Hlavní obsah

Postřik z mýdla i kopřiv a kooperace dalších rostlin: jak se zbavit slimáků a mšic

Foto: Tomas Vynikal, Shutterstock.com

Foto: Tomas Vynikal, Shutterstock.com

Reklama

Hned jak se záhony začnou zelenat, přitáhnou škůdce. Na saláty pořádají nájezdy slimáci, na listech se mohou objevit mšice, na bramborách mandelinka. Poradit si s nimi můžete i bez chemie. Co zabere?

Článek

V podstatě existují tři metody, jak se škůdců na zahradě zbavit bez chemických postřiků a jedů. Můžete jim postavit mechanické zábrany, využít přírodní postřiky anebo zvolit takovou kombinaci rostlin, které se vzájemně ochrání. Je třeba říct, že nic z toho nefunguje na sto procent a často je nejlepší zkusit všechny tři způsoby najednou.

Vzájemná ochrana rostlin

Společné pěstování rostlin, například zeleniny a bylinek nebo zeleniny a květin, tzv. permakultura, pomáhá udržet zahradu zdravou a v kondici i bez chemie. Některé bylinky odpuzují určité typy škůdců, jiné zase uvolňují do půdy látky, které zabraňují šíření chorob.

Nápomocný je v tomto ohledu aksamitník neboli afrikán. Ten odpuzuje například molici skleníkovou (vysává z listů šťávu), hubí háďátka (pochutnávají si na řepě, rajčatech nebo paprice) a brzdí růst plevele (odebírá zelenině živiny).

Účinná je i výsadba bylinek. Třeba kopr odpuzuje běláska zelného a máta zase dřepčíky, jejichž larvy si pochutnávají na kořínkách a dospělí jedinci na listech. Šalvěj a tymián by měly páchnout slimákům, a ti by se tak měli držet od zeleniny dál. Křen nevoní mandelince bramborové a lichořeřišnice zase odpuzuje mšice.

Foto: Afanasiev Andrii, Shutterstock.com

Braňte svou zahradu před škůdci, jinak přijdete o úroduFoto: Afanasiev Andrii, Shutterstock.com

Domácí postřiky

Nejčastěji trápí zeleninu mšice a slimáci (jak se zbavit škůdců bez chemie). Na mšice platí hlavně postřik z kopřiv, které jsou snadno dostupné. Asi půl kila čerstvých kopřiv naložte do pěti litrů vody a louhujte je po celý den. Druhý den nařeďte jeden díl výluhu pěti díly vody a postříkejte napadené rostliny. Postřik můžete použít na zeleninu a květiny – vynechejte ale luštěniny, protože kopřivy by jim spíš uškodily.

Postřik si můžete vyrobit i na slimáky. Použijte silné aromatické bylinky – například pelyněk nebo šalvěj. Dvě pořádné hrsti bylin (nejlépe čerstvé) povařte v jednom litru vody. Sceďte a odvar přelijte do postřikovače. Záhon jednoduše postříkejte. Aroma v zemi vydrží několik dní. Postřik opakujte podle potřeby.

Dalším častým škůdcem jsou molice, miniaturní bílý hmyz, který si rád pochutnává na šťávě z listů. Na ně platí mýdlový postřik, který by měl zatočit zároveň i s mandelinkou bramborovou. Lžíci tekutého mýdla smíchejte s asi dvěma litry vody. Pomocí rozprašovače naneste postřik na rostliny. Stačí jednou týdně. Tento postřik se nejvíc hodí na rostliny, které nebudete jíst. Na ostatní zeleninu použijte už zmíněný kopřivový postřik.

Foto: Paul Maguire, Shutterstock.com

Mšice jsou asi nejčastějšími útočníky na české zahradyFoto: Paul Maguire, Shutterstock.com

Sběr a ničení škůdců

Mnohdy na škůdce neplatí nic jiného než fyzická síla. Vůbec nejúčinnější je obrnit se trpělivostí a mandelinku z bramborové nati sesbírat, což je docela piplačka, a navíc to není hezká práce. Podobné je to i se slimáky – někdy prostě aromatické bylinky nezaberou a nefungují ani pasti z vydlabaného melounu a piva, kde se mají slimáci utopit.

Někteří ostřílení zahradníci proto slimáky nemilosrdně sbírají, hází do kbelíků a zasypávají je solí. Jiní je rovnou na záhonech přestřihnou vejpůl zahradnickými nůžkami. Je to kruté, ale jde o ochranu vaší úrody.

Reklama

Související témata:

Načítám