Hlavní obsah

A co byste pro milovaného plyšáka udělali vy?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Aktualizováno

Přiznejte si, kdo z vás neměl v dětství oblíbenou plyšovou hračku, bez které neudělal ani krok? Jenže zatímco většina dospělých na své hadrové kamarády zapomene, pro některé se stávají společníky i v dospělosti.

Článek

Spát s plyšákem je běžné u dětí, překvapilo by vás ale, kolik lidí nedokáže bez oblíbené hračky usnout ani v dospělosti. Nedávný americký průzkum odhalil, že v generaci tzv. mileniálů (lidí narozených mezi lety 1974 až 2004), je to celých 16 % dotázaných. Ať už je to ze zvyku, pro větší pohodlí, nebo z čisté nostalgie. Potřeba přitulit se v posteli k oblíbené hračce, a dokonce si s ní i povídat, narůstá zejména ve stresu.

Na dovolené nesmí chybět

Mít plyšáka doma v posteli se dá ještě utajit. Řada lidí ho s sebou bere ale i na dovolenou a nesmí chybět na snímcích z jejich cest a prázdninových dobrodružství. Stává se jakýmsi maskotem výletu, který oživí dovolenkové momentky. Češka Romana Vícenecová dostala jako malá holčička žluté prasátko, které ji doprovází na všech cestách až doteď. S prasátkem Plimpli navštívila už více než 40 zemí světa.

Foto: Profimedia.cz

Plyšové prasátko má za sebou možná víc cest než vyFoto: Profimedia.cz

Královna Instagramu

Zcestovalých plyšáků je mnohem víc a někteří si dokonce podmanili sociální sítě. Například roztomilou usměvavou plyšovou lamu na jejím instagramovém profilu @llamawithnodrama sleduje téměř sto padesát tisíc lidí. Její majitelka, Američanka Eylül Savaş, tak přináší nejen inspiraci, kam vyrazit na dovolenou, ale baví internet dobrodružnými momentkami i stylovými pózami své chlupaté kamarádky.

Foto: Profimedia.cz

Tzv. travelblogeři se dělí se svými fanoušky o tipy, kam se vydat na víkend či dovolenou. Překvapivě to nemusí být jen lidé, ale i roztomilí plyšáciFoto: Profimedia.cz

Cestovka pro plyšáka

Pro plyšáky existují specializované cestovní agentury. Jedna dokonce před deseti lety vznikla i v České republice. Vašeho plyšového mazlíka mohla vzít na zážitkový výlet do Prahy i jiných evropských metropolí. V nabídce byly i masáže nebo obědy s dalšími plyšovými kamarády. Výlet za několik tisíc ale zřejmě v tuzemsku nenašel příliš zájemců, česká cestovka po roce ukončila činnost. Například ale v Asii takových agentur existuje hned několik a poněkud bizarní byznys si své zákazníky najde.

Foto: Profimedia.cz

Na zájezdu pro plyšáky vaše oblíbená hračka pozná nejen nová místa, ale i nové plyšové kamarádyFoto: Profimedia.cz

Po úrazu hurá do nemocnice

Hýčkáte-li si nějakou hračku již od dětství, možná ztratila mnoho ze svého původního lesku. Prodřená látka, upadlá očička nebo celé končetiny dokáže napravit ruka šikovné švadlenky. Jenže ne každý se asi cítí natolik zručný, aby se do opravy pustil sám. Číňan Zhu Boming si tak v Šanghaji otevřel „nemocnici“ pro plyšové hračky a o zákazníky nemá nouzi.

Foto: Profimedia.cz

Lékař plyšáků dá poničené hračky znovu do kupyFoto: Profimedia.cz

Plyšák jako rodič

Někteří plyšáci se dočkají zodpovědného úkolu. Na anglické farmě Willow Tree Farm například plyšová hračka posloužila jako náhradní maminka čtyřem opuštěným mláďatům surikat. Tuto techniku znají i velké světové zoo, využili ji například v americkém Houstonu, když orangutaní matka po porodu odvrhla své mládě. Aby nepřišlo o potřebný kontakt a bezpečí huňatého kožíšku, zastoupila pravou maminku ta plyšová.

Foto: Profimedia.cz

Hřejivý kožíšek plyšové hračky vyvolává pocit bezpečí nejen v nás lidechFoto: Profimedia.cz

Branný den v zoo

Potkat v zoo člověka v kostýmu nějakého zvířátka není nic neobvyklého a návštěvníci se pobaví. Ale v japonské Tobe zoo zaměstnanci coby plyšoví maskoti nacvičovali, jak si poradit v případě útěku některého nebezpečného zvířete z klece. Prevence je důležitá, i když v tomto provedení poněkud úsměvná.

Foto: Profimedia.cz

Zapojit do nácviku skutečná zvířata by bylo riskantní, zaskočili tedy plyšoví dvojníciFoto: Profimedia.cz

Máte také z dětství oblíbenou plyšovou hračku?

Reklama

Související témata:

Načítám