Hlavní obsah

Velikonoce: Anglické velikonoční bochánky podle Josefa Maršálka

Hodnocení:
(593)
Foto: Archiv Josefa Maršálka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Anglické velikonoční bochánky neboli mazanečky jsou oblíbeným svátečním dezertem Josefa Maršálka. Cukráře a kuchaře, kterého nejspíš znáte z pořadu Peče celá země. Recept je to jednoduchý, tak se do něj pusťte.

Ingredience pro:
20 kusů
Na těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 75 g másla
  • sůl
  • 1 lžička mleté skořice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 300 g ovoce
  • citronová kůra
Na bílý kříž
  • 70 ml vody
  • 70 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
Na potření
  • 1 vejce
  • 50 g medu
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy dejte mouku, přidejte citronovou kůru, droždí, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a vajíčko. 

Krok 2: Přidejte cukr, sůl a koření (místo skořice může být i muškátový oříšek nebo anýz) a vypracujte hladké a nelepivé těsto. 

Krok 3: Nasekané ovoce – nejlépe sušené, ale může být i čerstvé – přidejte jako poslední. Nechte kynout, dokud není objem dvojnásobný. 

Krok 4: Z těsta udělejte na pomoučené ploše bochánky a dobře je „zakoulete“. Vkládejte do olejem vymazaného pekáčku a nechte opět nakynout. 

Krok 5: Potřete je vajíčkem. Smíchejte ingredience na bílý kříž a hmotu dejte do sáčku s ustřiženou špičkou a každý bochánek postříkejte do kříže. 

Krok 6: Potřete je vajíčkem. Smíchejte ingredience na bílý kříž a hmotu dejte do sáčku s ustřiženou špičkou a stříkejte jím do kříže. 

Krok 7: Pečte ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 20–25 minut. Po upečení ještě potřete medem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.