Hlavní obsah

Chleba s máslem, nebo se sádlem? Zatracovaný tuk zažívá renesanci, dokonce má i v něčem navrch

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak máslo, tak i sádlo patří mezi roztíratelné tuky, které na krajíci čerstvého chleba chutnají fantasticky. Na tom se shodne většina lidí. Ovšem otázka jejich výživové hodnoty a přínosu pro zdraví už tak jednoduchou odpověď nemá. Tak co je lepší: máslo, nebo sádlo?

Článek

Na vepřové sádlomáslo dlouhá léta nedala dopustit snad žádná domácnost. Jenže během dietářské mánie konce 20. století, kdy se na pranýř dostalo cokoli, co bylo tučné, se obě tyto tradiční potraviny rychle zařadily do škatulky nezdravé.

„Zejména při pohledu na sádlo mnoho lidí zbystří a řekne si, že by taková potravina neměla ve fitness jídelníčku co dělat. Opak je pravdou. Co se diety týká, jde o zdroj energie stejný jako například oříšky nebo kokosový olej,“ uvádí osobní fitness trenér Pavel Dvořáček s tím, že i z hlediska zdraví jsou tyto produkty lepší, než si mnozí myslí.

Není tuk jako tuk

Tuky patří mezi makroživiny a v současnosti odborníci uvádějí, že by měly tvořit 25–30 % jídelníčku. Z tohoto pohledu se kdysi tak populární netučné a nízkotučné diety jeví jako nesmysl. Na druhé straně je třeba uvést, že nejsou tuky jako tuky. „Měli byste se soustředit na zdravé tuky, tedy mono- a vícenenasycené mastné kyseliny. Najdete je v kvalitních, zastudena lisovaných olejích, ořeších nebo třeba rybách. Ve stravě by ale neměl chybět ani malý podíl kvalitních nasycených tuků,“ podotýká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně z Naturhouse.

Obecně se uvádí, že 2/3 příjmu tuků by měly tvořit nenasycené mastné kyseliny a 1/3 nasycené. Co musíte opravdu hlídat? Škodlivé transmastné kyseliny, které se ve velké míře objevují často v sušenkách se ztuženými polevami a náplněmi, v polotovarech, pokrmech z fastfoodů – zkrátka v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách.

Dobré je máslo i sádlo

A jak jsou na tom máslo a sádlo? V mnohém jsou srovnatelné, takže pokud vám jeden tuk chutná víc než druhý, není co řešit. Máte-li ale rádi oba výrobky stejně, pak se můžete rozhodnout na základě výživových hodnot. „Máslo je vyrobené z mléčného tuku a běžné druhy ho obsahují asi 80 %. Sádlo je na tom v mnoha ohledech podobně a je velmi dobře stravitelné,“ uvádí výživová poradkyně Věra Burešová.

V obou produktech se nacházejí jak nasycené, tak nenasycené mastné kyseliny, ovšem v tomto porovnání má sádlo navrch. „Skládá se přibližně z 50 až 60 % z mononenasycených tuků, zatímco máslo jich má asi 32 až 45 %. To znamená, že více zdravých esenciálních tuků (které si tělo neumí vyrobit samo, pozn. red.) získáte ze sádla,“ upřesňuje Věra Burešová. A jaké je přibližné složení?

Energetická hodnota na 100 gNasycené mastné kyselinyNenasycené mastné kyselinyTrans tuky
Vepřové sádlo900 kcal44 g45 g0 g
Máslo750 kcal47 g30 g4 g
Foto: MoDaVi Art, Shutterstock.com

Z vepřového sádla se stal úplně zbytečný strašák, přitom při přiměřené konzumaci může zdraví naopak prospětFoto: MoDaVi Art, Shutterstock.com

Všeho s mírou

Sádlo má ale jen ještě v něčem navrch. Ačkoli bylo vždy bráno jako strašák kvůli cholesterolu, oproti máslu ho má méně než polovinu, tedy zhruba 90 mg oproti 215 mg v másle. ( Některé údaje uvádí obsah cholesterolu v másle až 274 mg)

Co se týká energetické hodnoty, oba produkty ji mají samozřejmě vysokou. Sádlo (cca 900 kcal na 100 g) ještě vyšší než máslo (cca 750 kcal na 100 g). Buďte proto obezřetní při snahách o hubnutí a udržení štíhlé linie.

„Pokud ale nebudete konzumovat sádlo nebo máslo v nadměrném množství, můžete obě tyto potraviny zařadit do pravidelného jídelníčku. Zkrátka jak se říká nejen o všech energeticky bohatých potravinách: všeho s mírou,“ uzavírá trenér Pavel Dvořáček.

Reklama

Načítám