Hlavní obsah

Karel Kryl by oslavil osmdesátiny. Znáte dobře jeho písně? Prověří vás náš kvíz

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co by to bylo za táborák s kytarou bez Anděla nebo za vzpomínkovou akci k srpnu 1968 bez songu Bratříčku, zavírej vrátka. Písně Karla Kryla (†49) rezonují v mnoha lidech dodnes – a není se čemu divit. Je v nich skryta jemná poezie i bolest tehdejší doby.

Článek

Dnes, 12. dubna, uplynulo 80 let od narození Karla Kryla. Básník a písničkář byl rodák z Kroměříže a jeho rodina vlastnila tiskárnu, knihy tedy byly součástí jeho dětství. Možná i to mělo vliv na jeho pozdější tvorbu – o některých jeho písních se mluví jako o poetických dílech. Však mu také bylo občas přezdíváno „básník s kytarou“.

Sám se ale nevydal ve stopách svého otce, chtěl se stát hrnčířem jako jeho pradědeček. Láska k hudbě a poezii ale nakonec zvítězila. Už v roce 1966 se jeho písně, jako například Salome nebo Anděl, objevily v rozhlase, kde měl svého velkého zastánce, hudebního publicistu Jiřího Černého. Ten Krylovy písně pouštěl v hitparádě Čtrnáct na houpačce.

Jenže v březnu 1969 byl pořad zrušen, protože Jiří Černý odmítal uposlechnout vedení rozhlasu, které chtělo Krylovy písně stáhnout. Karel Kryl pak na podzim téhož roku odjel do německého Waldecku na písničkářský festival a tam získal politický azyl. Ačkoli si nikdy nezažádal o německé občanství, do své rodné vlasti se už nikdy natrvalo nevrátil, ani po revoluci.

3. března 1994 v Mnichově zemřel na infarkt myokardu, letos to tedy je 30 let, co nás tento geniální bard opustil. Jeho protestsongy, které psal (nejen) jako vyjádření nesouhlasu s okupací Československé republiky vojsky Varšavské smlouvy, jsou vám určitě známé, zejména pak ten hlavní – Bratříčku, zavírej vrátka. Jak dobře ale znáte další zpěvákovu tvorbu? Otestujte se!

1. Z roku 1962 pochází píseň, ve které zpívá „V novinách čtu si zvěsti o neštěstí, které stihlo vílu, nevídáno, říkám ráno odhodlaně, směrovky na rozcestí smutek věští poskládaný z dílů, v akváriu srdce ryju do vorvaně…“. Tato píseň se jmenuje Žalm za...?
2. Co znamená v překladu „Morituri te salutant“, což je zároveň i název jedné z nejznámějších písní Karla Kryla?
3. Na přebalu jednoho alba je fotografie chlapce, který má na zádech na kabátu nakreslený terč. O jakou desku se jedná?
4. Jaký pokrm ukradl důchodce ve stejnojmenné písni z pultu v závodní jídelně?
5. Na čem doprovázel klaun krále v písni „Král a klaun“?
6. Ve skladbě Karavana mraků doplňte chybějící slova: Slunce je _________ na obloze přibitý...
7. O jaké dívce zpíval Karel Kryl, že „sedává v zahradě za cihlovou zídkou, popsanou v slavných výročích“?
8. Zvládnete doplnit chybějící slova v textu písně Anděl? Vyberte správnou kombinaci. „… a tak jsem _____ anděla, on oknem uletěl mi, snad přítel prý mi udělá, nového z mojí _____ .“
9. Píseň Marat ve vaně patří k nejsilnějším Krylovým protestsongům. Dokážete doplnit chybějící jméno? Pohled se odvrátí, _______ v sutaně, smrtka si obrátí Marata ve vaně...
10. Který zpěvák přezpíval Krylovy songy v rámci koncertu s názvem Večer s písní Karla Kryla pro český národ, který vyšel i na stejnojmenném albu?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám