovodí grilované vepřové špízy, kebab z mletého kuřecího masa i klasickou grilovanou krkovici.

Reklama

Související témata: