Hlavní obsah

Španělsko: Kanárské vrásčité brambory papas arrugadas

Hodnocení:
(83)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Sluncem zalitá zahrádka, výhled na moře, sklenka dobrého červeného a k tomu usměvavý číšník přináší nezbytné tapas. Kanárské národní jídlo, papas arrugadas, tedy doslova vrásčité brambůrky, se podává s omáčkou mojo, nejčastěji česnekovou z pečených paprik nebo svěžích bylinek. Najdete ho na lístku snad všech restaurací tohoto sopečného souostroví.

Ingredience pro:
4 porce
Na brambory
  • 1.5 kg malých brambor
  • 200 g mořské soli
Na červený dip mojo rojo picón
  • 2 čerstvé červené papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • chilli
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce vinného octa
  • 1/2 lžičky soli
Na zelený dip mojo verde (místo koriandru můžete dát petržel)
  • 3 hrsti čerstvého koriandru
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce vinného octa
Na avokádový dip mojo de aguacate (opět můžete vynechat koriandr)
  • 1 avokádo
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky soli
  • extra panenský olivový olej
Na mandlový dip mojo de almendras
  • 1 hrst mandlí
  • 1 plátek bagety
Článek

Na Kanáry vás sice teleportovat neumíme, ale tohle jednoduché jídlo z brambor vás rádi naučíme už teď. A až se na některý z Kanárských ostrovů  vydáte, můžete porovnat svoje verze! A nemusíte ani čekat na příští léto, klima je tam velmi mírné a příjemné a i v tomto období tam je tam přes dvacet stupňů.

Ale zpátky k papas arrugadas! Brambory vybírejte co nejmenší a neloupejte je, jen pořádně omyjte. Výborná je třeba odrůda grenaille. Díky vaření ve velmi slané vodě (dříve se používala ta z moře!) brambůrky pustí tekutinu a mají tak výraznější chuť a zvrásněnou slupičku. Skvělé jsou s různými mojo omáčkami, ale můžete je podávat i jako přílohu k masu.

Postup

Krok 1: Co nejmenší brambory pořádně odrhněte, vložte do širokého hrnce s vodou a solí, přiveďte k varu a bez poklice vařte asi 25 minut doměkka. Občas hrncem zatřeste. Vodu pak slijte, brambory vraťte na plotnu a ještě pár minut prohřívejte, až se vypaří i zbytek tekutiny a brambůrky se zvrásní a zbělají, jak se obalí solí.

Krok 2: Na červené mojo opečte nasucho celé papriky v troubě na 200 °C. Až slupka začne černat a tvořit puchýřky, ihned je přendejte do sáčku nebo uzavíratelné dózy zapařit, poté oloupejte. Někdy se tento krok vynechává, ale upečená paprika bez slupky je chuťově mnohem lepší. Papriky rozmixujte s česnekem, sladkou paprikou, římským kmínem, olivovým olejem, octem a solí. Pro mojo picón přidejte i čerstvé či sušené chilli. Mojo má být dost výrazné, tak se nebojte dochucování. 

Krok 3: Na zelené mojo rozmixujte bylinky (koriandr, petržel nebo mix) s česnekem, římským kmínem, olivovým olejem, octem a solí.

Foto: Autorka

Takto uvařené brambůrky chutnají díky soli spíše jako pečené – neobsahují tolik vody a mají hezky výraznou chuť

Krok 4: Avokádový dip se dělá z dobře zralého avokáda, hrsti koriandru či petržele, česneku, citronové šťávy, trochy soli a případně i olivového oleje nebo vody na zředění.

Krok 5: Pro mojo de almendras jednoduše přidejte loupané mandle a trochu střídky z bílého pečiva do paprikového mojo rojo. Podle potřeby můžete zředit vodou či olejem.

Krok 6: Na stůl dejte brambůrky a omáčky tak, aby si každý mohl namáčet do té, která mu nejvíce chutná.

Recept vznikl ve spolupráci s Turistickou centrálou Španělska.

Zahřejte se touhle exotickou kokosovou polévkou!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek