Hlavní obsah

Chcete krb, ale bydlíte v paneláku? Máme pro vás řešení!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Plápolavé plameny, praskající dřevo a hřejivé teplo ohně jsou pro mnoho lidí synonymem útulné a pohodové atmosféry. Jestli si ji chcete od táboráku přenést domů, je pro vás ideální krb. A to i když bydlíte v paneláku a nemáte komín.

Článek

Toužíte po krbu, jenže dispozice vaší domácnosti vám to nedovolují? Naštěstí pro vás existují hned dvě možná řešení: elektrický krb a biokrb. Díky nim si můžete dopřát umělý či skutečný oheň v jakémkoliv interiéru, a to navíc bez sazí, kouře, špíny a zápachu. Zatímco elektrický krb funguje jako běžný přímotop a hoření pouze imituje, biokrb vám dopřeje skutečný plamen. Jaké mají výhody a nesou s sebou i nějaké nevýhody?

Elektrický krb do zásuvky

Elektrický krb najde využití víceméně všude, ideální je zejména tam, kde byste s klasickým krbem nepochodili. Mezi jeho největší přednosti patří, že jeho používáním nevzniká kouř, prach ani spaliny a domácnost tedy nijak neušpiní. Nepotřebuje ani žádnou velkou údržbu, čištění nebo přikládání dřeva či jiného materiálu.

Snadno se instaluje a velmi jednoduchá je i manipulace. Stačí ho dát na požadované místo, zapojit do zásuvky a zapnout. Nastavování a ovládání ve většině případů zvládnete i z gauče – elektrické krby totiž mívají dálkový ovladač.

Foto: Archiv firmy

Elektrický krb Lausanne se snadno instaluje na stěnu a imituje záři hořících plamenů – jejich jas si můžete libovolně nastavit. Cena 8699 Kč, prodává KlarsteinFoto: Archiv firmy

Nepřijdete ani o praskání dřeva

Od pravého krbu byste elektrický na první pohled nejspíš nerozeznali, a můžete se dokonce dočkat i tolik oblíbeného praskání ohně. Některé modely jsou totiž vybavené vestavěným reproduktorem, který poměrně dobře a věrohodně imituje zvuky hořícího dřeva.

Nabídka na trhu je široká i z hlediska umístění. Seženete modely, které je možné volně postavit do prostoru a snadno přemísťovat, ale i takové, jež se dají upevnit či zavěsit na stěnu nebo zabudovat do zdi.

Foto: Archiv firmy

Moderní krb Hark Lumix 4 má topeniště s rustikální kamennou obezdívkou a jeho kouřový efekt v interiéru navodí perfektní atmosféru. Cena na vyžádání, prodává Krby-fortellFoto: Archiv firmy

Přitopení bez popálení

Protože většina moderních modelů nabízí funkci ohřevu, můžete elektrický krb využít nejen jako krásnou dekoraci, ale také si jím přitopit. Kolik tepla dodá, záleží na jeho topném výkonu a nastavení. Myslete však na to, že se vám jeho provoz může prodražit a spoléhat se pouze na něj není zrovna ekonomické řešení.

Jistě vás ale potěší bezpečnost. Vzhledem k tomu, že elektrický krb nemá skutečný plamen, nemusíte se obávat rozšíření ohně do bytu ani toho, že se o něj vy, vaše ratolesti nebo domácí mazlíčci popálíte.

Foto: Archiv firmy

Elektrický krb El Fuego Como s designem klasických kamen má vysokou výhřevnost, ochranu proti přehřátí a imitovat může nejen plameny, ale i žhavé uhlíky. Cena 1549 Kč, prodává ObiFoto: Archiv firmy

Lihový krb potřebuje větrání

Imitace plamene vám nestačí, jenže krb si pořídit nemůžete? Odpovědí může být lihový krb, kterému se často říká biokrb. Nepotřebuje komín ani dřevo – spaluje totiž tekuté palivo, nejčastěji biolíh. Ten se nalévá do hořáku umístěného v těle krbu a jeho zapálením získáte živý žlutooranžový oheň.

V ideálním případě během topení nevznikají žádné zplodiny, nicméně výpary samozřejmě má: konkrétně jde o oxid uhličitý a vodní páry. Při používání je tedy nutný dostatečný přísun vzduchu. Nezapomeňte proto dostatečně větrat a nedávejte biokrb do opravdu malých místností!

Foto: Archiv firmy

Volně stojící romantický biokrb Legionis si můžete přisunout ke zdi a nastavit výšku plamene, topný výkon, dobu hoření i spotřebu paliva. Cena je 15 499 Kč, prodává Biokrb-levneFoto: Archiv firmy

Biokrby na stěnu i podlahu

Instalace a umístění biokrbu je jednoduchá a rychlá. Stejně jako u elektrických krbů i zde jsou k dostání modely, které lze volně postavit na libovolné místo, seženete ale i závěsné a vestavné typy.

Většinu lihových krbů můžete kdykoliv podle libosti přesunout, ovšem vždy přitom dbejte na bezpečné umístění! Důležité je hlavně to, aby byl lihový krb stabilní a v jeho blízkosti se nenacházelo nic hořlavého. Nezapomeňte také, že i když se nemusíte bát jisker, jedná se o otevřené ohniště a popáleniny při obsluze biokrbu nejsou výjimečné.

Foto: Archiv firmy

Nástěnný biokrb je vybavený šestibodovým hořákem s biovložkou, která brání rozlití paliva a zvyšuje bezpečnost během hoření. Cena je 5999 Kč, prodává DobresnyFoto: Archiv firmy

Biokrb je dekorace, moc vás neohřeje

Snadné je i samotné ovládání a topení. Bývá velmi intuitivní, často pomocí termostatu nebo dálkového ovládání. Jedna plná nádobka v závislosti na velikosti vydrží od dvou do sedmi hodin, počítat ovšem musíte s tím, že neohřeje celou místnost.

Tepelný výkon lihových krbů totiž bývá velmi malý a postrádá i systém distribuce tepla. Poslouží tak spíše jako doplňkový zdroj a pěkná svítící dekorace s živým ohněm. A musíte se také smířit s tím, že zvuků praskajícího dřeva se u něj nedočkáte.

Foto: Archiv firmy

Biokrb si můžete pořídit, i když nemáte místa nazbyt. Model Alba ozdobí stůl a náplň nádržky vydrží hořet dvě hodiny. Cena je 3500 Kč, prodává BiokrbyFoto: Archiv firmy

Reklama

Načítám