Hlavní obsah

Ozdobte zahradu jedlými květy: Co pěstovat vedle zeleniny?

Foto: giedre vaitekune, Shutterstock.com

Foto: giedre vaitekune, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytvořte si letos pestrou jedlou zahradu. Vedle zeleniny a bylinek pěstujte také květiny. Mnohé z nich mají jedlé květy. Začněte třeba lichořeřišnicí, měsíčkem nebo afrikánem.

Článek

Striktně rozdělené záhony jsou trochu nudné. Zkuste letos zkombinovat zeleninu, bylinky a květiny a pěstovat je na jednom místě. Třeba hlávkové saláty společně s levandulí nebo lichořeřišnici hned vedle mrkve. Na záhonech vznikne barevná mozaika, v níž se budou střídat zelená a barevná místa. Zahrada bude živá, protože květiny přilákají včely a motýly. Mnoho květů můžete navíc sníst a zdobit s nimi saláty, polévky nebo těstoviny a také je nakládat do octa.

Poznejte květ, který jíte

Pozor, ne všechny květy jsou jedlé! Na vašem talíři by se měly objevit jen rostliny, které znáte. Budete překvapeni, kolik jedlých květů máte kolem sebe. Ze známějších to je třeba sedmikráska, heřmánek, šafrán, měsíček, lichořeřišnice, afrikán, měsíček, begónie nebo pampeliška. Jíst se dají i květy některé zeleniny – například brokolice, květáku, dýně nebo cukety.

Konzumovat byste měli samozřejmě jen květy, které jsou pěstované přírodně, bez použití pesticidů. Nejlepší je sáhnout po nich v době vrcholného květu – s odkvetlými kvítky je to podobné jako s přezrálou zeleninou, nejsou moc dobré.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Zkusili jste si někdy ozdobit salát sedmikráskou?Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Několikerý užitek jedlých květů

Jedlé květy vás budou na talíři bavit, ale pomohou i jinak. Když jimi zaplníte záhony – třeba místa mezi zeleninou, plevel nebude mít příliš prostoru růst a ušetříte si práci s okopáváním a pletím. Na zahradě neustále něco pokvete a vy budete mít květiny do vázy.

V neposlední řadě plní některé okrasné rostliny i funkci ochránců. Tím jsou známé hlavně afrikány, které obsahují látky, jež pomáhají rajčata ochránit před plísní. Současně hubí i půdní háďátka, odrazují hlístice a silné statné rostliny dokážou dokonce odvrátit nájezdy slimáků.

Levandule zase odradí mšice, a to svou intenzivní vůní. Pomoci může i heřmánek, který mšice přiláká a odtrhne tak jejich pozornost od jiné zeleniny. Jen je v takovém případě nemožné bylinku sklidit, usušit nebo zužitkovat v kuchyni. A co všechno si můžete usušit v červnu?

S jakými květinami začít?

Pro začátek si vyberte osvědčenou trojici: lichořeřišnici, měsíček a afrikány. Všechny tři rostliny jsou nenáročné, zvládnete je vypěstovat od semínek a dobře si rozumí s různými druhy zeleniny, takže je můžete vsadit přímo do záhonů a v případě afrikánu i do nádoby k rajčatům.

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice kvete bohatými červenými, oranžovými nebo žlutými květy. Vysévá se přímo do záhonů, a to v druhé polovině května. Je to rychle rostoucí letnička, takže vám vydrží jednu sezonu. Semínka si ale na podzim můžete sebrat a mít vlastní. Stává se také, že se rostlina sama do záhonu vysemení.

Jedlé květy lichořeřišnice jsou krásné jako ozdoba pokrmů. Velmi dobře také chutnají a usnadňují trávení. Jíst můžete jak rozvinuté květy, tak i mladé listy lichořeřišnice a nezralá semena, která se nakládají jako kapary.

Tip: Mladé zelené listy lichořeřišnice natrhejte, omyjte a přidejte je do zeleninového salátu. Pokud už rostlina kvete, můžete dozdobit omytými květy.

Foto: Nadya So, Shutterstock.com

Lichořeřišnicí můžete ozdobit jídlo nebo je naložit jako kapariFoto: Nadya So, Shutterstock.com

Afrikány

Aksamitník neboli afrikán je léčivka. Na předpěstování afrikánů je už pozdě, ale v zahradnictví teď seženete jejich sazenice. Květy jsou jedlé, ale mají svou charakteristickou vůni, která nemusí všem vyhovovat.

Afrikány jsou užitečné i jako ochrana rostlin před škůdci. Vyrobit si z nich můžete například olej pro hubení mšic. Zhruba deset květů natrhejte nadrobno a zalijte dvěma deci rostlinného oleje. Macerujte asi dva týdny a pak sceďte. Rozprašovačem nastříkejte na rostlinu.

Tip: Pro kuchyňské zužitkování se nejlépe hodí odrůdy Tagetes minuta a Tagetes tenuifolia. Používají se nejčastěji jako koření. Mohou ozvláštnit polévky, omáčky nebo okořenit brambory. Afrikány chutnají podobně jako anýz a mají nasládlou chuť. Krásně jimi dozdobíte nápoje či dezerty. Natrhanými okvětními lístky můžete nazdobit třeba cupcaky.

Foto: FunFamilyRu, Shutterstock.com

Afrikány jsou skvělé koření, ale také vám pomohou zahnat mšiceFoto: FunFamilyRu, Shutterstock.com

Měsíček

Sytě oranžové nebo žluté květy měsíčku jsou užitečné hned z několika důvodů. Lákají hmyz. Jsou léčivé a můžete si je usušit na čaj. Krásně vypadají ve váze. A skvěle ozdobí jakékoli jídlo. Květy měsíčku lékařského mají příjemnou chuť a můžete je přidávat i do nápojů – nádherně se vyjímají v různých letních drincích.

Měsíček lékařský snadno vypěstujete přímo ze semínek. Ještě to stihnete. Stačí připravit řádky – třeba právě mezi zeleninou – a semínka hustěji vysít. Měsíček roste poměrně rychle a kvete celé léto až do pozdního podzimu. Dozrálá semínka si můžete schovat a mít napřesrok svá vlastní. Tato bylinka se také sama vysemeňuje. Možná vás příští rok překvapí, kde všude vyroste.

Tip: Květy měsíčku můžete nasušit, rozdrtit v hmoždíři a použít místo šafránu. Jídlu dodá oranžovou barvu. Čerstvými okvětními lístky zdobte dezerty, saláty i polévky.

Foto: SakSa, Shutterstock.com

Měsíček skvěle ozdobí letní drinkyFoto: SakSa, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:

Načítám