Hlavní obsah

Malárie: tropická forma nemoci vás může během pár dnů zabít

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Malárii podlehne ročně půl milionu lidí na celém světě a u nás patří mezi nejčastější onemocnění dovezená z tropů. Přenáší se kousnutím samičky komára rodu anofeles, a když se nezačne včas s léčbou, může nákaza skončit i smrtí.

Článek

Malárie se objevuje především v tropické a subtropické Africe, dále ve Střední a Jižní Americe a v některých částech Asie a Tichomoří. Patří mezi velmi vážné nemoci a v letech, kdy se běžně cestovalo, si nákazu jako nechtěný suvenýr přivezlo každoročně zhruba 30 českých občanů. Malárii prodělal i Jakub Vágner (38) nebo George Clooney (59).

Příznaky a průběh malárie

Nemoc způsobují čtyři druhy prvoka plasmodium, který žije ve slinách komárů rodu anofeles (Anopheles). Komáří samičky působí jako přenašeči, a když člověka některá štípne, dostane se parazit do těla a krví až do jater. Tam se množí, z jater se pak vyplavují noví jedinci do krve a ničí červené krvinky, což postupně oslabuje celý organismus.

V první fázi – jedná se o pár dní podle druhu nákazy – se malárie projevuje jako viróza: dostavují se bolesti kloubů, silná únava, nevolnost, nechutenství. Později se přidává horečka a zimnice, která pak na čas odezní, ale teplota zůstane. Záchvaty zimnice a křečí se poté většinou pravidelně opakují po několika dnech, ve vážnějších případech i několikrát za den. Pokud se malárie neléčí, dojde k poškození červených krvinek, chudokrevnosti a následně i k poruchám funkce sleziny či k selhávání orgánů.

Foto: nechaevkon, Shutterstock.com

Malárie se nepřenáší přímo z člověka na člověka: musí vás štípnout nakažený komár, který se ovšem infikuje od nakaženého člověka-přenašečeFoto: nechaevkon, Shutterstock.com

Vyšetření a léčba

Když se člověk vrátí z rizikové oblasti a má horečky a další malarické příznaky, lékař vždy zpozorní. Nebezpečného prvoka lze odhalit vyšetřením krve. Nákaza se léčí rozličnými antimalariky čili léky zabíjejícími prvoka, původně to byl jen chinin (používá se i dnes, ovšem v kombinaci s dalšími látkami).

Komplikace: nejhorší je tropická malárie

Podle druhu parazita, který tělo napadne, propukne malárie tropická, třídenní nebo čtyřdenní (dříve se jí říkalo čtvrtodenní zimnice) – liší se vážností průběhu a frekvencí záchvatů. Tropická malárie ohrožuje člověka na životě a je nutné ji co nejrychleji odhalit a nasadit léčbu. Na rozdíl od dvou dalších typů choroby totiž prvok způsobuje, že vadné červené krvinky poškozují a ucpávají cévy, takže se postupně ničí důležité orgány, jako je třeba mozek a ledviny, které tyto cévy zásobují. I při včasné a vhodné léčbě hrozí vážné následky (např. epilepsie).

Foto: Jarun Ontakrai, Shutterstock.com

Malárie se dá snadno odhalit z krve. Zásadní je zjistit, o jaký typ parazita se jednáFoto: Jarun Ontakrai, Shutterstock.com

Prevence a chemoprofylaxe malárie

Cestujete-li do rizikových oblastí, vždy je nutné se důsledně chránit repelenty, insekticidy a moskytiérou. V noci, kdy je komár aktivnější, pokud možno nevycházejte. Někdy se doporučuje preventivní užívání antimalarik (= antimalarická chemoprofylaxe).

O jejich nasazení se před cestou poraďte s lékařem, který se specializuje na tropické nemoci, respektive na cestovní medicínu, protože podávání těchto látek má svá pravidla a mohou mít i nežádoucí účinky. Očkování zatím neexistuje, třebaže se na něm usilovně pracuje. Prodělání malárie nechrání před novým nakažením a onemocněním, takže se ochrana opravdu vyplatí.

Malárie

  • Jiný název - Čtvrtodenní zimnice
  • Popis - Tropická, třídenní či čtyřdenní malárie je způsobená parazitem, který přenášejí někteří komáři v tropických oblastech.
  • Příznaky - Nejdříve únava, nevolnost a bolesti jako u virózy, poději se objeví pravidelné, vyčerpávající záchvaty zimnice a celkové nevůle, při tropické formě nemoci hrozí selhání orgánů a smrt.
  • Inkubační doba - Přibližně 10 až 40 dnů
  • Léčba - Antimalarika, tedy léky zabíjející parazita. V případě komplikací se užívají postupy obvyklé k jejich zvládnutí.
  • Smrtnost - V roce 2019 nemoc usmrtila na světě zhruba 409 000 lidí, k většině úmrtí dochází v subsaharské Africe, v Evropě jen zcela výjimečně.
  • Prevence - Důsledné a časté užívání repelentů, insekticidy, moskytiéra, po dohodě se specialistou se preventivně užívají antimalarika.

Každé dvě minuty umře v Africe na malárii předškolní dítě. Vakcína proti malárii by měla být k dispozici do čtyř let!

Reklama

Načítám