Hlavní obsah
3,0
(633)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Křupavé makové těsto, to je lahůdka, kterou si nenechte ujít. Se smetanovou náplní a rozpečenými švestkami vznikne úžasný koláč k odpolední kávě či čaji.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 20 × 20 cm
Na těsto
  • 230 g hladké mouky
  • 3 lžíce nemletého máku
  • 130 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru
Na náplň
  • 250 g ricotty
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 500 g švestek
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypejte mouku, cukr a mák a promíchejte. Přidejte vejce, nakrájené máslo a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Napěchujte ho do čtvercové nebo kulaté koláčové formy (průměr 25 cm) tak, aby vznikly okraje. Přebytečné těsto seřízněte. 

02.

Těsto propíchněte na několika místech vidličkou. Do misky vyklopte ricottu, přidejte zakysanou smetanu, vejce, cukr a prošlehejte. Náplň naneste na těsto a uhlaďte. 

03.

Švestky vypeckujte a vyskládejte na náplň. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půlhodinku nebo dokud těsto na okrajích nezezlátne. 

Reklama