Hlavní obsah
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Křupavé makové těsto, to je lahůdka, kterou si nenechte ujít. Se smetanovou náplní a rozpečenými švestkami vznikne úžasný koláč k odpolední kávě či čaji.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 20 × 20 cm
Těsto
  • 230 g hladké mouky
    1
  • 3 lžíce celého máku
  • 130 g másla
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 3 lžíce cukru
Náplň
  • 250 g ricotty
    7
  • 3 lžíce zakysané smetany
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 500 g švestek
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypejte mouku, cukr a mák a promíchejte. Přidejte vejce, nakrájené máslo a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Napěchujte ho do čtvercové nebo kulaté koláčové formy (průměr 25 cm) tak, aby vznikly okraje. Přebytečné těsto seřízněte. 

02.

Těsto propíchněte na několika místech vidličkou. Do misky vyklopte ricottu, přidejte zakysanou smetanu, vejce, cukr a prošlehejte. Náplň naneste na těsto a uhlaďte. 

03.

Švestky vypeckujte a vyskládejte na náplň. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půlhodinku nebo dokud těsto na okrajích nezezlátne. 

Energetická hodnota celkem pro 1 formu 20 × 20 cm
Energie13 690,18 kJ
Bílkoviny70,33 g
Tuky160,92 g
Sacharidy384,13 g
Sůl1,21 g
SAFA79,13 g
Vláknina27,98 g
Cukry192,9 g

Načítám