Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Zmrzlina je jedním z nejoblíbenějších letních „prohřešků“. A není se čemu divit – máloco vás osvěží tak rychle a příjemně. Pokud vám v jejím jedení nebrání zdravotní důvody, jako je třeba citlivost zubů, není důvod si ji odpírat. A to ani tehdy, pokud se snažíte žít zdravě a hlídáte si váhu.
„Zmrzlina neznamená automaticky nezdravou kalorickou bombu plnou cukru a tuku. I ona má spoustu podob a některé jsou velmi přívětivé k vaší linii,“ připomíná Hana Málková ze společnosti STOB, která se zaměřuje na zdravé hubnutí a především trvalou změnu návyků.
Nejdůležitější je správný výběr
Někdo nedá dopustit na poctivou italskou smetanovou zmrzlinu, jiný si raději dá sorbet nebo klasický nanuk. Jak si mezi nimi vybrat, když nechcete zbytečně hřešit? „Zmrzliny se obvykle vyrábějí našleháním vzduchem. Čím více vzduchu obsahují, tím jsou nadýchanější a lehčí – což ovlivňuje i jejich objem a výživové hodnoty,“ vysvětluje Málková. Jinými slovy – 100 gramů zmrzliny obvykle není to samé jako 100 mililitrů. Na obalech proto sledujte nejen energetickou hodnotu, ale i to, k jaké porci se vztahuje. „Nejdůležitější jsou údaje přepočítané na 1 kus – ty vám ukážou, kolik skutečně sníte,“ dodává. Díky našlehání a vyššímu obsahu vody mají zmrzliny obecně méně kalorií než třeba sušenky nebo sladké pečivo.

Sorbet patří mezi nejoblíbenější pochoutky. Díky vysokému obsahu vody také nejvíc osvěžíFoto: New Africa, Shutterstock.com
Jednoduché pravidlo: méně je více
Chybu neuděláte, pokud se budete držet zásady střídmosti. Co to znamená v praxi? Dejte si jeden kopeček, menší točenou nebo mini nanuk. „Malé zmrzliny mívají okolo 400–500 kJ. To je zhruba tolik energie jako dvě sušenky, tři a půl kostičky čokolády, půlka koblihy nebo třetina muffinu,“ říká Málková. Takže pokud vás honí mlsná, klidně si dejte zmrzlinu jako odpolední svačinu nebo malý dezert po obědě.

Věděli jste, kolik má jaká zmrzlina energie?Foto: archiv STOB
Tvaroh, jogurt a bílkoviny: zmrzlina s nadstavbou
Chcete zmrzlinu, která nejen potěší chuťové buňky, ale také zasytí a přispěje k vašemu jídelníčku? Sáhněte po té s vyšším obsahem bílkovin. „Tvarohové, jogurtové nebo třeba se skyrem – to jsou skvělé alternativy. Jen pozor, aby šlo opravdu o mléčný základ, nejen o jogurtovou příchuť,“ radí Málková. Zmrzliny s bílkovinami jsou momentálně v kurzu – a právem.
Věčné téma – cukr
Doba přeje i zmrzlinám bez přidaného cukru. „Místo klasického cukru se dnes často používají tzv. alkoholové cukry. Poznáte je snadno – jejich názvy končí na -ol: například sorbitol, xylitol, erythritol nebo maltitol. Pokud vás to zajímá detailněji, sledujte v nutriční tabulce tzv. polyoly. Někomu mohou způsobit trávicí potíže, ale pokud to není váš případ, v rozumném množství nijak nevadí. Lepší ale je si na intenzivní sladkou chuť spíše odvykat,“ doporučuje Málková.

Zmrzlina v dietní verzi? Ano, i to je možné - čtěte pečlivě obaly nebo se nebojte zeptat na složení obsluhyFoto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com
Když máte chuť, čas a možnosti
Chcete mít naprostou kontrolu nad tím, co ve zmrzlině je? Vyrobte si ji sami. Získáte nejen zdravější variantu, ale i dobrý pocit, že víte, co jíte. A navíc – domácí zmrzlina je skvělá zábava pro děti i dospělé!
Recept na zdravou ovocnou zmrzlinu se skyrem
Ingredience | Množství (g) |
---|---|
Arašídové máslo | 20 |
Borůvky | 200 |
Řecký jogurt nebo skyr | 280 |
Postup:
Smícháte skyr (lze nahradit tvarohem nebo jogurtem), libovolné ovoce a lžíci arašídového másla a rozmixujete. Pro sladší chuť lze přidat i banán. Naplníte formičky na zmrzlinu a dáte zmrazit.
Tento a plno dalších receptů nejen na zmrzliny, ale i další odlehčené letní dezerty najdete na stránkách www.stobklub.cz