Hlavní obsah

Švestkový koláč s ricottou

Hodnocení:
(374)
Foto: Jan Přibylský
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Křupavé makové těsto, to je lahůdka, kterou si nenechte ujít. Se smetanovou náplní a rozpečenými švestkami vznikne úžasný koláč k odpolední kávě či čaji.

Ingredience pro:
1 forma 20 × 20 cm
Na těsto
  • 230 g hladké mouky
  • 3 lžíce nemletého máku
  • 130 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru
Na náplň
  • 250 g ricotty
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 500 g švestek
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy nasypejte mouku, cukr a mák a promíchejte. Přidejte vejce, nakrájené máslo a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Napěchujte ho do čtvercové nebo kulaté koláčové formy (průměr 25 cm) tak, aby vznikly okraje. Přebytečné těsto seřízněte. 

Krok 2: Těsto propíchněte na několika místech vidličkou. Do misky vyklopte ricottu, přidejte zakysanou smetanu, vejce, cukr a prošlehejte. Náplň naneste na těsto a uhlaďte. 

Krok 3: Švestky vypeckujte a vyskládejte na náplň. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půlhodinku nebo dokud těsto na okrajích nezezlátne. 

ynezorPumanzeSaNyknalC