Hlavní obsah

Bojíte se mokrých kalhotek kvůli smíchu či kašli? Naše tipy vám pomůžou!

Foto: Zivica-Kerkez, Shutterstock.com

Foto: Zivica-Kerkez, Shutterstock.com

Reklama

Těch pár kapek nemusíte ani postřehnout. Únik moči přichází v nejméně vhodnou chvíli, třeba když se na plné kolo rozesmějete. Lehká inkontinence není tragédie a my víme, co vám pomůže.

Článek

Přichází se smíchem, při zakašlání nebo během rychlého pohybu. Mokré kalhotky vás zastudí a zamrazí vás: To už stárnu? Močová inkontinence, kterou odborníci popisují jako poruchu močového měchýře nebo svěrače močového měchýře, je nejčastěji spojována s ochabnutím svalstva a s nástupem menopauzy, tedy s vyšším věkem.

Únik moči ale řeší i ženy, kterým je teprve kolem třiceti. „S inkontinencí se setkávají čím dál mladší ženy. Často se stává, že únik moči, například jen několika kapek, ani nevnímají,“ konstatuje Barbora Volšičková, brand manažerka společnosti SCA Hygiene Products.

K mimovolným únikům se může přidat také nucení k častému močení a inkontinence potom může zcela ovládnout život. Stále budete myslet na to, že se nesmíte tak upřímně a od srdce smát, ve společnosti budete jako první hledat dveře toalety – pro každý případ. To všechno je velmi nepříjemné. Ale ne neřešitelné.

Ochablé či příliš namáhané svalstvo

Inkontinence není jen jedna. Lékaři rozlišují několik druhů této nepříjemné poruchy: například při stresové inkontinenci nutkání k močení není pociťováno, zatímco urgentní inkontinenci doprovází nucení náhlé a intenzivní. Nicméně – ať již je průběh jakýkoliv, nejčastější příčina je jediná. „Únik moči přichází většinou proto, že pánevní dno je ochablé a močový měchýř klesne. To se stává během menopauzy nebo po porodu,“ říká lékařka Monika Sičová, zakladatelka tantrické jógy pro ženy Mohendžodáro.

Někdy mají problémy i mladší ženy, které sice dosud nerodily, nicméně svalstvo zapojují nedostatečně (například kvůli sedavému zaměstnání). K inkontinenci ovšem může vést také extrémní zátěž svalů pánevního dna, například při nošení těžkých břemen, během vytrvalého kašle či při intenzivním provozování některých sportů (například vzpírání).

Vložku nechte na menstruaci

Přiznat si problém je většinou tím nejtěžším, ale také nejzásadnějším krokem. Čím dřív potíže s únikem moči začnete řešit, tím větší jsou šance na vyléčení. Protože se ale inkontinence nezbavíte přes noc, je nejdříve nutné vyrovnat se s jejími projevy. Ženy často sáhnou po tom, co mají po ruce – po menstruačních vložkách. „Ty ale nemají takovou absorpční savost,“ upozorňuje Barbora Volšičková a dodává, že nyní je na trhu velký výběr absorpčních a inkontinenčních pomůcek. Jsou to například malé vložky, navlékací kalhotky v podobě jednorázového spodního prádla nebo klasické plenkové kalhotky.

„V každém případě je vhodné obrátit se na lékaře, může to být praktický lékař, urolog nebo gynekolog, který doporučí a předepíše vhodnou pomůcku, ideálně s trojí ochranou proti protečení, vlhkosti a zápachu,“ dodává Barbora Volšičková.

Foto: Emily frost , Shutterstock.com

Stydlivost není na místě: kvalitní pomůcky usnadní každodenní život a cílená léčba problém vyřešíFoto: Emily frost , Shutterstock.com

Posilováním proti inkontinenci

Když máte jistotu, že s absorpční pomůckou můžete opět běžně fungovat, zaměřte se na samotné odstranění problému. Už jsme se zmínili o tom, že inkontinence není záležitostí stáří, ale především ochablého měchýře a povolených svalů pánevního dna. Nejúčinnější metodou je proto jejich posílení – a to v každém věku.

„Měla jsem asi padesátiletou klientku, která už byla objednaná na operaci močového měchýře, což je pochopitelně invazivní metoda. Začala pravidelně cvičit Mohendžodáro a jako pomůcku používala takzvané magické vajíčko. Asi po měsíci se potíží zbavila a na operaci nešla,“ uvádí Monika Sičová.

Posilování není časově náročné, stačí asi deset minut denně. Důležitá je pravidelnost, ale i znalost techniky. „Cvičení na posílení svalů pánevního dna je vhodné nejen při inkontinenci, ale i jako její prevence. Díky němu se může únik moči zmírnit, nebo dokonce úplně vyléčit,“ potvrzuje Barbora Volšičková.

Zkuste cvičit po ránu

Posílit pánevní dno je možné nejen během cvičení jógy, existují také speciální Kegelovy cviky, které zvládne každá žena i bez lektora (návod najdete na internetu). Pro úspěšné cvičení je ovšem nutné nejdříve vědět, kde přesně svaly pánevního dna jsou – což řada lidí, možná překvapivě, neví. Toto svalstvo cítíme v okolí pochvy, močového měchýře a konečníku. Jeho úkolem je „podpírat“ břišní dutinu a aktivně se účastní také orgasmu.

Zkuste nejdřív svaly vnímat při zastavování proudu moči. Současně je tak procvičíte – je to vhodné zejména ráno, kdy ještě nejsou aktivní, a posilování tak bude obtížnější. Jakmile svaly budete umět vědomě zapojovat, můžete je už snadno trénovat jednoduchým udržením stahu po dobu jedné až sedmi vteřin. Takto nepozorovaně lze cvičit několikrát denně, například v kanceláři na židli nebo při brouzdání na internetu.

Inkontinenční pomůcky

Foto: Tena

TENA Lady Slim Normal je novinka na trhu. Vložky jsou o 20 procent tenčí, přesto bezpečné, cena od 109 KčFoto: Tena

Foto: Neen

Aquaflex je klinicky vyzkoušená cvičební pomůcka, která se skládá ze dvou kuželů a sady malých závaží. Pomáhá držet pod kontrolou potíže se stresovou inkontinencí a tonizuje svaly, cena od 1050 KčFoto: Neen

Foto: Seni

Prodyšné urologické plenkové kalhotky Super Seni Air zvládnou i větší únik moči a jsou vhodné na denní nošení, cena od 119 KčFoto: Seni

Foto: e-shop Kalíšek

Magické vajíčko na cvičení tantrické jógy pro ženy – posílení pánevního dna pomáhá odstranit potíže s inkontinencí, cena 249 KčFoto: e-shop Kalíšek

Potýkáte se s inkontinencí? Stydíte se, nebo jste zašly k odborníkovi pro pomoc?

Reklama

Související témata:

Načítám