Hlavní obsah

Bolí vás záda? Takhle poznáte, zda jde o Bechtěrevovu nemoc

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bechtěrevova nemoc je autoimunitní onemocnění, tedy stav, kdy imunita začne bojovat proti buňkám vlastního těla. V tomto případě jde o páteř a její okolí, kde vytváří chronický zánět. Nemoc se projevuje bolestí zad, postupně se přidává tuhnutí páteře a výrazné omezení hybnosti.

Článek

Nemocí, která se jmenuje po ruském neurologovi Vladimiru Bechtěrevovi, trpí až třikrát častěji muži než ženy. Často bývá odhalena mezi 15. a 30. rokem života. I když nemocným pomáhá včasná léčba, chorobu se jen málokdy podaří odhalit v jejím počátku. Podle některých odhadů a průzkumů se tak v praxi děje až po deseti letech od objevení prvních příznaků.

Příznaky

Bechtěrevova choroba se projevuje tuhnutím kloubů. V nich se vazivo a chrupavka, které jsou původně měkké, mění v tuhou tkáň čili kost. Dochází k tomu zejména v oblasti páteře. Páteř se postupně stává méně ohebnou, pacient si nejprve nedosáhne rukama na kolena, později se nemůže vůbec předklonit.

Nemocného i lékaře by mělo varovat, pokud si nemocný stěžuje na bolesti zad, zejména na noční bolesti a bolest v oblasti křížo-kyčelního kloubu. Ta se nachází pod bedry, kde se spojuje páteř a pánev. Pacient může mít ráno pocit ztuhlosti, která se postupně rozhýbe. Bolesti se mohou objevit i například po delší jízdě autem. Platí, že pohyb vede ke zlepšení, klid ke zhoršení stavu.

Potíže se mnohdy vyskytují ve vlnách, proto nemocný málokdy přijde k lékaři.

Kromě bolestí může první příznaky probíhajícího zánětu v těle signalizovat také stav podobný viróze, tedy teplota nebo únava. Objevit se mohou i bolesti kloubů nebo bolest hrudníku.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pokud vás bolí záda hlavně v noci, zpozorněteFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Léčba

Nemoc nelze vyléčit, proto se lékaři snaží ji zpomalit nebo zastavit. Zásadní je pravidelné cvičení a rehabilitace, bez kterých není možné zachovat hybnost. Důležitá je i poloha ve spánku. Lékaři předpisují léky na bolest, zmírnění zánětu, na otoky, na potlačení reakce imunitního aparátu případně biologické léky.

Inkubační doba

Nemoc se vyvíjí postupně, obvykle je diagnostikována až po několika letech od prvních příznaků.

Vyšetření

Vyšetření se provádí ve chvíli, kdy pacient uvádí potíže, pak se dělá rentgen, případně magnetická rezonance. Kromě bolesti zad, rodinné anamnézy a dalších projevů je také důležité vyšetření na přítomnost antigenu HLA-B27.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Podle rentgenových snímků páteře může lékař určit, jak rychle nemoc postupujeFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Komplikace

U části nemocných se porucha imunity projeví i jiným autoimunitním onemocněním, typicky Crohnovou nemocí. Nebezpečnou komplikací je také zlomenina páteře, bechtěrevici mají také zvýšené riziko vzniku osteoporózy.

Prevence

Nemoci nelze předejít. Jistý vliv má pravděpodobně dědičnost. Má-li někdo z blízkých příbuzných toto onemocnění, dotyčný by neměl podceňovat případné příznaky. Pacienti, kteří mají antigen HLA-B27, jsou ve velmi vysokém riziku, že se u nich nemoc rozvine. Ne všichni ale onemocní.

Bechtěrevova nemoc

  • Popis onemocnění - Autoimunitní zánětlivé onemocnění zad
  • Příznaky - Bolesti kloubů, bolest v zádech, únava, teplota
  • Inkubační doba - Nemoc se vyvíjí postupně
  • Léčba - Léky, rehabilitace
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá
  • Prevence - Nemoci nelze předejít

Reklama

Načítám