Hlavní obsah

Jedna sklenka vína denně? Zastaví vaše hubnutí!

Foto: Thunkstock

Sklenka vína za den samozřejmě nevadí. Tedy pokud se zrovna nesnažíte zhubnoutFoto: Thunkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mysleli jste si, že jedna sklenka vína či malé pivo za den jsou zdraví prospěšné a nemůžou vám v ničem uškodit? Omyl! Mohou. Kvůli nim se vám možná totiž nedaří pořád zhubnout! Co tedy s tím? Pátrali jsme za vás.

Článek

Nejde vám do hlavy, kde děláte ve svém snažení při hubnutí chybu? Že by ty dvě deci červeného či jeden drink nebo pivo skutečně byly problém? Vždyť všude slyšíte, jak tělu dělají dobře… Ano, ale jen těm, co neřeší potíže s nadváhou či obezitou! Pokud je to i váš případ, čtěte, proč alkohol při hubnutí vadí.

Zbytečné kalorie vám ublíží

„První důvod, proč pít alkohol jen zcela výjimečně, je ten, že jde o velké množství energie v malém objemu,“ uvádí trenér Radek Mirovský z Health a Fitness clubu Olgy Šípkové. Podle něj alkoholické nápoje obsahují sacharidy, což je v redukčním režimu problém. „Pokud chcete hubnout, musíte méně přijmout, než vydat. A jestliže už přijímáte nějakou energii v podobě sacharidů, mělo by jít zároveň o potraviny, které obsahují hlavně sacharidy komplexní, vlákninu, vitaminy, minerální látky, stopové prvky…,“ upřesňuje odborník.

Nezbývá čas pálit tuky

Druhý důvod, proč si odpustit sklenku, je narušení metabolismu alkoholem. „Ten působí jednak diureticky, čímž narušuje homeostázu – stálost vnitřního prostředí – tím, že odvodňuje organismus. A také zaměstnává játra odbouráváním alkoholu,“ upřesňuje Radek Mirovský a doplňuje, že následkem toho se zastavuje spalování tuků.

Foto: isifa

Pravidelné pití alkoholu vám dokáže změnit křivky – bohužel k horšímuFoto: isifa

Večer to je mor na ladné křivky

Když k tomu pak přičtete chutě, a možná i pocit hladu, který je zapříčiněn hypoglykémií v důsledku nedostatku glukózy v krvi, je problém na světě. Expertka na výživu Iva Veselá to rozvádí ještě dál: „Alkohol je poměrně záludný v tom, že projde systémem velice rychle, často dříve, než si uvědomíte, kolik drinků jste vlastně měli. A právě prázdné kalorie v alkoholu navýší potřebu organismu přijmout výživné jídlo – nejčastěji tučné a slané, což pochopitelně vede k zvýšené tvorbě podkožního tuku,“ doplňuje odbornice.

Proč alkohol při hubnutí podle expertky Ivy Veselé vadí?

  • jedná se o prázdné kalorie – kalorie bez výživové hodnoty
  • tělo odbourává alkohol jako první (primární palivo), a tím zdržuje metabolismus ostatní živin. Laicky: pokud si k večeři dáte víno, prvotně tělo bude zpracovávat alkohol a na jídlo nebude čas, což znamená, že se vám uloží do tukových zásob.
  • podporuje ukládání tuků (zpomalení metabolismu tuků)

Resumé na zváženou

Sečteno a potrženo: v období hubnutí je lepší dát alkoholu sbohem. Pro ty, co potřebují dobrou zprávu: neublíží vám jedna deci za týden... „Měli byste ale udělat všechno pro to, abyste pomohli metabolismu k bezproblémovému fungování, tedy i hubnutí. A ne mu klást překážky, protože jste na něčem závislí a nedokážete si to odepřít,“ říká Radek Mirovský. Stejný názor má i Iva Veselá: „Ono totiž nehraje roli to, kolik alkoholu smíte nebo nesmíte, ale jak ochotni jste změnit životní styl a alkoholu se vzdát." Jde přece o to, že chcete zhubnout, a být tedy i zdravější.

Co vy na to? Postavíte se k hubnutí takhle zodpovědně?

Související témata:

Načítám