Článek
Postup
01.
Nejdřív zapněte troubu na 180 stupňů a plech (o velikosti asi 25 x 30 cm) vystelte pečicím papírem.
02.
Bílky vyšlehejte s cukrem (jak správně připravit „těsto“ na bezé dezerty a další recepty z něj najdete v tomto článku) do pěny krémové konzistence. Toto těsto pak rovnoměrně rozprostřete na papír a dejte na 10–12 minut péct.
03.
Upečené bezé překlopte na jiný papír posypaný krupicovým cukrem a nechte vychladnout.
04.
Čokoládu rozpusťte a smíchejte se smetanovým sýrem a zakysanou smetanou.
05.
Z vychladlého těsta opatrně (!!!) sundejte vrchní papír, na kterém se peklo. Pak je rovnoměrně potřete krémem, posypejte omytými ostružinami a velmi opatrně srolujte jako roládu. Tu zabalte do papíru, který je pod ní a dejte ztuhnout do lednice. K opatrnosti nevyzýváme zbytečně, bezé je velmi křehké a byla by škoda, aby celé popraskalo a roláda se rozpadla! Ztuhlou roládu nakrájejte na plátky a podávejte nejlépe s šálkem dobré kávy.
Rolád je spoustu druhů, vyzkoušet můžete třeba perníkovou, jahodovou či s čokoládou a šlehačkou.