Hlavní obsah

Alena Mihulová slaví 55 a září! Osudový muž a role sestřiček

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes slaví 55. narozeniny herečka, o jejímž životě rozhodl jediný film. V sedmnácti se proslavila a zamilovala do velkého režiséra staršího o několik desítek let. V poslední době hraje víc než dřív, má krásný vztah s dcerou, a kdyby se nevěnovala umění, byla by psychoterapeutkou.

Článek

Když se řekne Alena Mihulová, co vás napadne jako první? Karel Kachyňa, krásný film Sestřičky nebo Domácí péče? Nebo se vám vybaví její milý obličej a příjemný hlas? Ač na to nevypadá, slaví dnes oceňovaná herečka 55. narozeniny. Má za sebou velkou lásku, její kariéra jede druhé kolo a jisté je, že to není trapná padesátka!

Touha po lásce

Okatá herečka s charakteristickou mezírkou mezi zuby často zmiňuje, že jí záleží na tom, aby ji měli lidé rádi. Vyrůstala v Brně a od malinka chodila do internátních jeslí a školky, s rodiči bývala jen o víkendech. A doufala, že když bude hodná, nechají si ji doma. Jenže maminka pracovala na směny a tatínkovi se malou dcerku zdráhala svěřit na celý den...

Foto: Profimedia.cz

Dnes už jí záleží hlavně na názoru nejbližších, ale dříve se chtěla zavděčit všemFoto: Profimedia.cz

Jak to začalo s Železným dědkem

Na střední ekonomickou školu odešla do Prahy, hrála v amatérském divadle a v 17 letech jí kamarádka řekla o konkurzu na film Sestřičky (1983). Ač neměla herecké zkušenosti, roli začínající zdravotní sestry Marie získala. Režisér Karel Kachyňa (†79) na herce aplikoval metodu cukru a biče: přezdívku Železný dědek měl právem. Citlivou Alenu ale svými připomínkami rozplakal, na ni platil hlavně cukr. A bylo vymalováno. Starší vzdělaný chlap s obrovským charismatem, který na ni byl hodný, pomotal mladinké dívce hlavu a začali točit svůj vlastní příběh.

Foto: Profimedia.cz

Jestli přeskočila jiskra ihned? Ne, mladá herečka se režiséra staršího o 41 let zprvu bálaFoto: Profimedia.cz

První část kariéry

Režisér a herečka spolu natočili více filmů: Dobré světlo (1985), Smrt krásných srnců (1986), Městem chodí Mikuláš (1992) či Kráva (1992), ale rozhodně nedostávala role ze známosti – Karel Kachyňa věděl, jaké postavy jsou vhodné právě pro ni. Než spolu začali opravdu žít, trvalo to léta – Alena za ním dojížděla do Prahy z Ústí nad Labem, kde hrála, i z Brna, kde studovala JAMU. A ještě před sňatkem v roce 1994 se párkrát i rozešli. Po svatbě se jim narodila dcera Karolína (25).

Foto: Profimedia.cz

V televizní filmu Městem chodí Mikuláš jako zdravotní sestřička Pipka převlečená za anděla, v masce Mikuláše je Josef Abrhám (80)Foto: Profimedia.cz

Ztráta milovaného muže

O Alenině hereckém talentu nebylo pochyb, ale postupně se stahovala do ústraní. Karel Kachyňa byl dlouhodobě nemocný, starala se o něj i o malou Karolku. Po smrti své životní lásky v roce 2004 upadla do silných depresí, léta se vyrovnávala s bolestnou ztrátou a bojovala se závislostí na alkoholu. Nakonec jí pomohla psychoterapie a zvažovala, že by se sama stala terapeutkou, dokonce absolvovala nutný výcvik.

Foto: Profimedia.cz

O nemocného muže pečovala doma a po jeho odchodu byla najednou na vše samaFoto: Profimedia.cz

Velký comeback

Alena Mihulová ovšem nikdy z herecké branže nezmizela – především jí nechodily nabídky. Dala se dohromady, v epizodních rolích se vracela před kameru i do divadla. Svoji druhou osudovou roli si prý vymodlila: symbolicky se zase jednalo o postavu zdravotní sestřičky. Díky hereččiným životním zkušenostem věděl režisér Slávek Horák (45), že je pro film Domácí péče (2015) ideální. Excelovala po boku Bolka Polívky (70) a za výkon sbírala ocenění – třeba Českého lva či Cenu české filmové kritiky. Byla zpátky v plné parádě!

Foto: Profimedia.cz

V Domácí péči se na place sešla s Bolkem Polívkou a Tatianou Dykovou (41), film režíroval Slávek HorákFoto: Profimedia.cz

Herečka vyzrála jak profesně, tak lidsky a jde z role do role. Hraje v českých i zahraniční filmech, její domovskou scénou je komorní Divadlo Ungelt, vloni hrála v rámci letních slavností v Shakespearově Zimní pohádce. A nevyhýbá se ani seriálům (Pouť, Ulice, Ohnivý kuře, Trapný padesátky a další).

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Anthropoid (2016) hrála vedle Jamieho Dornana (38)Foto: Profimedia.cz

Jak hezky žít

Vypadá lépe než kdy dřív, je vyrovnaná a šťastná – k tomu však dodává, že na tom denně pracuje. Žije v jednom domě s dcerou Karolínou a její partnerkou, miluje dovolené ve Španělsku, dělá prý nejlepší polévky na světě a je i trochu líná. Jediné, čeho lituje, je, že s osudovým mužem nestihla mít víc dětí a víc se od něj nenaučila.

Foto: Profimedia.cz

S dcerou Karolínou (vpravo s krátkými vlasy) a její partnerkou Natalií Wirth, které ji pravidelně doprovázejí do společnostiFoto: Profimedia.cz

Přejeme oslavenkyni vše nejlepší a mnoho krásných rolí! Nedávno měla 55. narozeniny i představitelka Carrie ze Sexu ve městě. Otestujte si, co všechno o ní víte.

Reklama

Načítám