Hlavní obsah

Jak vyzdobit na Vánoce zahradu, dům, okna i schody? Nebojte se světel a dejte si záležet na věnci

Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavte advent svým nazdobeným domovem. Girlandy, chvojí, svítící dekorace nebo třeba vlastní útulný koutek na terase vám zpestří čekání na Ježíška. Sváteční dekorace snadno projasní dlouhé zimní večery a vnesou do vašeho domova kouzlo Vánoc.

Článek

Vánoce se kvapem blíží a s nimi přichází první adventní neděle. Sváteční výzdoba obyváků a dalších místností je již v plném proudu, zapomínat byste však neměli ani na venkovní prostory. Ať už jde o fasádu, schodiště, terasu, nebo zahradu, vánoční dekorace vykouzlí úsměv vaší rodině, návštěvám i náhodným kolemjdoucím.

Světla, kam se podíváte

Hlavním kouzlem vánoční výzdoby jsou různá světýlka a svíčky. Evokují teplo domácího krbu a záři betlémské hvězdy. Zatímco v interiéru si můžete pod dohledem dovolit klasické svíčky nebo skutečné hořící dřevo v krbu, u venkovních dekorací byste měli k otevřenému ohni přistupovat nanejvýš obezřetně.

Chcete-li přece jen zachovat nenahraditelnou živost třepetajícího se plamínku, umístěte svíčky do pevných kovových luceren, které nepřevrhne ani silnější vítr. Jistotou však budou svíčky elektrické nebo i další světélka, řetězy a závěsy na baterie či elektřinu.

Balkony a terasy

Balkony a terasy bývají přes zimu opuštěné a pozapomenuté. Přitom zde můžete popustit uzdu kreativitě a vytvořit místo plné sváteční fantazie. Kromě zavěšených světýlek a svítících rampouchů využijete třeba i větší vánoční dekorace, na které jste doma už neměli místo, a krásně se hodí také vánoční aranžmá v truhlících a nazdobené jehličnany v květináčích.

Pokud jsou balkon nebo terasa kryté, snadno si zde vytvoříte útulné posezení při plynovém ohřívači. Stačí na venkovní pohovku nebo lavici přidat pár umělých kůží, polštářků a deku a můžete si při pohledu na padající vločky vychutnat třeba domácí svařák nebo horkou čokoládu s červeným vínem.

Okna a fasáda

Výzdoba oken je oblíbená a snadná. Ať už zvolíte nalepovací zimní výjevy, šablony přestříkané umělým sněhem, nebo papírové sněhové vločky vyrobené doma s dětmi, z vánoční atmosféry se budete těšit jak vy, tak kolemjdoucí.

Nezapomeňte ani na parapety: můžete je ozdobit truhlíky nebo květináči s nazdobeným chvojím, které (pokud ho dáte třeba do aranžovací hmoty nasáklé vodou) vydrží celý advent. Myslete na to, že dekorace musíte také důkladně zajistit, tedy přivázat nebo zatížit, aby nehrozil pád.

Na fasádu kolem oken můžete umístit girlandy se světýlky nebo vánoční ozdoby uvázané na vlasci či stuze. Samotné fasádě pak budou slušet světelné závěsy nebo speciální venkovní reflektory, které na dům promítají třeba padající sněhové vločky.

Zahrada

Při pohledu na ponurou zimní zahradu bývá nejednomu člověku úzko, obzvlášť když jsou Vánoce na blátě, jako to bývalo v posledních několika letech. Vše můžete změnit, když zahradě přidáte trochu šmrncu v podobě vánočních světýlek, dalších svítících ozdob nebo třeba jedlých dekorací pro ptáčky.

Schodiště a vstup do domu

Co z vaší vánoční výzdoby návštěvníci vidí zblízka jako první? Pravděpodobně branku nebo vstupní dveře. Základem je v tomto případě vánoční věnec na dveřích, který si můžete buď sami vyrobit, anebo koupit již hotový na vánočních trzích či v květinářství. Máte-li u vstupu dostatek místa, je pěkné přidat třeba ozdobenou tújku v květináči, lucerničky nebo zimní aranžmá v truhlíku. Pokud k domovním dveřím vede schodiště se zábradlím, snadno ho zpestříte nazdobenou girlandou nebo světelným řetězem.

Načítám