Hlavní obsah

Jak si vybrat vhodný sport, když vás trápí kolena či záda

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Reklama

Potíže s bolavými koleny či zády nemusejí nutně znamenat, že ze svého života vynecháte pohyb. Naopak, pokud si vyberete chytře, vašem zdravotnímu stavu jen prospěje. Který sport si tedy vybrat, pokud nejste stoprocentně fit?

Článek

Cvičení nebo obecně pohyb je všestranně zdravý a přínosný a měli byste se mu věnovat pravidelně. Jak to ale udělat, abyste si jím ještě nezhoršili některý ze svých zdravotních problémů? Máme pro vás pár tipů.

Bolavá kolena

Ať vás koleno bolí kvůli poranění křížového vazu nebo menisku, trpíte „běžeckým kolenem“ nebo artrózou, která oslabila kloubní chrupavku, nemusíte se přestat hýbat. Samozřejmě nesportujte „přes bolest“, ale až akutní stav odezní.

Při bolesti kolen si pochopitelně nevybírejte pohyb, který je zatěžuje – tedy běh, lyžování, míčové hry, vašemu tělu neprospěje ani skákání, chůze z kopce nebo hluboké dřepy.

Naopak vzdávat se nemusíte každodenních procházek, a to i v lehčím terénu bez sestupů. Můžete jezdit na kole, plavat nebo vyzkoušet cvičení ve vodě.

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

I když máte problémy s koleny, na kole jezdit můžete Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Křečové žíly

Křečové žíly vnímají lidé často pouze jako estetický problém, ten ale později může přerůst v závažné potíže, proto je dobré svůj stav konzultovat s lékařem. „Onemocnění můžeme přibrzdit, zpomalit progres, ale trvale vyléčit ne,“ říká angioložka MUDr. Petra Zimolová z Kardiologické kliniky 2. Lékařské fakulty UK a FN Motol v Praze. Součástí léčby je zdravý pohyb, protože napínání svalů masíruje žíly a pomáhá správnému prokrvení.

Vašemu stavu nebudou prospívat žádné aktivity, které vyžadují dlouhé sezení či stání. Pokud přemýšlíte o sportu, vynechte takové, kde dochází k prudkým změnám pohybu. Ideální nejsou ani silové sporty, vzpírání či box.

Žádoucí aktivitou je naopak chůze (i do schodů), pěší turistika lehkým terénem, plavání, jízda na kole, běžky. „Vždy, kdy je to možné, dejte si nohy nahoru, rotujte kotníky a následně propínejte nohu do špičky a maximálního ohnutí. V ideálním případě toto opakujte alespoň 10–15 krát za hodinu," doporučuje MUDr. Robert Vlachovský z Žilní poradny.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Plavání i cvičení ve vodě jsou skvělým sportem pro ty, které bolí záda Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Bolest zad

To, že vás bolí záda, může mít mnoho příčin. Ať jsou ale jakékoli, zdravé cvičení bývá vhodnou součástí léčby a úlevy od bolesti. Při potížích ze zády nejsou vhodné bojové sporty, sjezdové lyžování, tenis, badminton nebo squash. Vynechejte i veslování nebo surfing a měli byste zvážit i jízdu na motorce.

Za přínosné lze naopak považovat plavání – tedy kraul nebo znak, styl prsa vhodný není. Nic nepokazíte chůzí, můžete i běhat. Ideální je jóga (tyhle cviky jsou přímo na záda), pilates, doporučit lze i jízdu na koni.

Hemoroidy

Za svůj život trpí hemoroidy až polovina populace, některým se bohužel vrací. Proč se někomu udělají a jinému ne, se neví. Roli hraje vrozená kvalita pojiva i věk, záleží i na všem životním stylu. Sezení rozhodně problémy zhoršuje a je přitom jedno, zda sedíte na kancelářské židli, nebo na kole. Pokud si nechcete svůj stav ještě zhoršit, měli byste se tedy dlouhým jízdám na kole či na koni vyhnout, stejně tak se nedoporučuje silové cvičení.

Prospěje vám naopak chůze včetně nordic walkingu, plavání, jóga, pilates a tanec.

Cvičení ve vyšším věku

Stejně jako přizpůsobujete své pohybové aktivity případným zdravotním omezením, měli byste je upravit i podle věku. S ním se mění nejen schopnosti, ale i potřeby těla. „Cvičit se vyplatí v každém věku, i když třeba nechcete spalovat tuky. Důležité je ale posílit kardiovaskulární systém, zpevnit tělo, získat větší pohyblivost a ohebnost. Cvičení by mělo probíhat v mírnějším tempu a podstatou by měly být cviky protahovací. Když se podaří posílit a zpevnit svalový aparát, často ustane i nepříjemná bolest kloubů,“ doporučuje Lucie Rychetská, lektorka Školy fitness profesionálů FISAF. Choďte denně na svižné procházky, zkuste vodní aerobik, který šetrnější ke kloubům. A v každém věku můžete zařadit jógu.

Reklama

Načítám