Hlavní obsah

Jak mít krásné a dlouhé vlasy: Neškoďte jim už ve sprše!

Foto: StoryTime Studio, Shutterstock.com

Foto: StoryTime Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá touží po krásných vlasech. Pro ty je klíčová zdravá pokožka hlavy a správně nastavená péče. Trápí-li vás její podráždění, lupy, svědí vás, máte vlasy suché a lámou se – děláte něco špatně. Nemyjete si hlavu až příliš horkou vodou? Nepoužíváte špatný šampon? Tohle jsou nejčastější chyby, které děláte v mytí vlasů!

Článek

Všechny následující zlozvyky a chyby v péči o vlasy vedou k tomu, že vás můžou trápit lupy, suchá a svědivá pokožka hlavyvypadávání vlasů, lámavé vlasy, roztřepené konečky, a prostě a jednoduše – nepěkné vlasy. Co jsou ty největší prohřešky, které na své hřívě pácháte?

Nejsou pořádně namočené 

Ještě, než si stoupnete do sprchového koutu, vyplatí se vlasy jemně pročesat, radí vizážistka Daniela Kremláčková. Ty se pak méně zacuchávají a lépe z nich vymyjete všechny nečistoty. Tenhle krok ale vynechte, pokud máte vlasy hodně nalakované nebo nagelované – zbytečně byste si je potrhali. Před nanesením šamponu se přesvědčte, že jsou vlasy všude, i u hlavy, dostatečně mokré. Šampon lépe napění a celkově si je snáze umyjete.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Ještě před sprchováním si vlasy pročešteFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Špatně volíte šampon

Pokud je vaším cílem mít krásné a kvalitní vlasy, rozhodně záleží na tom, jaký šampon používáte – zda je správný pro váš typ vlasů. Nejčastější chybou je to, že často saháte po šamponech na suché vlasy, i když u hlavy se vám spíš mastí. „Často se setkávám s tím, že ženy, které mají mastící se vlasy, používají hydratační šampon kvůli roztřepeným konečkům. Jeho používání má v tomto případě za následek extrémní podráždění pokožky, nadměrné maštění nebo také lupy,“ podotýká kadeřník Libor Smrž z pražského salonu Hair We Are. Další častou chybou je použití šamponu na barvené vlasy u vlasů s velkými odrosty. Výsledkem jsou podobné problémy jako v prvním případě.

Jak si s tím  poradit? Zamyslete se, co opravdu vaše vlasy potřebují. Máte vlasy odbarvené a převážně suché? Hledejte v obchodech regenerační a hydratační péči. Pokud máte problém s jejich objemem, ale jinak jsou vlasy zdravé, sáhněte po objemových šamponech pro jemné vlasy. Jestliže máte u hlavy vlasy mastné, ale v koncích by potřebovaly hydrataci, vyřešte to šamponem pro mastné vlasy, hydratačním kondicionérem, a popřípadě bezoplachovou péčí do konců (olej nebo krém).

Necháváte působit příliš dlouho šampon

Při samotném mytí je největší chybou dlouhé působení šamponu. „Je nutné jej smýt důkladně teplou vodou ihned po jeho rozpěnění. Často se také stává, že když šampon špatně vymyjete, je pokožka podrážděná a šupinatá,“ varuje Libor Smrž.

Neodhadujete správně teplotu vody

Přemýšlejte také nad teplotou vody – nečistoty se šamponem splachujte vodou teplejší, naopak kondicionér, který vlasy vyživuje, spláchněte velmi vlažnou. Díky tomu se povrch vlasu uzavře a všechny cenné látky zůstanou uvnitř. Celkově ale hodně horká voda pokožce hlavy škodí, a mohou se pak tvořit lupy nebo se může více mastit.

Vynecháváte kondicionér

Pro vlasy je klíčová hydratace, aby se nelámaly. Tu jim dodává právě kondicionér. Nanášejte ho hlavně do délek vlasů. „Pokud ho nanesete i ke kořínkům, můžou být vlasy mastnější a celkově těžké a bez objemu,“ vysvětluje Daniela Kremláčková. Vynechat ho si můžete dovolit tedy jen v případě, máte-li vlasy hodně hodně krátké.

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Kondicionér je vhodné nanášet jen do délek vlasů, kořínky vynechteFoto: Alliance, Shutterstock.com

Zběsile drhnete vlasy

Když jsou vlasy vlhké, jsou nezranitelnější. Zapomeňte tedy na nešetrné drhnutí vlasů šamponem a pak jejich rychlé vysušování ručníkem. Vlasy spíš v ručníku pomačkejte. Chovejte se k nim jednoduše hezky a jemně, ony vám to vrátí!

Vlasy nefénujete

Nefénujete si vlasy z přesvědčení, že si je nebudete zbytečně ničit? Další chyba. „Hlavně u hlavy je potřeba vlasy vyfoukat, aby se nevysušovala pokožka hlavy. Protože ta je, co se týče kvality vlasů, klíčová,“ říká Daniela Kremláčková.

Vlasy vysušte ručníkem (opatrně), prsty pročešte a foukejte. Když budou sušší, můžete si vzít k ruce hřeben se širokými hroty a rozčesávat je s citem. Rozplést uzlíky vám pomůže olejíček nebo bezoplachový kondicionér ve spreji. Ten nanášejte do ne úplně mokrých, ale spíš vlhkých vlasů. Fungují i jako ochrana před teplem, a vy se pak nebudete stačit divit, kolik vlasů najednou máte!

Děláte některou z těchto chyb? Jaká péče se vám nejvíce osvědčila?

Načítám