Hlavní obsah

Aby jídlo nekončilo v koši: Využijte nabídky obchodů, neskákejte na slevy a vyfoťte si ledničku

Foto: bonchan, Shutterstock.com

Foto: bonchan, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli chcete začít šetřit, pak se v první řadě zamyslete nad tím, kolik utrácíte za potraviny. To je totiž zásadní položka rodinného rozpočtu a často také jeho největší slabina. Jestli se něčím hodně a zbytečně plýtvá, je to právě jídlem.

Článek

Z údajů, které shromáždila Organizace pro zemědělství a výživu (FAO) vyplývá, že se každý rok na světě vyhodí až třetina potravin, tedy skoro 1,5 miliardy tun. Rozpočteno na obyvatele Evropy to je 120 kilo jídla na osobu a rok! „Takové plýtvání má velmi vážné ekologické, ekonomické i sociální dopady. Potraviny, které se vyhodí, by nasytily až tři miliardy lidí,“ říká Radka Hanzlová ze Sociologického ústavu AV ČR.

Také u vás končí jídlo v koši?

Myslíte si, že jste výjimka a sníte všechno jídlo, které koupíte? Zamyslete se poctivě - nevyhodíte občas zbytek šunky, prošlý jogurt, seschlý svazek ředkviček nebo zbytek od oběda, který jste plánovali sníst, ale nějak na to nedošlo? Když skončí v koši, je to stejné, jako tam hodit peníze, za které jste potraviny nakoupili. Poradíme, jak to udělat, aby se vám to nestávalo.

Jak nakupovat jídlo

Abyste jídlo nemuseli vyhazovat, měli byste se naučit ho kupovat jen tolik a jen takové, které opravdu spotřebujete. Jak to udělat?

  • Nachystejte si seznam – podívejte se do ledničky a rozmyslete si, co budete vařit. Pak projděte zásoby a podle toho, co chybí, udělejte nákupní seznam. „Jestliže se vám nechce nic sepisovat, můžete si vyfotit obsah ledničky na mobil a v obchodě se podívat anebo lze využít i mobilní aplikace, které vám s nákupy pomohou – například OutOfMilk, Foodfully, OurGroceries,“ radí odborníci z webu Zachraň jídlo, který nabízí spoustu rad právě ohledně šetření s potravinami.
  • Nepodléhejte slevám – občas vás v obchodě zlákají slevy a akční nabídky, ale ani ty se nevyplatí, pokud pak potraviny nesníte a vyhodíte, takže se na ně nevrhejte bez rozmyslu. Kupujte jen to, co rádi jíte, bez ohledu na slevy.
  • Jděte na nákup častěji – jestliže máte obchod kousek od domu a nemusíte za ním vyrážet autem, vyplatí se dojít tam častěji a udělat menší nákup víckrát za týden než jeden velký na čtrnáct dní dopředu – tady je větší riziko, že nakoupíte víc, nesníte to a vyhodíte.
  • Dávejte přednost místním potravinám – z hlediska ekologie, ale mnohdy i chuti, je lepší volit sezonní produkty od místních zemědělců. Neputovaly za vámi přes půl světa, navíc bývají pro tělo přirozenější a mívají i lepší chuť.
Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Kupujte jídlo nejen podle seznamu, ale i podle data, které prozradí, kolik času máte na to ho spotřebovatFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Skladování potravin

Hodně ušetřit můžete, když se naučíte potraviny správně skladovat a hlavně jim dát podmínky, které potřebují.

  • Mražené byste měli dát zpátky do mrazáku co nejdřív, aby nerozmrzly. Jestliže jste koupili něco do zásoby, co rovněž chcete zamrazit, udělejte to také co nejdřív.
  • Trvanlivé potraviny, které budete uchovávat ve spíži, přendejte do uzavíratelných nádob, abyste je ochránily před moly a jinými škůdci a případně zabránili jejich šíření do ostatních potravin, pokud jste si je už přinesli z obchodu.
  • Do chladničky skládejte potraviny tak, aby vepředu byly ty, které musíte spotřebovat nejdřív. Dejte si na poličku do výše očí box, do kterého se naučíte dávat všechna otevřená balení sýrů nebo uzenin, které je potřeba sníst, a ukažte zbytku rodiny, kam sáhnout v první řadě. Zabráníte tomu, že budou všude po lednici otevřená a napůl snědená balení.
  • Investujte do dobrých obalů – čerstvost potravin prodlouží správné zabalení. Investujte do vakuových dóz nebo sáčků, ale dobrou volbou jsou také voskové ubrousky nebo sáčky, které si můžete vyrobit i doma.
  • Hlídejte data spotřeby a trvanlivosti – je dobré to hlídat, ale ne vždy po jejich uplynutí je nutné potraviny vyhodit.

Co nabízejí obchodní řetězce

I většina supermarketů a obchodů s potravinami se snaží neplýtvat a před datem spotřeby nabízí zboží za nižší cenu. „V rámci boje proti plýtvání potravin mohou zákazníci využít nabídku zboží označenou Zachraň mě, kde najdou napříč sortimentem vše, čemu se blíží doba spotřeby nebo minimální trvanlivosti. Slevy se zde pohybují mezi 20-60 % běžné maloobchodní ceny,“ říká František Brož, tiskový mluvčí online supermarketu Košík.

Podobné nabídky najdete i v ostatních obchodech. V Lidlu si můžete koupit tříkilovou tašku ovoce a zeleniny za 25 Kč. V rámci akce S Lidlem šetříme jídlem se do budoucna potkáte i s taškami masa, ryb a chlazeného zboží. „Už teď si lze koupit chleba z předešlého dne se slevou 70 %, přidáme k tomu ještě další pečivo,“ uvádí tisková mluvčí Lidlu Iveta Barabášová.

Pozadu nezůstává ani Tesco. „Potravinové přebytky každý den darujeme potravinovým bankám, pečivo, zeleninu a ovoce, které nevyužijí neziskové organizace pro lidi v nouzi, darujeme na pomoc zvířatům. Potravinový odpad snižujeme i postupným zlevňováním potravin, kterým se blíží datum expirace,“ uvádí Iva Pavlousková, manažerka komunikace Tesco Stores ČR.

Podobnou strategii má i Albert, který k tomu peče speciální banánový chléb z neprodaných banánů a přidává i projekt Zero food waste prodejna (volně přeloženo nulové zbytky jídla). „Součástí prodejny je i kantýna pro zaměstnance, kde kuchař denně připravuje až 150 porcí jídla výhradně z potravinových přebytků,“ říká Barbora Vanko z PR týmu Albert Česká republika.

Načítám