Hlavní obsah

Barevná skla brýlí: Se kterými nesmíte za volant?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak souvisí barva skel slunečních brýlí s tím, jestli usedáte za volant, nebo nasazujete lyže? A ochrání vás ta hodně tmavá před sluncem víc než ta se světlejším sklem?

Článek

Je jedno, jestli je léto, nebo zima, pokud se budete pohybovat na slunci, měli byste své oči chránit před UV zářením kvalitními slunečními brýlemi. Proč ale tak záleží na tom, jestli si koupíte ty s černým, nebo raději se žlutým sklem (správně brýlovou čočkou)? Uděláme vám v tom jasno!

Souvisí barva skel s ochranou před UV?

Čím tmavší brýle, tím lépe chráníte své oči před UV zářením? Není to tak, i když si to hodně lidí myslí. „Barva a zatmavení skel má estetickou funkci a ovlivňuje to, jak vidíte, jak vnímáte kontrasty. Barva čoček a procento ochrany proti UV jsou dva různé údaje, které spolu nesouvisí,” vysvětluje Jakub Odcházel z e-shopu VašeČočky.

Příliš tmavá skla mohou dokonce škodit – a to hlavně dětem. „Úplně tmavá skla nejsou pro děti vhodná. Způsobují, že se zorničky rozšíří a do oka proniká více UV záření,” varuje Marína Caistor, vedoucí optometrista Dětského očního centra Kukátko. Dětské brýle by měly být zatmavené maximálně na 50–60 procent a nutností je stoprocentní UV ochrana.

Jakou barvu vybrat?

Jak to tedy je s konkrétními barvami, pro jakou příležitost se hodí která barva a na co si dát při jejich používání pozor?

Šedá a černá

Obě barvy tlumí intenzitu slunečních paprsků, neovlivňují kontrast ani nezkreslují barvy. Pomáhají redukovat prudké světlo, takže nejste tak oslněni. „Uvádí se v hodnotě 0 až 4, čím větší číslo, tím tmavší jsou. Někdy se uvádí i v procentech. Jestliže chcete šedá nebo černá skla používat v autě, vyhněte se stupni 4 – neměly by mít víc než 80% zabarvení,” radí Jakub Odcházel.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Černá a tmavě šedá skla brýlí komplikují řidiči vidění stejně jako skla žlutá Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Červená a oranžová

Červené a oranžové brýlové čočky, lidově skla, blokují modré světlo, takže se skvěle hodí do výbavy všech milovníků zimních sportů a ideální jsou na hory, neboť právě modré světlo je na zasněžených pláních pod jasnou oblohou velmi intenzivní. Navíc oči díky nim relaxují.

Hnědá

Hnědé brýlové čočky mají stejné výhody jako ty červené a oranžové. „Hodí se při každodenním nošení mimo léto, protože rozjasní, obraz, ale přitom chrání před oslněním. Při větším oslnění, třeba na horách doporučuji tmavší – šedé zabarvení.," radí Nela Měřínská, oční optik OptoVize Brno. Navíc se ještě doporučují lidem trpícím krátkozrakostí (když vidíte špatně na dálku).

Žlutá a růžová

Pozor, žlutá skla neumožňují rozlišování barev, proto jsou naprosto nevhodná při řízení automobilu a dalších činnostech, které to vyžadují. Naopak je milují třeba myslivci na lovu, neboť i za velmi jasného počasí zvýší kontrast objektů. Ten samý efekt, tedy zlepšení prostorového vnímání, mají i růžová skla. Ta sice také omezí rozpoznávání barev, ale zdaleka ne tolik, abyste s nimi nemohli za volant. Žlutá a růžová skla jsou vhodná i při zatažené obloze.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Růžová skla, na rozdíl od žlutých, můžete mít i při řízení Foto: New Africa, Shutterstock.com

Zelená

Pro řidiče jsou ideální tmavě zelené čočky – chrání před oslněním, ale nezkreslují vnímání barev. Zelené odstíny jsou vhodné pro každodenní nošení, snižují jas a zvýrazňují stíny.

Modrá a fialová

Modrá skla ve slunečních brýlích jsou doporučována lidem, kteří trpí dalekozrakostí, to znamená, že nevidí na blízko. „Tuto barvu ocení i tenisté, neboť zdůrazňuje kontrast žlutého tenisového míčku a bílého pozadí. Modrá i fialová bílou potlačí, mírně zvýší kontrast a minimalizují světelné odrazy,” říká Jakub Odcházel.

Jestli se chystáte kupovat brýle, jistě se vám může hodit i pár rad, které se týkají výběru tvaru obrouček. Víme, které budou slušet vašemu obličeji.

Související témata:

Načítám