Hlavní obsah
3,0
(231)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Mák patří díky bohatému obsahu vápníku mezi české superpotraviny. Dopřávejte si ho tedy pravidelně. Můžete to zkusit třeba v podobě lahodných kynutých rohlíčků!

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
16 porcí
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 70 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloutků
Náplň
  • 150 g máku
  • 150 ml mléka
  • 100 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička citronové kůry
Na dokončení
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Mléko trochu zahřejte a přidejte do něj rozdrobené droždí a po lžičce mouky a cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

02.

Mezitím prosejte do větší mísy zbylou mouku. Přidejte cukr, špetku soli a promíchejte. Do směsi vyklepněte vejce, přidejte další žloutek a změklé máslo. Nakonec vmíchejte hotový kvásek.

03.

Těsto důkladně propracujte až vznikne hladký a nelepivý bochník. Nechte ho v míse, poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout asi 45 minut.

04.

Mezitím dejte do rendlíku mák, špetku mleté skořice, citronovou kůru, moučkový cukr a mléko. Vše promíchejte a směs krátce povařte. Pokud je potřeba, přilijte trochu mléka, pokud je směs naopak řídká, nechte tekutinu vyvařit. Náplň by se neměla po nabírání lžící roztékat. 

05.

Nakynuté těsto rozdělte na dva bochníky. Každý vyválejte na kulatou placku a nožem překrojte na 8 dílků – 8 trojuhelníčků. Na každý dejte hromádku makové náplně a pak zarolujte do tvaru rohlíčku. Každý potřete rozšlehaným vejcem.

06.

Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je 15 až 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení je posypte moučkovým cukrem.

Zkuste ještě švestkový koláč s mákem a ricottou nebo si prostě jen opečte škubánky s mákem, to je neskutečná dobrota! 

Reklama

Související témata:

Načítám