Hlavní obsah

Rýt, nebo nerýt záhony?

Foto: SofikoS, Shutterstock.com

Foto: SofikoS, Shutterstock.com

Reklama

Někdo má podzim spojený s rytím záhonů, jiný tuhle práci nechává až na jaro. Alternativou je nerýt vůbec. Dovolit si to ale může jen ten, kdo má živou půdu, kterou provzdušní žížaly a mikroorganismy.

Článek

Aby půda plodila, potřebuje péči. Na závěr sezony jí pomůže provzdušnění a obohacení o živiny. Na zahradě totiž probíhá nekonečný a dokonalý koloběh, kdy se odumřelé a seschlé části rostlin mění na živiny, které dají sílu novým rostlinám, aby rostly a plodily.

Zahradnice a zahradníci si zvykli půdě pomáhat – zapracováním kompostu a hnoje, rytím nebo vysetím takzvaného zeleného hnojiva. Poslední dobou se ale můžete setkat i s jiným přístupem: nechat půdu, aby si poradila sama.

Proč nerýt záhony

Nerýt záhony je momentálně mezi odborníky i laickými zahradníky populární hned z několika důvodů. Úspora času je jen jedním z nich. Podle některých názorů rytí narušuje složitou a křehkou vazbu půdních organismů a jejich práci. Zastánci nerytí upozorňují i na to, že mikroorganismy, které žijí dole, se rytím dostanou na povrch, a to jejich život rovněž komplikuje.

Která půda je vhodná k nerytí

Pokud si pohráváte s myšlenkou, že byste letos neryli, měli byste vědět, že úspěch této metody má několik podmínek. Půda musí být vzdušná, nesmíte ji zbytečně sešlapávat a je třeba ji pravidelně obohacovat kvalitním kompostem, který sám o sobě bývá vzdušný a ideálně plný zdravých mikroorganismů. Místo hlubokého rytí pak na jaře postačí nakypření záhonů rycími vidlemi nebo prohrábnutí řádků plecím očkem.

Zkrátka, vynechat podzimní rytí si mohou dovolit ti, kdo půdu během sezony pravidelně načechrávají a mají to štěstí, že jsou majiteli pozemku s lehkou a písčitou zeminou. Pokud je navíc bohatá na živiny, dobře se v ní daří žížalám, které půdu provzdušňují.

Kompost je ale nutný

I když nebudete rýt, přidejte na záhony kompost a hnůj a zlehka, třeba s pomocí rycích vidlí, materiál zapracujte do půdy. Zeminu neobracejte. Vidle jen zabodávejte do půdy a zahýbejte s nimi dopředu a dozadu. Tímto jednoduchým pohybem se půda prokypří.

Foto: Model Republique, Shutterstock.com

Kompost jen zlehka zapracujete do půdy, nepřevracejte jiFoto: Model Republique, Shutterstock.com

Ryjte jen mírně vlhkou půdu

Pokud se rozhodnete na podzim rýt – nebo nemáte jinou možnost, protože vaše půda je hutná a tuhá a potřebuje prokypřit – jděte na to chytře. Správné rytí zeminu prokypří, provzdušní. Omezí se tím i výpar vody a podpoří se zadržování srážkové vody během zimního období. Rytím také do půdy lépe vpravíte hnůj nebo kompost.

Tentokrát ale vynechejte přílišné převracení půdy, což nesvědčí půdním organismům, kteří pro svůj život potřebují kyslík, a proto se drží na povrchu. Abyste ryli šetrněji, ryjte v den, kdy půda není ani příliš suchá ani příliš mokrá.

Když rýt, tak dvakrát

Zvolte metodu rytí takzvaně nadvakrát. Nejdříve z pásu záhonu sejměte vrchní, humusovou vrstvu. Ta je hluboká tak na půlku rýče. Odložte ji stranou. Rycími vidlemi prokypřete odkrytý pás (spodní vrstvu). Na prokypřenou spodní vrstvu můžete vložit hnůj nebo kompost. Nakonec přidejte odloženou humusovou vrstvu.

Prokypřené záhony můžete ještě uhladit hráběmi. A aby vám to do jara lépe utíkalo, už teď můžete přemýšlet, co kam vysadíte.

Reklama

Související témata:

Načítám