Hlavní obsah

Odjíždíte na dovolenou? Nanabízejte svůj byt zlodějům!

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrátit se z dovolené do vykradeného bytu či domu? To není nic, o co byste stáli! Proto je dobré se před odjezdem zamyslet, jak domov co nejlépe ochránit. Poradíme vám pár důležitých triků.

Článek

Zkušenost s vykradeným bytem má jen za loňský rok více než šest tisíc domácností. Zloději za sebou nechali škodu vyšší než 327 milionů korun a policie dopadla jen každého čtvrtého. Ani to nezaručilo poškozeným návrat ukradených věcí a náhradu škod – a ne vždy se dočkali odškodnění od pojišťovny. Jak to udělat, abyste nemuseli nic takového řešit?

Zamknout nestačí

Začněte u vchodových dveří. „Obecně platí, že je téměř nemožné překonat dveře ve třetí, lépe však ve čtvrté bezpečnostní třídě s kováním ve stejné bezpečnostní třídě,“ říká Ivan Pavlíček ze společnosti Next.

Než dveře vyměníte za odolnější, stávající doplňte o pár bezpečnostních prvků. „Kombinace kvalitního zámku a petlice či závory může zloděje odradit. Platí totiž pravidlo pěti minut – jestliže za tu dobu překážku nepřekoná, většinou to vzdá. Bezpečnostní petlici navíc nejde zpravidla zdolat běžným vybavením,“ vysvětluje Petr Neuvirt ze společnosti Tokoz. Je možné se do domu dostat garáží nebo dveřmi od sklepa? Pak na to myslete a opatřete je třeba zmíněnou petlicí. Pravidlo pěti minut je důležité znát.

Foto: Polsinaut, Shutterstock.com

Jste si jisti, že vaše vchodové dveře odolají zlodějům?Foto: Polsinaut, Shutterstock.com

Bezpečnostní zámek: 20 let a dost

Bezpečnostní vložka (lidově zámek) chrání nejen před vloupáním, ale také si k němu nikdo nemůže nechat přidělat klíče, třeba když vám je ukradne nebo je ztratíte. Kdo s klíčem nepředloží bezpečnostní kartu kování, neměl by mít šanci. „To ovšem platí jen v případě, že neuplynulo dvacet let od chvíle, kdy uvedl výrobce tento druh bezpečnostní vložky na trh a požádal o její patentovou ochranu. Po jejich uplynutí už lze kopírovat bez omezení. Ačkoli se zdá dvacet let jako dlouhá doba, můžete na trhu koupit i starší, tedy již při nákupu nechráněné vložky,“ varuje Tomáš Kaltmeyer ze stejnojmenné firmy, která se zabývá zabezpečovacími systémy.

Jak dlouhá doba od podání žádosti o patent uplynula, zjistíte u Úřadu průmyslového vlastnictví podle čísla patentu – mělo by být uvedeno na obalu výrobku. Rozhodně se to vyplatí vědět, protože když dojde k vloupání bez zjevného překonání překážky, tedy například s pomocí duplikátu ztraceného či ukradeného klíče, nedostanete od pojišťovny nic. (Co dělat, když ztratíte klíče?)

Jak zabezpečit okna

Chránit byste měli i prosklené plochy domu v přízemí – a to bezpečnostními skly, fóliemi nebo mřížemi. Pomoci mohou i venkovní žaluzie. Skla ani fólie však nezabrání vylomení okna, které zůstalo otevřené – byť jen „na větračku“. Proto před odjezdem všechna okna i balkonové dveře zavřete a zajistěte kličkou. Vyplatí se zatáhnout záclony, závěsy nebo rolety, aby si nikdo nepovolaný nemohl zvenku prohlížet, co máte doma.

Foto: Dmitriy Kiryushchenkov, Shutterstock.com

Před odjezdem pečlivě zavřete okna a zatáhněte záclony nebo žaluzieFoto: Dmitriy Kiryushchenkov, Shutterstock.com

Pronajměte si bytovou ochranku

Po dobu dovolené lze nechat byt hlídat bezpečnostní agenturou – a to i na dálku. „Stačí instalovat přenosné bezdrátové zařízení, které je napojeno na centrálu a zajistí, že váš domov někdo ohlídá. Instalace trvá pár minut a cena za den začíná od 150 korun,“ říká Michal Špelina z bezpečnostní agentury Securitas ČR. Jinou formou „ochranky“ může být instalace kamerového systému a fotopastí, které mohou zasílat upozornění na mobil či mail – ale to už počítejte s vyššími náklady.

Domluvte se se sousedy

Skvělým dohledem, a někdy i pomocí se zaléváním květin či krmením kočky, jsou dobří sousedé. Nejenže pohlídají, zda se u vás neděje něco podezřelého, ale také vyberou schránku a svou návštěvou budí dojem, že jste doma. Jen se musíte spolehnout, že za sebou dobře zamknou… (Nemáte sousedy? Naučte se fígle, jak zalít květiny dopředu.)

Foto: Anatoly Tiplyashin, Shutterstock.com

Máte hodné sousedy? Mohou nejen zalít květiny, ale i vyvětrat a pohybovat se po bytě tak, aby to vypadalo, že jste domaFoto: Anatoly Tiplyashin, Shutterstock.com

Nechlubte se na síti

Zloději si velmi často tipují prázdné domy a byty podle příspěvků na sociálních sítích. Jestliže pravidelně posíláte fotky z druhé strany zeměkoule, mají jistotu, že je nevyrušíte, až se k vám vypraví. Lépe je tedy dát si volno i s touto aktivitou a pochlubit se, až už budete zpátky doma.

Zloději na vás mohou číhat i na dovolené. Kam schovat u vody peníze, klíče a mobil? 8 perfektních fíglů proti zlodějům!

Načítám