Hlavní obsah
3,3
(76)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zbyly vám vařené brambory nebo kaše? Samozřejmě je můžete znovu použít jako přílohu. Anebo... Udělejte s nimi něco originálnějšího, co všem zpříjemní ráno minimálně o 100 %. Řeč je o slaných bramborových vaflích – se sýrem a jarní cibulkou. Jsou prostě boží.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Slané vafle
  • 2 hrnky brambor
  • 2 ks vejce
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek čedaru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Zbylé uvařené brambory nebo kaši rozšťouchejte s vajíčky, nasekanou jarní cibulkou či hrstí pažitky, moukou, najemno nastrouhaným sýrem (např.čedar), trochou jedlé sody nebo kypřicího prášku, solí dle chuti a pořádnou porcí čerstvě mletého pepře. Pokud nebudou k snídani nebo máte otrlé kolegy, přidejte i trochu sušeného česneku.

02.

Podle potřeby (záleží na tom, kolik škrobu je v bramborách) můžete zředit trochou mléka nebo podmáslí a rovnou tvořte vafle: vaflovač lehounce pomažte olejem nebo máslem, rozetřete na něj asi 2 lžíce těsta a pečte tak dlouho, až je povrch zlatavý a vajíčka propečená. Těsto je trochu hustší než klasické vaflové (vafle se zmrzlinou), ale při pečení také nabude, tak dávejte pozor, abyste přístroj nepřeplnili.

03.

Podávejte jen tak, s volským okem, opraženou slaninou nebo třeba kysanou smetanou.

Tip: Nástavec na tvorbu vaflí je běžnou součástí většiny toustovačů, ale jestli ho nemáte, z těsta klidně pečte malé lívanečky. Zkuste je pak podávat s lehce bizarní, ale silně návykovou kombinací nasucho opečené slaniny zalité javorovým sirupem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Máte po ránu chuť spíš na sladké, nebo na slané? A kdybyste hledali další tipy, jak využít zbytky brambor (viz foto), najdete je ve článku zde

Související témata:

Načítám