Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Máte chuť na guláš? Nebojte se trochu experimentovat a přidat do něj třeba smetanu, červené víno a kapary. Přesně tyhle tři suroviny navíc totiž patří do francouzského guláše. A i kdybyste chtěli udělat ten klasický, tak podle tohoto receptu vám bude určitě chutnat!

40 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 750 g hovězí kližky
  • 40 g másla
    7
  • 1 ks cibule
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
    1
  • 150 ml zakysané smetany
    7
  • 2 lžíce červeného suchého vína
    12
  • 2 lžíce kaparů
  • 1/2 lžičky citronové kůry
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Hovězí kližku očistěte od nadbytečných blan a nakrájejte na větší kostky. Cibuli nakrájejte na nudličky (úplně se rozvaří, takže není třeba krájet ji drobněji) a na sádle či másle ji orestujte dorůžova, pak přidejte sladkou papriku, která zpěněním v tuku pustí maximum své chuti, a krátce ji osmažte.

02.

Přidejte osolené a opepřené maso, které také opečte, aby se zatáhlo. Vše promíchejte, podlijte trochou hovězího vývaru (nebo vody) a nechte chvilku vydusit, maso tak pustí svoji šťávu. Pozor ale, abyste směs v této fázi nepřipálili, paprika by nepříjemně zhořkla!

03.

Když se odpaří takřka všechna šťáva, přidejte trošku hladké mouky a vše nechte ještě okamžik opékat. Pak podlijte gulášový základ zbytkem vývaru, přiklopte poklicí a nechte asi hodinu a půl až dvě dusit. Občas guláš promíchejte a podle potřeby přidejte ještě trochu vývaru nebo vody, aby se maso nepřipalovalo a měli jste dostatek omáčky.

04.

V tuto chvíli máte hotový klasický guláš, který můžete rovnou, nebo až „k večeři“ upravit po francouzsku. Do guláše přidejte zakysanou smetanu, jemně nakrájené kapary, červené víno a citronovou kůru a nechte ho přejít varem. Pokud by omáčka byla příliš řídká, můžete přidat ještě trochu hladké mouky, nejspíš to ale potřeba nebude.

05.

Hotový guláš podávejte s bramborovým knedlíkem (ten můžete v případě druhého podávání ohřát v páře nebo osmažit na kousku másla) nebo dušenou rýží.

Související témata:

Načítám