Hlavní obsah
3,0
(172)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Vždy, když se u nás doma smažil květák, přihodila k němu máma i pár kedluben. V sezoně jsou levné a šťavnaté, obalují se výrazně líp a chutnají minimálně stejně dobře. Zkuste to!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 3 ks kedlubny
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek strouhanky
  • 2 ks vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička soli
  • 200 ml oleje
Na dip ze zakysané smetany
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 30 ml láku z okurek
  • 2 ks kyselých okurek
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Tohle je jeden z receptů, kdy je opravdu složité určit počet porcí. Ze dvou větších kedluben uděláte asi 12 plátků, měly by tedy stačit pro čtyři k večeři. Jenomže když se začne z kuchyně linout vůně smaženého jídla, hotové kousky začnou „záhadně“ mizet. Přidejte proto raději jednu kedlubnu navíc. I když se nesní hned, někdo se jich určitě rád ujme třeba ke svačině.

01.

Kedlubny oloupejte a nakrájejte je na plátky silné asi 1 cm. Dejte je do hrnce s osolenou vodou a přiveďte k varu. Mladé a svěží kousky můžete odstavit téměř ihned, starší a tvrdší kedlubny povařte dvě tři minuty. Odstavte, sceďte a nechte na sítu pořádně okapat.

02.

Na jeden talíř nasypte mouku, na druhý strouhanku a do hlubokého talíře rozklepněte vejce. Osolte je, přidejte mléko a dobře prošlehejte.

03.

Okapané kedlubny obalte v mouce, protáhněte je směsí vajec, a nakonec obalte ve strouhance. Tip: Jak připravit trojobal, aby byly řízky ještě křupavější?

04.

Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej, vrstva oleje by měla být alespoň 1,5 cm vysoká. Stáhněte plamen na střední a postupně osmažte kedlubny po obou stranách dozlatova a dokřupava, budete potřebovat asi 3 minuty na každou stranu.

Foto: Autorka

Tepelnou úpravou kedlubna zesládneFoto: Autorka

05.

Osmažené kedlubny nechte okapat na papírovém ubrousku a ihned podávejte. Jako příloha se hodí nové brambory se zelenou petrželkou a dip na způsob tatarské omáčky ze zakysané smetany.

06.

Na dip nakrájejte okurky a bílou část cibulky najemno. Zbylé ingredience prošlehejte, přidejte okurky a cibuli a nechte chvíli v chladu rozležet.

A co třeba řízky z celeru nebo plněné cibule se sýrem a slaninou? Zkuste tři zeleninové večeře, které u vás doma sklidí úspěch

Související témata:

Načítám