Hlavní obsah

Aby kedlubny nepopraskaly: Jak jim udělat dobře?

Foto: Nungning20, Shutterstock.com

Foto: Nungning20, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když víte jak na to, můžete kedlubny na zahrádce sklízet od jara do podzimu. Rostou rychle, a pokud jim dopřejete péči, budou dobré a křupavé. Stačí jim jen trochu pozornosti.

Článek

Vedle ředkviček a salátů jsou kedlubny první jarní zeleninou. Když si vyberete ty správné odrůdy určené pro celoroční pěstování, můžete si jich užívat po celou sezonu. Vyrostou vám jak ve skleníku, tak na zahrádce.

Dobře živené kedlubny

Kedlubny toho moc nepotřebují. Jen půdu, slunce a vodu. Dařit se jim bude v dobře živených a na humus bohatých půdách. Proto před výsadbou nebo výsevem kedluben neváhejte do záhonu přidat trochu uleželého kompostu. Rostlinám bude vyhovovat slunné místo, ale spíše vlhčí stanoviště. Vyberte proto tu část záhonů, kam jde ráno slunce a odpoledne stín, takže se v půdě lépe udrží večerní zálivka.

Kedlubny můžete pěstovat ze semínek, stejně tak si můžete koupit i vzrostlé sazenice. Druhá možnost je snadnější. Od dubna do května vysazujte kedlubny pro letní sklizeň, pro podzimní úrodu vysazujte kedlubny v červnu nejpozději v polovině července. Podle odrůdy a klimatu budete kedlubny sklízet za pět až devět týdnů po výsadbě.

Foto: Martin Gaal, Shutterstock.com

Můžete je vypěstovat ze semínek, ale se sazenicemi vám to půjde snázFoto: Martin Gaal, Shutterstock.com

Správná výsadba kedluben

Sazeničky vysazujte ven, když mají tři lístky. Půdu načechrejte, a pokud je (hlavně v létě) moc suchá, prolijte ji vodou. Potom udělejte důlek asi pět až osm centimetrů hluboký, přidejte trochu kompostu a pak zeminu, vložte sazenici a jemně ji přihrňte. Nesázejte příliš hluboko, krček kedlubny by měl být vidět.

Kedlubny vysazujte do sponu zhruba 30 x 30 centimetrů. Rostliny budou vděčné za prostor a vzdušnost, takže je často okopávejte. Dobře se snášejí s ostatními druhy zeleniny, které mají také rády vyšší vlhkost půdy nebo mulčování. Proto je s klidným srdcem vysazujte do společenství s pórkem, fazolemi, špenátem, celerem, ředkvičkami nebo hrachem. Rozumět si ale nebudou s brokolicí, kapustou, zelím a cibulí.

Foto: TG23, Shutterstock.com

Dobře se jim daří v sousedství pórku, hrachu nebo ředkvičekFoto: TG23, Shutterstock.com

Trochu choulostivá zelenina

Pěstování kedluben je snadné, když dodržíte pár pravidel. O dobře živené půdě a vlhčím stanovišti už jsme se zmínili. V době růstu – krátce po vysazení – mohou kedlubny napadnout plísně nebo různí škůdci. Nebezpečný je hlavně krytonosec, který rostlinám vykusuje srdéčko, a pak nerostou nebo mají malé či zdeformované plody. Proto než kedlubny povyrostou, přikrývejte je bílou netkanou textilií.

Kedlubnové listy pak mohou napadat dřepčíci, broučci, co okusují rostlinám listy. Proti nim platí pravidelná zálivka, protože nemají rádi vodu. Na dřepčíky zkuste i postřik z česneku. Najemno nasekejte asi dvacet stroužků a vše zalijte půllitrem rostlinného oleje. Uzavřete v lahvi a nechte odležet dva dny na teplém místě. Pak sceďte. Můžete lehce naředit vodou, aby se vám lépe rozprašovalo.

Proti praskání kedluben

Jedním z kedlubnových neduhů je praskání slupky, za což může málo vody nebo nepravidelná zálivka. Ze stejného důvodu pak bulvy dřevnatí. Proto kedlubny pravidelně zalévejte a udržujte půdu vlhou. Zálivku jim dopřejte zejména navečer, kdy vodu mnohem lépe využijí než v parném dni.

Reklama

Související témata:

Načítám