Hlavní obsah

Škodí vám na zahradě mšice a padlí? Zažeňte je postřikem

Foto: VH-studio, Shutterstock.com

Foto: VH-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrada se bez chemie udržuje v dobré kondici jen do doby, než rostliny napadnou škůdci nebo choroby. I teď si ale můžete vystačit s domácími postřiky. Jděte do boje třeba s kopřivami nebo s česnekem.

Článek

Mšice, molice, puklice nebo svilušky se hned vedle slimáků řadí k nejčastějším škůdcům, kteří na českých zahradách decimují úrodu. Když se k tomu přidá ještě padlí způsobené mikrohoubami, mohou zbýt jen oči pro pláč. Zdá se, že letošní léto bude vlhké, a tak bude plísním, slimákům i některým dalším škůdcům přát. Připravte se proto včas a vyrobte si domácí postřiky.

Mšice

Napadají květiny i zeleninu a ovoce. Jakmile se na zahrádce objeví, na nic nečekejte a bojujte. Mšice totiž z rostlin vysávají šťávu, tím zpomalují jejich růst a oslabují je, proto pak jsou rostliny náchylné k chorobám.

Postřik na mšice si můžete snadno vyrobit z kopřiv a podle zkušených zahrádkářů je vůbec nejúčinnější. Asi půl kila kopřiv naložte do pěti litrů vody a louhujte celý den. Druhý den nařeďte poměrem 1 díl výluhu a 5 dílů vody a postříkejte napadenou rostlinu nebo celou oblast, kde se mšice vyskytují. Tento postřik se nehodí na cibuli nebo luštěniny, kterým by ublížil.

Na mšice platí i mýdlový postřik, ovšem použijte ho zejména na rostliny, které nebudete konzumovat, například na okrasné květiny. Lžíci tekutého mýdla smíchejte s asi dvěma a půl litry vody. Pomocí rozprašovače aplikujte na rostliny. Stříkejte je jednou týdně nejlépe navečer, kdy už nepálí slunce.

Foto: Helen Sushitskaya, Shutterstock.com

Proti škůdcům je důležité začít bojovat co nejdříveFoto: Helen Sushitskaya, Shutterstock.com

Ostatní hmyz

Škodit může i další hmyz, který se obecně označuje jako savý nebo žravý. Sem patří například svilušky, puklice, molice, třásenky, mandelinky nebo dřepčíci. Proti všem těmto škůdcům vyzkoušejte postřik z česnekového oleje. Před použitím k němu můžete přidat i pár kapek tekutého mýdla.

Najemno nasekejte asi dvacet stroužků česneku a vše zalijte půllitrem rostlinného oleje. Uzavřete v lahvi a nechte odležet dva dny na teplém místě. Pak sceďte. Můžete lehce naředit vodou, aby se vám lépe rozprašovalo. Kromě škůdců pomůže česnekový olej také proti houbovým chorobám, například padlí. Postřik použijte jednou, opakujte po deseti dnech, pokud hmyz stále řádí.

Foto: Lyashenko Egor, Shutterstock.com

Proti škůdcům můžete vyzkoušet postřik z česnekového olejeFoto: Lyashenko Egor, Shutterstock.com

Padlí

Padlí je nemoc, kterou rostlinám způsobují mikroskopické houby. Existuje celé spektrum padlí – trpí jím ovoce, zelenina i květiny. Padlí se nejčastěji projevuje na listech, které pak mají šedobílý povlak. Jakmile nemoc na zahrádce rozpoznáte, hned byste měli přispěchat s postřikem a rostlinám pomoci.

Vydejte se na louku nebo do lesa pro přesličku, která je pro výrobu postřiku proti padlí vůbec nejlepší. Zároveň působí proti rzi a strupovitosti a celkově rostliny posiluje. Na postřik budete potřebovat kilo čerstvé přesličky nebo 150 gramů sušené. Byliny namočte do 10 litrů vody a nechte louhovat 24 hodin. Druhý den přiveďte k varu a povařte půl hodiny. Pak nechte vychladit a sceďte. Před použitím řeďte v poměru 1 díl výluhu na 5 dílů vody.

Rostliny můžete přesličkovým postřikem stříkat preventivně, a to zejména na jaře a v létě, kdy hodně prší a je vlhko. Pokud už se plíseň objeví, stříkejte rostliny tři dny po sobě, nejlépe navečer. Plíseň by měla ustoupit.

Slimáci

Se slimáky se těžko bojuje a téměř nic na ně neplatí. Zkuste letos použít obyčejný lógr! Kolem záhonu vytvořte zhruba deset centimetrů široký obranný pruh z pilin a vše zalijte tureckou kávou. Val by měl slimáky odpudit. Pokud se přece jen na záhonech vyrojí, mějte po ruce kofeinový postřik. Kofein na ně totiž funguje jako jed. Uvařte opravdu velmi silnou kávu a mějte ji po ruce, když se slimáci po dešti opět objeví.

Související témata:

Načítám