Hlavní obsah

Dopřejte si zmrzlinu jako dezert i při dietě: Ne všechno sladké je zakázané, hlídejte složení

Foto: Ekateryna Zubal, Shutterstock.com

Foto: Ekateryna Zubal, Shutterstock.com

Hlídáte si figuru, počítáte kalorie a ani během tropických veder nechcete polevit? Pak si možná odepíráte i zmrzlinu – sladké letní potěšení, které jinak milujete. Dobrá zpráva: nemusíte!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zmrzlina je jedním z nejoblíbenějších letních „prohřešků“. A není se čemu divit – máloco vás osvěží tak rychle a příjemně. Pokud vám v jejím jedení nebrání zdravotní důvody, jako je třeba citlivost zubů, není důvod si ji odpírat. A to ani tehdy, pokud se snažíte žít zdravě a hlídáte si váhu.

„Zmrzlina neznamená automaticky nezdravou kalorickou bombu plnou cukru a tuku. I ona má spoustu podob a některé jsou velmi přívětivé k vaší linii,“ připomíná Hana Málková ze společnosti STOB, která se zaměřuje na zdravé hubnutí a především trvalou změnu návyků.

Nejdůležitější je správný výběr

Někdo nedá dopustit na poctivou italskou smetanovou zmrzlinu, jiný si raději dá sorbet nebo klasický nanuk. Jak si mezi nimi vybrat, když nechcete zbytečně hřešit? „Zmrzliny se obvykle vyrábějí našleháním vzduchem. Čím více vzduchu obsahují, tím jsou nadýchanější a lehčí – což ovlivňuje i jejich objem a výživové hodnoty,“ vysvětluje Málková. Jinými slovy – 100 gramů zmrzliny obvykle není to samé jako 100 mililitrů. Na obalech proto sledujte nejen energetickou hodnotu, ale i to, k jaké porci se vztahuje. „Nejdůležitější jsou údaje přepočítané na 1 kus – ty vám ukážou, kolik skutečně sníte,“ dodává. Díky našlehání a vyššímu obsahu vody mají zmrzliny obecně méně kalorií než třeba sušenky nebo sladké pečivo.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Sorbet patří mezi nejoblíbenější pochoutky. Díky vysokému obsahu vody také nejvíc osvěžíFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jednoduché pravidlo: méně je více

Chybu neuděláte, pokud se budete držet zásady střídmosti. Co to znamená v praxi? Dejte si jeden kopeček, menší točenou nebo mini nanuk. „Malé zmrzliny mívají okolo 400–500 kJ. To je zhruba tolik energie jako dvě sušenky, tři a půl kostičky čokolády, půlka koblihy nebo třetina muffinu,“ říká Málková. Takže pokud vás honí mlsná, klidně si dejte zmrzlinu jako odpolední svačinu nebo malý dezert po obědě.

Foto: archiv STOB

Věděli jste, kolik má jaká zmrzlina energie?Foto: archiv STOB

Tvaroh, jogurt a bílkoviny: zmrzlina s nadstavbou

Chcete zmrzlinu, která nejen potěší chuťové buňky, ale také zasytí a přispěje k vašemu jídelníčku? Sáhněte po té s vyšším obsahem bílkovin. „Tvarohové, jogurtové nebo třeba se skyrem – to jsou skvělé alternativy. Jen pozor, aby šlo opravdu o mléčný základ, nejen o jogurtovou příchuť,“ radí Málková. Zmrzliny s bílkovinami jsou momentálně v kurzu – a právem.

Věčné téma – cukr

Doba přeje i zmrzlinám bez přidaného cukru. „Místo klasického cukru se dnes často používají tzv. alkoholové cukry. Poznáte je snadno – jejich názvy končí na -ol: například sorbitol, xylitol, erythritol nebo maltitol. Pokud vás to zajímá detailněji, sledujte v nutriční tabulce tzv. polyoly. Někomu mohou způsobit trávicí potíže, ale pokud to není váš případ, v rozumném množství nijak nevadí. Lepší ale je si na intenzivní sladkou chuť spíše odvykat,“ doporučuje Málková.

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Zmrzlina v dietní verzi? Ano, i to je možné - čtěte pečlivě obaly nebo se nebojte zeptat na složení obsluhyFoto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Když máte chuť, čas a možnosti

Chcete mít naprostou kontrolu nad tím, co ve zmrzlině je? Vyrobte si ji sami. Získáte nejen zdravější variantu, ale i dobrý pocit, že víte, co jíte. A navíc – domácí zmrzlina je skvělá zábava pro děti i dospělé!

Recept na zdravou ovocnou zmrzlinu se skyrem

IngredienceMnožství (g)
Arašídové máslo20
Borůvky200
Řecký jogurt nebo skyr280

Postup:

Smícháte skyr (lze nahradit tvarohem nebo jogurtem), libovolné ovoce a lžíci arašídového másla a rozmixujete. Pro sladší chuť lze přidat i banán. Naplníte formičky na zmrzlinu a dáte zmrazit.

Tento a plno dalších receptů nejen na zmrzliny, ale i další odlehčené letní dezerty najdete na stránkách www.stobklub.cz

Načítám