Hlavní obsah

Bořičky kultu krásy: Tyhle super úspěšné modelky vypadají hodně netypicky! Líbí se vám?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Dokonalost“ ztratila na síle. K tomu, abyste se proslavili ve světě modelingu, už není potřeba učebnicově symetrická tvář ani míry, které nepřekročí pověstných 90–60–90. Podtext trendu jinakosti je přitom jasný – nemusíme všichni vypadat jako Barbie a Ken.

Článek

V dobách, kdy si můžete nechat „opravit“ každou část těla, začala bezchybnost nudit. Jasně, i dnes v modelingu převažují holky s líbivou tváří, v branži je ale současně i spousta těch, které se liší. A můžete si být jistí, že si je zapamatujete mnohem snáze než hezké modelky, které od sebe stěží rozeznáte. Tak se pojďte seznámit.

Adwoa Aboah

Kariéra britské modelky Adwoy Aboah (25) strmě stoupá od roku 2015, kdy se objevila na titulní stránce italského Vogue. Od té doby jste ji mohli vidět na bezpočtu dalších obálek, týdnech módy a samozřejmě i v kampaních. Úspěšné období završila nominace na modelku roku v The Fashion Awards – vybírat se bude z pětice, ve které nechybějí ani Gigi a Bella Hadidovy. A mimochodem, šanci má i Winnie Harlow, kterou vám představíme za chviličku.

Adwoa má módu zřejmě v krvi – její maminka Camilla Lowther vlastní modelingovou agenturu a v branži se pohybuje celý život, stejně jako otec Charles, který je původem z Ghany. Přestože se modelce profesně daří, v jejím osobním životě nebylo vždycky všechno růžové. Adwoa přiznala, že dlouho trpěla depresemi a léčila se i z drogové závislosti. Se svým bojem se ale netají, a dokonce vytvořila on-line platformu Gurls Talk (neboli holčičí pokec) – ta podporuje mladé ženy, aby se nebály mluvit o všech tématech, která je trápí.

Foto: Profimedia.cz

Britská modelka s africkými kořeny má za sebou super úspěšný rok. Znát ji můžete i z kampaní značky H&M nebo AldoFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Dior, Miu, Burberry, Marc Jacobs, Fendi… Adwoa měla během týdnů módy napilno. Vyžádala si ji většina slavných značekFoto: Profimedia.cz

Lindsey Wixson

Její charakteristickou mezírku mezi předními zuby a kulatý obličej s ďolíčkem na bradě určitě znáte. Americká modelka Lindsey Wixson (23) se proslavila už v patnácti letech, kdy si ji na focení vybral jeden z nejslavnějších módních fotografů světa Steven Meisel. Poté, co ji několik agentur odmítlo s tím, že se její tvář nehodí na přehlídky ani kampaně, rovnou dostala zakázku v italském Vogue. A od té doby se práce jen hrnula.

Přestože zájem o modelku neupadal, letos v létě Lindsey oznámila konec kariéry. Kvůli problémům se šlachami na nohou totiž nemůže nosit podpatky, a protože se nechce odrovnat nadobro, s modelingem raději sekla.

Foto: Profimedia.cz

Než slyšela první ano, odmítlo Lindsey rovnou několik agentur. Podle nich neměla v modelingu šanci. Po první zakázce se ale modelka nezastavila, všichni ji chtěli do svých kampaní i přehlídekFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

V létě Lindsey ohlásila konec kariéry. Po osmi úspěšných letech se přesouvá od modelingu k designuFoto: Profimedia.cz

Winnie Harlow

Kanadskou modelku Chantelle Brown-Young (23) můžete znát pod pseudonymem Winnie Harlow. Modelka trpí poruchou pigmentace a v dětství si kvůli tomu vyslechla své. Spolužáci ji šikanovali a volali na ni „zebro“ nebo „krávo“. Díky jejímu vzezření si jí (respektive jejího Instagramu) však všimla supermodelka Tyra Banks (44), která zrovna pátrala po soutěžících do pořadu „Amerika hledá topmodelku“. A přestože Winnie nevyhrála, stihla o sobě dát světu dostatečně vědět.

Po konci pořadu po ní pohotově chňaplo několik značek a Winnie se stala rázem známější než vítěz série model Keith Carlos (29). Důkazem, že se Winnie daří, je i fakt, že je spolu s Adwoou v top pětce, která aspiruje na modelku roku.

Foto: Profimedia.cz

Navzdory nemoci vitiligo (a možná i částečně díky ní) se z Winnie stala úspěšná modelkaFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Kde jsou spolužáci, kteří se jí vysmívali, dnes?Foto: Profimedia.cz

Molly Bair

Kdybyste Američanku Molly Bair (20) potkali na ulici, nejspíš by vás ani nenapadlo, že jde o modelku, která nemá nouzi o exkluzivní zakázky. Fendi, Michael Kors, Moschino, Prada, Chanel, Gucci, Balenciaga, Alexander McQueen... Molly pracovala snad pro všechny slavné značky.

Stejně jako Winnie i ona ve škole poslouchala průpovídky o podivném vzhledu. Ke všemu měřila sto osmdesát centimetrů a vždycky bývala extrémně štíhlá. V rozhovoru pro italský Vogue se tomu sama zasmála: „Nikdy bych neřekla, že holka, která strávila většinu dětství se srostlým obočím, brýlemi a v tričku s Yodou, bude někdy na obálkách časopisů.“ Že má Molly smysl pro humor, dokazuje i její hláška, že vypadá jako něco mezi mimozemšťanem, myší a gremlinem.

Foto: Profimedia.cz

Myšlenka na modeling ji nikdy nenapadla. Pak ale Molly na trhu v New Yorku objevil skaut jedné z největších modelingových agentur a její život se ze dne na den změnil. První práce přišla už po týdnu – a nebylo to nic menšího než přehlídka známé značky Proenza SchoulerFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Během týdnů módy si Molly neodpočine. Přehlídky prokládá focením kampaní a módních editorialůFoto: Profimedia.cz

Sabina Karlsson

Švédka Sabina Karlsson (29) se poprvé setkala s modelingem v pouhých čtyřech letech. Se zrzavými vlasy a pihovatou tváří byla pro agentury už tehdy zajímavým úlovkem. V sedmnácti letech ale začaly přicházet výtky týkající se její váhy – přestože měla velikost 36, stále byl na ni vyvíjen tlak, aby hubla. Po drastických dietách byla modelce velikost 34 téměř velká, sama ale cítila, že to není dlouhodobě udržitelný (a ani zdravý) stav.

V roce 2010 se rozhodla, že to zkusí s plus size modelingem, který byl víceméně v plenkách – a ono to vyšlo. Dnes je ze Sabiny uznávaná modelka a kromě focení se věnuje i módním přehlídkám, kde se plus size holky objevují čím dál častěji (o tomto fenoménu si můžete přečíst více v článku Plus size revoluce). Do světa klasického modelingu by se prý nevrátila ani zanic: „Splnil se mi ten největší sen. Nemusím bojovat proti svému tělu a jsem přijímaná taková, jaká jsem.“

Foto: Profimedia.cz

Sabina Karlsson se věnuje plus size modelingu. Po drastických dietách se jí opravdu nestýskáFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Pihovatá zrzka nemá o pracovní nabídky nouziFoto: Profimedia.cz

Shaun Ross

Seznam modelek uzavřeme mužem, jehož příběh dokazuje, že jinakost už opravdu není v modelingu tabu. Shaun Ross (26) je prvním albínským modelem, který se dostal do módní branže. Objeven byl už v šestnácti letech, kdy se skautům zalíbil v tanečním videu na Youtube. Brzy následovaly první přehlídky, focení a Shaun se stal úspěšným modelem.

Ani on to neměl jednoduché. Jako Afroameričan z Bronxu byl šikanován, smáli se mu, že vypadá jako pohádkový duch Casper nebo na něj pokřikovali slovem od M, které označuje ejakulát… Poznámky vrstevníků ho mrzely, ještě horší mu ale připadaly průpovídky, které slýchal od dospělých. I ti na něj pokřikovali a komentovali jeho vzhled. „Co to s těmi lidmi sakra je? Na to jsem se ptal sám sebe skoro každý den,“ řekl Shaun s tím, že většina komentářů ustala poté, co se proslavil.

Foto: Profimedia.cz

Bílý černoch Shaun Ross slyšel na své konto tolik urážek, že by je ani nespočítal. Mimo modeling se stále věnuje i tanciFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Unikátní vzhled mu zajistil spoustu zakázek, včetně účinkování ve videoklipech. Vidět jste ho mohli v Pretty Hurts od Beyoncé nebo Bel Air i Body Electric od Lany Del ReyFoto: Profimedia.cz

Co říkáte? Jste pro, aby se v módě více objevovaly podobné tváře? Napište nám! 

Reklama

Související témata:

Načítám