Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Jestli jste byli v posledních dnech v lese, nemohli jste přehlédnout ostružiníky obsypané černými plody. Upečte si neuveřitelně jemnou a nadýchanou roládu z bezé s krémem s bílé čokolády a ostružinami. Už nebude chtít nic jiného!

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Roláda
  • 4 ks bílku
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 120 g smetanového sýra
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 100 g bílé čokolády
  • 1 hrst ostružin
Na posypání
  • 1 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

01.

Nejdřív zapněte troubu na 180 stupňů a plech (o velikosti asi 25 x 30 cm) vystelte pečicím papírem.

02.

Bílky vyšlehejte s cukrem (jak správně připravit „těsto“ na bezé dezerty a další recepty z něj najdete v tomto článku) do pěny krémové konzistence. Toto těsto pak rovnoměrně rozprostřete na papír a dejte na 10–12 minut péct.

03.

Upečené bezé překlopte na jiný papír posypaný krupicovým cukrem a nechte vychladnout.

04.

Čokoládu rozpusťte a smíchejte se smetanovým sýrem a zakysanou smetanou.

05.

Z vychladlého těsta opatrně (!!!) sundejte vrchní papír, na kterém se peklo. Pak je rovnoměrně potřete krémem, posypejte omytými ostružinami a velmi opatrně srolujte jako roládu. Tu zabalte do papíru, který je pod ní a dejte ztuhnout do lednice. K opatrnosti nevyzýváme zbytečně, bezé je velmi křehké a byla by škoda, aby celé popraskalo a roláda se rozpadla! Ztuhlou roládu nakrájejte na plátky a podávejte nejlépe s šálkem dobré kávy.

Rolád je spoustu druhů, vyzkoušet můžete třeba perníkovou, jahodovou či s čokoládou a šlehačkou.

Související témata:

Načítám