Hlavní obsah

Barvení vajec přírodní cestou: za pár korun a bez zdlouhavé práce

Foto: Thinkstock

Syté barvy velikonočních vajíček díky čistě přírodním barvivům: Zkoušeli jsme to!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakoupili jste vajíčka pro koledníky a laškujete s myšlenkou, že byste je letos obarvili čistě přírodně, tedy za pomoci různých bylinek, koření a zeleniny? Vyzkoušeli jsme to a tady jsou výsledky.

Článek

Možná jste slyšeli o tom, že nejkrásnější vajíčka jsou po obarvení cibulí, ale třeba i červenou řepou nebo špenátem. Rozhodli jsme se, že si nastudujeme návody na internetu a vyzkoušíme to za vás, abyste se mohli pustit jen do opravdu fungujících metod. Takže jsme nakoupili bílá vajíčka a pustili se do toho.

1. Slupky z cibule

Na úvod tutovka – slupky z cibule, díky kterým dostanou vajíčka krásně hnědou barvu. Stačí suché slupky od cibule dát do hrnce, zalít vodou a přidat do nich vajíčka – po deseti minutách vaření je hotovo. U práce se nezašpiníte, jde o metodu levnou a velmi účinnou. Výsledek hodnotíme čistou jedničkou!

Foto: archiv redakce

Pokud chcete zajímavější vajíčka, nasbírejte lístečky, položte je na vajíčko a přitáhněte ustřiženým kusem silonek nebo fáče, vzadu pevně uvažte na uzlík a dejte vařitFoto: archiv redakce

2. Červená řepa

Měla by vajíčkům dodat červenou barvu. Ve výsledku ale nebyla intenzivní a jednolitá, jak bychom si přáli. Navíc při loupání a krájení či strouhání řepy musíte být opatrní, abyste si neobarvili ruce a všechno, kam šťáva ukápne. Do hrnce s vajíčky, vodou a řepou přidejte ještě trochu octa – asi tři lžíce a vařte. Po asi deseti minutách stáhněte z ohně, ale vajíčka můžete nechat v lázni i několik hodin. Za nutnou opatrnost při barvení a ne zcela intenzivní odstín hodnotíme dvojkou.

3. Červené zelí

O něco lépe se zachází s červeným zelím, které slibuje vajíčka fialová – což hned po vyndání z lázně byla, ale za několik hodin se jejich barva změnila spíš v šedou. Jde o odstín zajímavý, který docela pasuje i k modernímu interiéru…

Do hrnce s vajíčky, vodou a nakrájeným zelím přidejte opět ocet. I v tomto případě můžete uvařená vejce máčet několik hodin. Zelí od nás dostává jedna minus – pracuje se s ním hezky, ale výsledná barva nemusí všem připadat vesele jarní.

Foto: archiv redakce

I při barvení zelím je zapotřebí vejce vyndávat velmi opatrně, neboť barva je velmi citlivá na poškrábání – ale opět toho můžete využít a udělat zajímavý vzorečekFoto: archiv redakce

4. Černý čaj

V něm vařená vajíčka mají být tmavě hnědá, což se ale nepotvrdilo. Na půl litru vody jsme dali 4 sáčky kvalitního černého čaje a vařili 15 minut. Výsledek připomíná obyčejná hnědá vejce, možná trochu zašpiněná nebo poškrábaná. Tento způsob barvení nás moc neoslovil, považujeme ho za průměrný.

Foto: archiv redakce

Nestálost barev na vejcích, dokud neuschnou, platí i pro vajíčka barvená v černém čajiFoto: archiv redakce

5. Špenát, kari, káva

Našli jsme i návody na to, jak barvit vejce špenátem, kávou a kořením kari. Protože výsledek je ve všech třech případech nedostatečný, ani nedáváme každému svůj prostor. I přes to, že jsme postupovali podle návodu, přidali do vody ocet, vařili dostatečně dlouho a ještě několik hodin máčeli, vidíte, jak chabého výsledku jsme dosáhli. I proto tyto způsoby nemůžeme doporučit. Paradoxní navíc je, že například kari vám obarví dřez, plastové nádoby i prsty, ale skořápku ne…

Foto: archiv redakce

Tak tahle vajíčka koledníkům rozhodně nabízet nebudeme. Kávu, kari ani špenát jako barvivo nedoporučujemeFoto: archiv redakce

A co s nadílkou vajíček? Připravte si výtečnou vajíčkovou pomazánku! A nezapomeňte si upéct velikonoční nádivku, beránka nebo mazanec

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Načítám