Hlavní obsah

Krmíme sýkorky, kosy i labutě: Kdy a čím začít a jak daleko by mělo být krmítko od zdi domu?

Foto: TTphoto, Shutterstock.com

Foto: TTphoto, Shutterstock.com

Reklama

Chcete pomoct divokým ptáčkům s přežitím zimy? Zajistěte jim dostatek tolik potřebné potravy. Jen si dejte pozor na to, co jim dáváte. Jaké krmivo je vhodné a jak by mělo vypadat ideální krmítko?

Článek

Podzim už je v plném proudu a zima se blíží. Přestože se v posledních letech o ukrutných mrazech mluvit nedá, klesající teploty jsou znatelné a pociťují je i venkovní zvířátka, pro která může být náročnější sehnat dostatek potravy. Jinak na tom nejsou ani ptáčci, jimž sběr potravy komplikují kratší dny, zmrzlá půda i případný sníh. Aby následující měsíce přežili ve zdraví, potřebují dostatek tukových zásob i energie, neboť hledáním potravy tráví drtivou většinu bílého dne. Určitě proto ocení, když jim trochu pomůžete a něco zdravého jim nasypete do krmítka. Jak na to?

Kdy začít krmit ptáčky

S krmením je dobré začít už na podzim, ideální je začátek listopadu. Menší porce jim klidně můžete podávat už během října, aby si stihli vytvořit zásoby a zvykli si, že u vás najdou, co potřebují. Důležitým faktorem je samozřejmě počasí: jestliže zpozorujete tvrdnoucí půdu a rychle klesající teploty už dřív, čekat nemusíte.

Nejlepší krmítko

Než začnete, je třeba pořídit vhodné krmítko. Mělo by mít dostatečně velkou stříšku, která potravu ochrání před deštěm a sněhem, a sníží se tak riziko jejího plesnivění. Chybět by neměly ani lišty kolem dna – udrží stravu v krmítku.

Z materiálů je nejlepší dřevo: neklouže, nenamrzá a pro ptáčky je přirozené. Pokud krmítko kupujete, je dobré ho před používáním důkladně očistit horkou vodou a nechat uschnout. Stejně jako doma dbejte i tady na pravidelný úklid a v době přikrmování krmítko pravidelně čistěte od zbytků.

Správné místo na krmení

A kam s ním? Ideální je postavit krmítko alespoň 1,5 metru nad zemí a zhruba dva až tři metry od stromů, keřů a zdí, odkud by na ptáčky mohli zaútočit predátoři. V okolí by neměly být ani velké prosklené plochy, do nichž by opeřenci mohli narazit.

Foto: Smit, Shutterstock.com

Krmítko by mělo mít velkou stříšku, která potravu ochrání před nepřízní počasíFoto: Smit, Shutterstock.com

Co se dává ptákům do krmítka?

Co lze nasypat do krmítka? Můžete použít koupené směsi, případně si namíchat vlastní. Nevýhodou hotových směsí je, že obsahují i druhy semen, které ptáčkům příliš nechutnají. Opeřence potěšíte hlavně slunečnicovými semínky a podrcenými ořechovými jádry, poděkují vám i za lněná a dýňová semínka, pšenici, loupaný oves a proso. Přisypat můžete i trošku máku, lnu a řepky. Některým ptáčkům voní čerstvá jablíčka, strouhaná mrkev a jeřabiny.

Recept na výrobu domácích lojových koulí

K přikrmování poslouží i lojové koule či šiška obalená v tuku – přilákají především sýkorky, brhlíky a strakapoudy. Co potřebujete?

  • 100% ztužený rostlinný tuk - lze použít i lůj či neškvařené nesolené sádlo (nejlépe hovězí). Nikdy nepoužívejte margarín ani palmový olej!
  • suché ingredience (2 hrsti na 1 hrst tuku) - semínka (ptáčkům chutnají hlavně slunečnicová, přidat můžete i lněná a řepková), proso, ovesné vločky, sušené a neslazené bobuloviny, popřípadě sušený hmyz.
  • borové šišky (velké, plně otevřené), misku, skořápku od kokosového ořechu nebo síťku (např. od citrusů)

Postup: Tuk rozpusťte a nechte chladnout. Suché přísady promíchejte a vmíchejte do tuhnoucího tuku. Směsí obalte šišku nebo ji zatlačte do kokosové skořápky či do síťky a zavěste na stromy.

Tip: Síťka není ideální – ptáci se do ní mohou zachytit drápky, spadané prázdné síťky zase působí potíže psům, kočkám či ježkům. Vyložte raději misku igelitovým sáčkem a natlačte do něj směs. Nechte zaschnout, vyloupněte a položte do krmítka, případně ve hmotě nechte ztuhnout kus provázku a za něj pak kouli pověste. Podobně vyrobíte i ptačí bábovku a muffiny!

Foto: Artush, Shutterstock.com

Ptáčci si pochutnají na loupaných slunečnicových semínkách, obilninách i čerstvých jablíčkáchFoto: Artush, Shutterstock.com

Na lidské jídlo zapomeňte!

Nabízet ptákům zbytky z kuchyně je opravdu špatný nápad. Absolutně nevhodné je vše kořeněné, slané, přepálené a uzené, dále pak těstoviny, chléb, kynuté pečivo i dehydrovaný kokos! Ačkoliv by se do toho ptáčci možná pustili, bývá pro ně taková strava nebezpečná a může jim způsobit zažívací potíže i smrt. Stejně nevhodné je samozřejmě jakkoliv zkažené či plesnivějící krmivo.

Foto: Ihi, Shutterstock.com

Pečivo nebo jiné lidské jídlo nenabízejte ani ptáčkům v krmítku, ani labutím a kachnám na voděFoto: Ihi, Shutterstock.com

Čím krmit labutě a kachny? Pečivem ne!

Podobná pravidla platí i při krmení labutí a kachen. Stále jsou u řek vidět lidé házející do vody kousky pečiva! Ptactvo si na něm sice pochutná, nezíská z něj ale žádné důležité živiny a vitaminy. Kromě toho se jím hodně rychle zasytí a nemá pak potřebu shánět si další potravu. To může vést k podvýživě, vzniku tělesných vad a špatně vyvinutých křídel u mláďat. Pečivo, veky, chlebíčky a další pochutiny navíc obsahují koření, soli a kvásek, které způsobují zažívací potíže.

Řešení je poměrně jednoduché: přineste jim stravu rostlinného původu, třeba listové saláty, hrách, cizrna, nasekaná zelenina a všechny obiloviny, v čele s ovesnými vločkami. Nezapomínejte přitom, že nejspíš nebudete jediní s podobným nápadem. Nedávejte jim tedy velké porce a vyhněte se frekventovaným místům i časům.

Lidská strava nevadí jen ptákům. Víte, kterých 9 potravin může zabít vašeho psa?

Reklama

Načítám