Hlavní obsah

Zahradní trendy pro rok 2024? Vintage nábytek, vyvýšené záhony i divoká příroda

Foto: Iniciativa Pelargonium for Europe

Foto: Iniciativa Pelargonium for Europe

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánujete letos vylepšení své zahrádky? Pak je nejvyšší čas začít přemýšlet o tom, jakým směrem se při její obměně vydáte. Napovědět vám mohou trendy, které předpovídají zahradní architekti a společnosti.

Článek

Zimní období se ve světě designu pravidelně nese na vlně nejnovějších trendů. Rozhodně se nepředpokládá, že byste si kvůli nim každý rok obměňovali celé obydlí i s venkovním pozemkem a šatníkem. Pokud však hledáte inspiraci, mohou vám ji poskytnout. Jakých šest trendů zavítá do zahrad?

1. Nábytek ve stylu vintage i exotiky

Jednou z nejlepších věcí v životě je sednout si se šálkem kávy na zahradu a pořádně si užít svůj soukromý kousek přírody. Nábytek by proto měl být hlavně pohodlný, myslete především na silné polstrování. Letošním hitem budou oblé hrany, rustikální či vintage styl a nábytek upravený patinou. U materiálu sáhněte po ratanu a exotických dřevinách, jež odolají i vlhku. Oblíbený je hlavně teak, skvěle poslouží i akácie a eukalyptus.

A pokud nemáte zahradu, dejte si ho alespoň na balkon.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Správný zahradní nábytek by měl mít pohodlné a kvalitní polstrování, z materiálů je vhodný například ratanFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

2. Zahrada jako v divoké přírodě

Na pravidelné sekání trávníku, zastřihávání keříků a na milimetr přesné geometrické tvary z vysazených květin si nepotrpíte? Pak vás nejspíš potěší, že jedním z letošních trendů jsou divoké zahrady, jež příliš lidského úsilí a zásahů nevyžadují.

Nechte rostliny i trávník růst a zasaďte mezi ně planě rostoucí druhy květin i keřů, například chrpy, mateřídoušky nebo černý bez. Potěšíte nejen své oko, ale i hmyz.

Foto: Ian Dyball, Shutterstock.com

Zapomeňte na sekačky a nechte přírodu, ať zkrášlí vaši zahradu za vásFoto: Ian Dyball, Shutterstock.com

3. Odstíny bílé a šedé

Z barev se na zahradě budou vyjímat hlavně bílá a šedá. Bílá se skvěle hodí na zahradní nábytek, výborně k ní pasuje zelená, hnědá a červená. Ještě lépe ale vypadá na květech rostlin. Můžete pěstovat například kopretiny, jetel, sněženky, sedmikrásky, heřmánek nebo hortenzie.

Uklidňující šedá je pak dokonalou volbou na ploty či dlažbu na terase a zahradních cestičkách, stejně poslouží i štěrk.

Foto: Ahmad Tbakhie, Shutterstock.com

Bílý nábytek působí čistým, uklidňujícím dojmemFoto: Ahmad Tbakhie, Shutterstock.com

4. Pohodlnější pěstování

Vyvýšeným záhonům v posledních letech stoupá popularita hlavně díky tomu, jak praktické jsou. Nemusíte se k nim příliš ohýbat, takže potěší hlavně ty, kdo trpí na bolavá záda či klouby. Kromě pohodlnějšího pěstování mají i mnohé další výhody. Díky tomu, že obsahují velké množství organické hmoty a mají bližší přístup ke slunečním paprskům, zelenina v nich dříve dozrává a více plodí. Navíc není tak ohrožená plevelem, který se většinou šíří oddenky.

Foto: riopatuca, Shutterstock.com

Díky vyvýšeným záhonům je pěstování mnohem pohodlnější a prospívá i samotným rostlinámFoto: riopatuca, Shutterstock.com

5. Permakultura jako cesta k udržitelnosti

Ať už se pustíte do zahradničení ve vyvýšených záhonech nebo těch klasických, zkuste si osvojit zásady permakulturního, tedy udržitelného pěstování. To se snaží co nejvíce zužitkovat vodu, vítr a sluneční paprsky tak, aby nebyly nutné žádné větší zásahy člověka.

Mezi základní principy permakultury patří absence chemických prostředků, minimum plení, recyklování odpadu, využívání místních zdrojů a žádné zalévání pitnou vodou, ale tou dešťovou.

Foto: Bildagentur Zoonar GmbH, Shutterstock.com

Bylinková spirála je jedním ze základních konceptů permakultury. Nejenže nabízí ideální předpoklady pro pěstování bylinek, ale navíc i krásně vypadáFoto: Bildagentur Zoonar GmbH, Shutterstock.com

6. Zahrada na balkoně

Bohužel ne každý má svou vlastní zahradu. V případě, že žijete v bytě a zelená oáza klidu vám chybí, může posloužit alespoň balkon. Rozkvetlé a zelenající se balkony budou v tomto roce naprostým hitem. Je přitom úplně jedno, zda dáte přednost minimalistickým bylinkovým koutkům nebo rostlinkami zaplníte celý prostor. Vybírejte je hlavně podle toho, aby jim prospívala světová strana.

Ti, kdo nemají balkon, mohou nechat rozkvést alespoň svůj parapet, třeba v kuchyni. Hodí se sem bazalka, šalvěj, oregano, řeřicha nebo třeba máta, zvládnete tu však vypěstovat i cibulku, rajčátka, chilli, špenát a mnohé další.

Foto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Pusťte se do pěstování na parapetu. Vyrostou vám tu nejen bylinky, ale i některá zeleninaFoto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:

Načítám