Hlavní obsah

Trend, který je jak dělaný pro ty, kdo schraňují staré věci, i šetřílky: Zkuste upcyklaci

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Upcyklace není žádný nový pojem, slova se však ujímá stále více a častěji. A to nejen ve světě designu a módy, nýbrž i v oblasti bydlení. Co si pod ní představit?

Článek

Žijeme v době, která klidu a pomalému životnímu stylu příliš nepřeje. Často chceme mít všechno a hned, od rána do večera se za něčím honíme a neustále nás bombardují nejrůznější trendy, po nichž bychom měli prahnout.

Naštěstí se čím dál více prosazují i opačné filosofie, které nás nabádají ke zpomalení a užívání si života i věcí, které zrovna nepatří mezi nejžhavější novinky. Příkladem může být třeba japonská estetika Wabi Sabi či její spojení se skandinávským stylem, japandi. A pro ty s kreativním duchem a chutí tvořit je ideální možností upcyklace. O co vlastně jde?

Druhá šance pro nepoužívané

Upcyklace, nebo také upcycling, je proces, při němž se znovu používají staré věci. Na rozdíl od recyklace se tu nepracuje s odpadem, ale s materiálem, ze kterého se odpad ještě nestal. Upcyklaci tedy můžeme brát jako renovaci, jež dává věcem určeným k odložení, chátrání nebo dokonce k likvidaci nový smysl a význam.

Tím šetří životního prostředí a bojuje proti plýtvání a vzniku zbytečného odpadu. Méně zabrat dostane nejen planeta, ale i vaše peněženka, navíc vám pomůže zachovat si bez výčitek věci s nostalgickou hodnotou, pro něž už nemáte praktické využití.

Přestože ji dnes mnozí považují za reakci na konzumerismus a přehnaně materiální pohled na svět, existovala upcyklace mnohem dříve. Nejčatěji pomáhala při ekonomických krizích a v poválečném období ušetřit.

Foto: dave_liza, Shutterstock.com

Díky upcyklaci dostanou staré a nepoužívané předměty další smysl a významFoto: dave_liza, Shutterstock.com

Nový koníček i přivýdělek

Důvodů, proč se do upcyclingu pustit, je hned několik. Kromě již zmíněného pozitivního vlivu na životní prostředí a šance ušetřit nějaký ten peníz ho můžete brát jako možnost popustit uzdu své kreativitě. Během vyrábění a přetváření můžete projevit své pocity a nápady, přijdete na jiné myšlenky, psychicky si odpočinete a třeba v sobě objevíte skryté nadání nebo možnost potenciálního přivýdělku.

Pokud navíc zapojíte i své potomky a partnera, dost možná získáte novou společnou aktivitu, při níž si každý může přijít na své. Skvělou volbou je i pro ty, kdo se neradi čehokoliv zbavují a na půdě nebo ve sklepě se jim hromadí nepotřebné věci. Ty mohou pomocí upcyklace proměnit v originální a neotřelý kousek, který z jejich domácnosti udělá osobité místo.

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Při upcyklaci možná najdete nový způsob, jak trávit čas, a třeba objevíte i možnosti přivýdělkuFoto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Probuďte v sobě hravost

A jak to vypadá v praxi? Je to poměrně jednoduché – vezměte nějaký nepoužívaný kousek, například nábytek, dekoraci nebo třeba nádobí, a pokuste se pro něj najít nějaký nový účel.

Co takhle ze starého šlapacího šicího stroje vytvořit odkládací stolek? Udělat si zahradní i interiérový nábytek z palet? Ze starého kufru truhlu na oblíbené věci či dokonce sedačku? Květináč ze židle? Poličku a knihovničku z dřevěné bedýnky? Z plechovky originální květináč a z lahve od alkoholu vázu na řezané květiny?

Fantazii se meze nekladou! Nebojte se být hraví a zkoušet na první pohled neotřelé nápady. Můžete tak získat  obal na knihu ze starých džínů, obal na polštář nebo zarážku do dveří ze staré deky, z ošoupaného stolku zase klidně vyrobíte dětem hru!

Foto: Olesia Bilkei, Shutterstock.com

Nábytek z palet je velmi oblíbený. Co takhle si ho vyrobit?Foto: Olesia Bilkei, Shutterstock.com

Všeho s mírou

Ani s upcyklováním to ovšem není dobré příliš přehánět. Ať už se pustíte do vytváření čehokoliv, vždy si předem promyslete, zda výsledný výtvor zapadne do vašeho interiéru. Nejjednodušší to budete mít v minimalistických bytech, kde to s několika výraznými kousky nezkazíte, jinak si ale dejte na neopatrné kombinování barev, vzorů a stylů pozor.

I zde totiž často platí, že méně je více. Přílišné kombinování různých materiálů pak může v bytě působit zbytečně chaoticky či kýčovitě.

Reklama

Související témata:

Načítám