Hlavní obsah

Jedlé vázy: květák, zelí, ale i bazalka nebo máta. 7 tipů, jak prostřít stůl do gala pomocí zeleniny!

Foto: motif.cz

Foto: motif.cz

Jedlé vázy? Dekorace stolu, které můžete sníst? Trend, který právě frčí a kterým ohromíte svoje přátele. O tchyni ani nemluvě.

Článek

Večeře pro přátele, rodinná oslava, party, to všechno už tady mockrát bylo. Udělejte to tentokrát jinak. Nechte své hosty, ať jedí hlavně očima, a ohromte je nádhernou výzdobou, kterou pak můžete sníst. Saláty, zelí, kedlubny, to všechno použijte jako dekoraci a jděte v představivosti ještě dál. Máme pro vás 7 tipů, jak na to.

Tipy na výrobu jedlých dekorací

Začněte na jaře anebo v létě, kdy je divoká příroda, záhony, pole, potažmo obchod a zejména trhy plné bylinek, čerstvé zeleniny a ovoce. Kupte si všechno, co se vám líbí a máte rádi. Vše vyskládejte doprostřed stolu a rozvášněte se.

Skvěle fungují čerstvé saláty - od dubáčku přes lollo rosso až po pak choi, mladé zelí, kedlubny, květák, divoká brokolice, chřest, okurky, ředkvičky, řepa, jarní cibulka, výhonky hrášku, všemožné bylinky, květy, trávy. Něco vydrží bez vody, jiné plody vázu vyžadovat budou.

Foto: motif.cz

Stačí zapojit fantazii, projít trhy a obchody a můžete tvořitFoto: motif.cz

1. Kombinujte tvary a velikosti

Velké kusy zeleniny nebo ovoce, které se dají vydlabat, použijte jako svícny nebo vázy. Zcela konkrétně: Kupte například velkou hlávku kapusty nebo mladého zelí, načechrejte postranní listy, vnitřek vydlabejte a dovnitř dejte malou skleničku. Do ní pak natrhejte luční kvítí a velká paráda je hotová. Menší kusy použijte jako roztomilé dekorace.

2. Tón v tónu

Jakkoliv se můžete rozvášnit v množství druhů zeleniny nebo ovoce, barevnost udržte na uzdě. Nechcete cirkus, ale krásu. Zelenou doplňte maximálně bílou, červené ovoce snese maximálně fialovou a podzimní barvy nechte v tónech oranžové.

3. Vrstvěte

Na kapusty navěšte květy bezu, okurky spojte párátky jednu za druhou, chřesty zapíchejte do zelí, jarní cibulkou omotejte řapíkatý celer.

4. Pomozte si sklem

Skleněné vázy, etažéry, vinné skleničky obrácené dnem vzhůru, díky tomu všemu dostanete plody přírody i do výšky, a to je to, oč tu běží - dekorace budou skvěle fungovat v mnoha úrovních. Jako podklad se vždycky vyplatí světlý lněný nebo bavlněný ubrus. Kameny, kůry ani větve nebudou na škodu.

5. Nebojte se sazeniček

Některé bylinky, jako je například kopr, bazalka, máta a petrželka, mimo vodu příliš nevydrží, použijte proto jejich sazeničky. Vytáhněte je z hlíny a dejte i s kořeny rovnou na stůl - místo květináče nebo misky použijte listy zelí nebo kadeřávku.

6. Opakujte druhy

Od každého druhu zeleniny či ovoce kupte alespoň dva kusy.

7. Jedlá dekorace nevydrží věčnost

Zkuste si proto svůj záměr v menším provedení, ujasněte si, které druhy a kam chcete použít, a „naostro“ se do výzdoby pusťte na poslední chvíli - cca hodinu před příchodem prvního hosta.

Pro více inspirace doporučujeme zážitkovou pětichodovou degustační večeři v bistru Motif v Praze 1, Opatovické ulici 16. Jejich Big table pro 15 hostů je vždycky doplněn nádhernou a velmi nápaditou jedlou dekorací. A koná se každou středu. Aktuálními tématy je Divoké jaro a Asie. Zejména Divoké jaro bude přesným návodem, jak na to. Více informací na www.motif.cz.

Související témata:
Dekorace na stůl

Načítám