Hlavní obsah

Jak ušetřit? Využijte slupky od brambor či lógr od kávy. Skvělé tipy chytré hospodyňky

Foto: Monika_1, Shutterstock.com

Foto: Monika_1, Shutterstock.com

4:58
4:58

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Ceny potravin stále neklesají a možná se už výraznějšího zlevňování ani nedočkáme. Každá surovina má dnes téměř cenu zlata a tak určitě není od věci popřemýšlet, jak i zbytky z kuchyně využít a zbytečně nevyhazovat. Inspirujte se našimi zaručenými tipy.

Článek

Slupky z brambor nebo banánů, okrájená jablka, ale i drť, která zbyde po odšťavnění… Končí u vás doma tohle všechno v koši či v lepším případě na kompostu? Škoda! Ukážeme vám, že je můžete s úspěchem ještě využít. Ve výsledku tak ušetříte docela dost peněz.

Želé z jablečných slupek

Zbyla vám po přípravě štrúdlu miska jablečných slupek a okrájené jádřince? Vyrobte z nich želé, které se hodí na promazávání dortů a třeba i na toust k snídani. Základem je jablka před loupáním velmi dobře omýt. Slupky a jádřince dejte do hrnce s vodou tak, aby byly zcela ponořené. Vařte tak dlouho, až se rozvaří a pustí do vody hmotu z jablek. Pak je z vody vylovte, ale hrnec nechte na ohni.

Do vody s rozvařenou dužninou přidejte želírovací cukr v takovém poměru, jaký radí výrobce. Želé zatuhne i po přidání obyčejného cukru, ale toho je zapotřebí opravdu hodně (asi hrnek na půl litru). Podle návodu za stálého míchání povařte, nalijte do vyvařených sklenic a nechte vystydnout a ztuhnout.

Foto: Jennifer Tepp, Shutterstock.com

Slupky z jablek nevyhazujte, obalené v cukru a opečené jsou skvělou pochoutkou, zalité horkou vodou s hřebíčkem a vanilkou zase báječné jako jablečný čajFoto: Jennifer Tepp, Shutterstock.com

Chipsy ze slupek od brambor

Možná jste se už dočetli, že brambory mají hodně přínosných látek pod slupkou a že by nebylo špatné je konzumovat i s ní. Ovšem pokud je chcete jako přílohu, ne vždy to jde. Dejte si stranou pěkné slupky, třeba z dobře omytých raných druhů brambor, a využijte je na přípravu chipsů. Naskládejte je na pečicí papír na plech, lehce zakápněte olejem, osolte a pečte asi při 180 °C přibližně 10 minut, nebo dokud nebudou brambůrky křupavé.

Banánové slupky jako hnojivo

Slupkovou „trojku“ završte zpracováním slupek od banánů. Fungují jako skvělé hnojivo pro květiny, protože obsahují dusík, fosfor a draslík. Můžete je nakrájet na kousky a vložit na spodek květináče při sázení letniček – pak stačí jeden až dva kousky. Anebo je nechte – stačí dvě až čtyři slupky – alespoň 24 hodin louhovat v konvi s vodou a tímto výluhem pak květiny zalijte

Vymačkané citrusy jako přírodní čistič

Milujete čerstvou šťávu z pomerančů, grepů nebo citronů? Pak vám asi zbývá docela dost vyždímaných půlek. Nevyhazujte je – proměňte je ve zcela přírodní přípravek na čištění umyvadla. Zbytky citrusů namočte do kuchyňské soli a použijte je jako houbičku – směs soli a přírodních kyselin bělí, odstraní špínu a zanechá krásný lesk i jemnou vůni. Voda, v níž jste nechali louhovat okrájené slupky z citrusů, zas poslouží jako přírodní odpuzovač hmyzu – stačí ji nalít do misky a nechat volně odpařovat třeba na balkoně.

Foto: RomanaMart, Shutterstock.com

Vymačkané citrony můžete dát i do myčky, hezky ji při mytí provoníFoto: RomanaMart, Shutterstock.com

Lógr pohlcuje pachy a hnojí

Jestli pijete turka nebo si děláte kávu ve french pressu či v kávovaru, určitě máte hodně zbylého lógru. Je škoda, aby skončil v koši, protože skvěle pohlcuje pach. Nasypejte ho do misky a dejte třeba do lednice či spíže – měnit ho můžete asi jednou za týden. Jestli bojujete se slimáky, pak sedlinu rozsypejte kolem květin – slimáci prý nemají kávovou vůni rádi a vyhnou se mu. Lógr lze používat i jako hnojivo – obsahuje cenné minerály, ovšem na rostliny by měl přijít až jako součást kompostu, nikoli čerstvý. Stejně tak můžete nařaděným lógrem zalévat květiny, například muškáty po něm kvetou jako divé.

Skořápky z vajec odpudí slimáky

Vyhazovat skořápky od vajíček je také velká škoda– po usušení a rozdrcení jsou vhodné jako zábrana proti slimákům, kteří se jejich ostrým hranám velmi rádi vyhnou. Když skořápky promícháte se zeminou, budou fungovat jako hnojivo pro rostliny, které vyžadují vápník.

Zbytky po odšťavnění místo jíšky a do koláče

I když máte hodně kvalitní odšťavňovač, stejně je zbytků z ovoce a zeleniny dost na to, abyste je jen tak vyhodili. Například z mrkve vznikne hmota, která se velmi dobře hodí do těsta na třenou bábovku, z jablek pak do perníku. Všechny zbytky zeleniny užijete do polévek místo jíšky, a dokonce z nich lze vyrobit i základové těsto pro slaný koláč

Kyselé mléko vyčistí stříbro

Nechutná vám kyselé mléko? Nevylévejte ho. Máte-li zašlé stříbrné příbory nebo nějaké jiné stříbrné předměty, vložte je do mléka. Asi po hodině je vyndejte, otřete měkkým hadříkem a dobře opláchněte v čisté vodě. Stříbro se bude krásně lesknout a zbavíte ho začernání.

Související témata:

Načítám