Hlavní obsah
3,5
(10)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Nejen jedlé květiny vám vytvoří na pokrmu krásnou zahrádku. Upečte si nadýchanou italskou focacciu a ozdobte ji zeleninou dle vlastní fantazie. Toto italské pečivo je nadýchané jako obláček a jeho chuť vás úplně pohltí.

40 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
Těsto
  • 1/2 kostičky čerstvého droždí
  • 1/2 lžíce cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 400 ml vody
  • 1,5 lžičky soli
Zdobení
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks žluté papriky
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 ks červené cibule
  • 1 svazek hladkolisté petržele
  • 4 lžičky světlého sezamového semínka
  • 2 lžičky černého sezamového semínka
  • 2 lžíce dýňových semínek
Článek

Pokud nemáte úplně kreativní náladu, kytičky samozřejmě tvořit nemusíte. Focaccia vypadá božsky i s rajčaty a rozmarýnem a také chutná skvěle. Na zadělání těsta zvolte ideálně robot s hnětacím hákem, ale ručně to samozřejmě zvládnete také, jen si připravte bicepsy. Hněte se poměrně dlouho.

Postup

01.

V míse robota nebo v misce vidličkou utřete droždí s cukrem. Postupně přidejte všechny suroviny na těsto, kromě dvou lžic oleje. Vše promíchejte a za pomoci háku hněťte při nižších otáčkách asi 10 minut, než bude těsto krásně hladké. Pokud jste zvolili ruční hnětení, zabere to asi 15-20 minut.

02.

Hotové těsto zaprašte trochou mouky a přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií. Nechte ho kynout na teplém místě asi 90 minut.

Foto: Alena Hrbková

Focacciu zdobte dle vlastní fantazie, červená cibulka ale vypadá úžasně a dodá příjemný chuťový tón Foto: Alena Hrbková

03.

Mezitím si vyložte plech pečicím papírem, který lehce potřete olejem. Po vykynutí na něj přeneste těsto, potřete zbylým olejem a prsty ho mačkáním roztáhněte do obdélníku. Nelekejte se, když se tvoří bublinky, ty dělají focacciu právě tak nadýchanou. Nyní se můžete pustit do zdobení dle vlastní fantazie, zeleninu a bylinky do těsta mírně zamačkávejte. Poté přikryjte plech utěrkou a nechte ještě asi 15 minut kynout.

04.

Vykynuté pečivo na plechu přeneste do trouby předehřáté na 230 °C a pečte asi 10-15 minut, až focaccia zezlátne a zelenina mírně zavadne.

Načítám