Hlavní obsah
3,3
(161)
Foto: Korunní cukr

Foto: Korunní cukr

Ve Velké Británii pečou (nejen) na Velikonoce tuto dobrotu. Kynuté bochánky s křížkem připomínají náš mazanec, ale pečou se po jednotlivých porcích a servírují ještě teplé spolu s máslem, džemem a smetanou.

35 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
16 kousků
Bochánky
  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml polotučného mléka
  • 1 špetka soli
  • 50 ml vody
  • 60 g másla
  • 14 g sušeného droždí
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 60 g cukru krystal
  • 7 ks vejce
  • 60 g rozinek
Na křížek
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce vody
Na lesk
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce vody
Článek

Postup

01.

Mléko a vodu ohřejte a rozmíchejte v něm droždí. Mouku smíchejte se solí, perníkovým kořením, skořicí, muškátovým oříškem a cukrem. Přidejte rozpuštěné máslo, kvásek a vajíčka. (Nesehnali jste droždí? Vyrobte si ho doma)

02.

Směs přeneste na vál vysypaný hladkou moukou a zhruba 10 minut hněťte, dokud vám nevznikne pružné těsto. Vraťte do místy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň hodinu.

03.

Do vykynutého těsta zapracujte rozinky, rozdělte na stejně velké části (cca 16 kousků) a vytvarujte koule. Rozložte je s dostatečným rozestupem na vymazaný plech s vyšším okrajem.

04.

V malém kastrolku za stálého míchání zahřívejte 2 lžíce vody a 2 lžíce hladké mouky, dokud se nevytvoří hustá poleva. Touto pastou na bochánky nakreslete kříž. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C po dobu 15–20 minut, dokud buchty nezezlátnou. Mezitím svařte asi 3 lžíce cukru se 3 lžícemi vody na sirup a ještě horké bochánky jím potřete, aby se hezky leskly.

05.

Jak už název vypovídá, hot cross buns (horké křížové bochánky) jsou nejlepší, pokud je servírujete teplé. Klidně je ale můžete jen rozpéct v troubě. Servírujte s máslem, domácím džemem, moučkovým cukrem a ušlehanou smetanou.

Reklama

Načítám