Hlavní obsah

Boj s komáry. Proč jim tak chutnáme a jak se nejlépe bránit. Nepijte pivo a vyhněte se červené

Foto: encierro, Shutterstock.com

Foto: encierro, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bzučící roje dotěrných komárů obtěžují zvířata i lidstvo od nepaměti a je to jako skutečná válka kdo s koho. Proč nám tak rádi sají krev, kdo je nejvíc přitahuje a jaké způsoby obrany je nejlepší zvolit?

Článek

Bojovat s komáry připomíná boj s větrnými mlýny. Vyhrát asi nelze, přesto není možné nechat je, ať si dělají, co chtějí. Už proto, jak potvrzuje mikrobiolog a imunolog Conor McMeniman, že komáři přenášejí i velmi závažná onemocnění, jako je malárie, horečka dengue, žlutá zimnice či západonilská horečka. U nás se naštěstí zatím takto nakažení komáři vyskytují jen zřídka nebo vůbec, ale občas jsou podezíráni z přenosu lymské boreliózy, a tak je obrana před jejich atakem stále důležitější.

Proč komáři pijí krev?

Komáři se většinou živí rostlinnými nektary či šťávami, a dokonce pomáhají i opylovat květiny. Aby však komáří samička mohla vyprodukovat vajíčka, potřebuje navíc bílkoviny – a ty získává z lidské či zvířecí krve. „Když se k vám komár přisaje, probodne kůži sosákem a hledá krevní cévu. A jakmile ji najde, nasaje krev, jako by hltal bublinkový nápoj brčkem,“ vysvětluje Conor McMeniman.

Pro samičku komára je výhodné krátce se napít a co nejrychleji odlétnout, proto při sání „plivne“ do kůže směs různých látek, které působí proti bolesti a brání srážení krve. Potřebuje totiž, abyste si jí všimli co nejpozději. Nepříjemné projevy – svědění, otok a zarudnutí – se proto objeví až za chvíli. Je to reakce těla na tento chemický koktejl a u každého mívá trochu jiný průběh.

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Místa, kde se komáři přisáli, často svědí a zčervenají, dojít může i k alergické reakci. Vážnější reakce vždy konzultujte s lékařemFoto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Co komáry přitahuje a koho milují

Stejně jako je různá reakce na přisátí, tak i komáry přitahuje každý člověk odlišně: někdo působí jako magnet, druhý jim až tak nechutná. Komáří samičky lákají chemikálie přítomné v lidském pachu, ovšem vysvětlit, proč jsou pro ně někteří lidé přitažlivější než druzí, není podle vědců vůbec jednoduché. „Existuje řada faktorů, které mohou ovlivnit složení vaší vůně, včetně jídelníčku, genetiky a fyziologie. To vše ovlivňuje mikrobiom, který přirozeně žije na kůži a jehož pach komáři zachytí,“ uvádí Conor McMeniman.

Jedna z nejdůležitějších látek, jež komáry láká, je oxid uhličitý, tedy plyn, který se nachází ve vydechnutém vzduchu. „CO₂ je vábí už z velké vzdálenosti a jak potvrdily mnohé studie, nejvíc komárů se proto slétá tam, kde se sejde pohromadě víc lidí,“ vysvětluje Kristen Healy, odbornice na lékařskou entomologii na Louisianské státní univerzitě. Roli hraje také tělesné teplo a pot.

A jak připomíná Conor McMeniman, několik studií už poukázalo na to, že pro komáry jsou přitažlivější lidé, kteří pravidelně konzumují pivo, a také je láká červená barva. Přestaňte tedy chodit na pivo v červeném tričku… A co dalšího můžete proti komárům ještě podniknout?

Jak se zbavit komárů?

Najít látku, jež by komáry spolehlivě zahnala, se snaží vědci už dlouhá desetiletí, ale stoprocentně úspěšní zatím nejsou. V jedné studii, kterou vedl Conor McMeniman, se z přírodních látek jako potenciálně nejúspěšnější ukázal eukalyptus, ale jak odborník doplňuje, osobně by nevěřil žádnému přípravku, který slibuje stoprocentní účinnost. Takový zatím podle něho neexistuje. Přesto však můžete udělat mnohé, abyste výskyt nepříjemného hmyzu ve svém okolí alespoň omezili.

  • Na repelentech hledejte ve složení látky DEET a pikaridin, zatím se ukazují jako nejúčinnější. Z přírodních látek doporučují odborníci olej z citronového eukalyptu. (Moc nevěřte speciálním náramkům proti komárům, protože v testu SZÚ zcela selhaly.)
  • Domů si na okna a všude, kde to jen jde, pořiďte sítě a na noc si pouštějte větrák nebo klimatizaci – proudící vzduch komárům nevyhovuje. Fotonávod: Jak si vyrobit síť do okna krok za krokem.
  • V okolí domu odstraňte či zakryjte všechny zdroje stojaté vody, jako jsou sudy, malá jezírka a podobná místa, kam by mohly samičky naklást vajíčka. Anebo vodu ošetřete přípravky proti komárům.
  • Do blízkosti oken, na balkon, terasu či parapety vysázejte co nejvíce aromatických bylin, jako je levandule, tymián, rozmarýn či bazalka, které hmyz do velké míry odpuzují.

Načítám