Hlavní obsah

Bezlepkový koláč trochu jinak: rýžový nákyp s ovocem

Hodnocení:
(48)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Pro jednoho lehce traumatizující záležitost, pro jiného nostalgická vzpomínka na školní léta a sladké obědy. My dáváme rýžovému nákypu každopádně ještě šanci a pečeme ho na způsob voňavého koláče (což ocení i bezlepkáři) s hruškami a zlatavou krustičkou.

Ingredience pro:
1 koláč
Na rýži
  • 1 hrnek rýže arborio
  • 2 hrnky mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
Na koláč
  • 6 vajec
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • kůra z jednoho citronu
  • 3 lžíce alkoholu
  • 3 hrušky
  • máslo na vymazání
  • 2 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

Krok 1: Rýži s mlékem, solí, skořicí a zázvorem přiveďte k varu a za častého míchání 10 minut povařte. Nechte chvíli vychladnout.

Krok 2: Vajíčka prošlehejte s cukrem, kůrou z jednoho citronu nebo pomeranče a výraznějším alkoholem (já dala amaretto, ale dobrý bude i rum, koňak nebo ovocný likér).

Krok 3: K vajíčkům vmíchejte rýži, směs nalijte do máslem vymazané nebo pečicím papírem vyložené koláčové formy, obložte plátky hrušek nebo jiného ovoce a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Krok 4: Po 40 minutách povrch posypte dvěma lžícemi cukru a dopečte tak, aby povrch zatuhl a zezlátl. Před podáváním můžete ještě potřít medem nebo sirupem – já dala datlový, a k jemně kořeněnému koláči se výborně hodil.

Krok 5: Podávejte teplé či studené. Nám nákyp nejvíce chutnal ještě vlažný.

Tip: Ovoce obměňte podle chuti a sezony, a jestli je máte rádi, v přidaném alkoholu nechte nabobtnat hrst rozinek.

Co vy a rýžový nákyp, sladká dobrota, nebo gastrotrauma ze školní jídelny?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek