Hlavní obsah
3,1
(246)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Saltimbocca znamená v italštině doslova „skoč do pusy“, což je naprosto přesné - tyto křehounké řízečky ve vás zmizí, ani nevíte jak! Jejich příprava je opravdu blesková a chuť delikátní. My je máme rádi jako slavnostnější předkrm nebo elegantní večeři, když zrovna není moc času vyvařovat.

10 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks telecích řízků
  • 3 plátky parmské šunky
  • 2 snítky čerstvé šalvěje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 lžic bílého vína
  • 2 plátky citronu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Řízky z obou stran naklepejte, aby byly maximálně 0,5 cm tlusté, a oba pokrájejte na 3 až 4 menší kousky. Z jedné strany je osolte a opepřete (používejte čerstvě mletý pepř), z druhé už jen opepřete - parmská šunka je slaná dost.

02.

Na neosolenou stranu položte kousek plátku sušené šunky a lístek šalvěje, přichyťte párátkem, a z obou stran lehce obalte v mouce.

03.

Na velké pánvi rozehřejte máslo s olejem a řízečky krátce opečte, každé straně by měla stačit 1 až 2 minuty. Začínejte stranou se šunkou.

04.

Maso vyndejte stranou a uložte do tepla. Do pánve přilijte víno, chvilku zprudka povařte, aby se ho většina odpařila, a touto omáčkou řízky polijte.

05.

Podávejte se širokými nudlemi, rýží nebo bramborami a skrojkem citronu. Nebo jen tak - jako elegantní předkrm.

Tip: Do omáčky přidejte i lžíci pokrájených kaparů, bude ještě lepší!

Na italskou kuchyni je vždy spolehnutí. Podle našich ověřených receptů si můžete připravit i božské lasagne s boloňským ragú, černé sépiové rizoto nebo rychlý dezert tiramisu.

Reklama

Načítám