Hlavní obsah

Krmítka pro ptáčky? 6 způsobů, jak je vyrobit doma

Foto: Britt Farestveit, Shutterstock.com

Foto: Britt Farestveit, Shutterstock.com

Reklama

Svět kolem vás je zasypaný sněhem a vy chcete nasypat ptáčkům. Nemáte po ruce krmítko? Není nic snazšího než si ho během chvilky vyrobit z toho, co najdete doma.

Článek

Krmítka mohou být různá a různá jsou i místa, kam je postavit či pověsit. Přinášíme proto pár nápadů na rozmanité verze – a některé se vejdou klidně jen na parapet. Postup při výrobě není nijak složitý a náklady jsou nepatrné: Pracovat budete především s tím, co máte doma po ruce.

Jak a čím krmit v zimě ptáčky

Kdy začít, kam postavit krmítko, čím ptáčky krmit a jak udělat lojové koule, najdete v tomto článku:

1. Krmítko z PET lahve

PET láhev, plastová lžička a kousek provázku či drátku na zavěšení. To je všechno, co potřebujete na výrobu tohoto krmítka. Zvládne to opravdu každý, jediné, nač si musíte dát pozor, je velikost otvoru u lžíce, aby se semínka sypala dostatečně, ale ne zas moc: Takže udělejte nejprve malý otvor, který budete opatrně zvětšovat. Výhodou je, že dobře vidíte, kolik krmení ještě v nádobě zbývá.

Video: Jak vyrobit krmítko z PET lahve krok za krokem.

Foto: Jakub Jurdič

Plastovou lžíci nebo lžičku lze nahradit i starou vařečkou. Opět pracujete s věcmi, které máte doma, takže náklady jsou minimálníFoto: Jakub Jurdič

2. Krmítko z trubek

Možná se vám někde v garáži nebo ve sklepě schovávají zbytky trubek po rekonstrukci. Proč na výrobu krmítka nevyužít staré plastové koleno? Můžete pak klidně říkat, že jste si pro blaho ptactva nechali vrtat koleno – potřebujete do něj totiž udělat dva otvory na provázek nebo řetízek. Pak už jen umístíte bidélko a je hotovo.

Foto: Jakub Jurdič

Můžete si pohrát se vzhledem krmítka. Omotejte okolo něj provázek, kousek juty nebo se pokuste napodobit kůru za pomoci tavné pistole a barvy ve sprejiFoto: Jakub Jurdič

3. Krmítko na parapet z plastové krabice

Máte k dispozici opravdu jen parapet? Postavte krmítko na něj. Vyrobit ho můžete třeba z hlubokého plastového obalu s víčkem, ve kterém se prodává například hroznové víno nebo rajčata. Postavte ho dnem vzhůru, vyřízněte do boku otvor, tak aby byl dost velký jen pro sýkorky a drobnější ptactvo. Pak budku omotejte například potravinářskou fólií, kterou v místě otvoru rozříznete a ohnete dovnitř. Dozdobte například provázky. Budku můžete připevnit třeba k prkénku, aby držela na parapetu, ale můžete dovnitř vložit pár kamínků pro zatížení.

Foto: Jakub Jurdič

Krmítko zvládnou vyrobit i děti a náklady jsou zanedbatelnéFoto: Jakub Jurdič

4. Závěsné krmítko z konzervy

Pro výrobu závěsného krmítka můžete použít prázdnou konzervu, ideálně tu s odtrhávacím víčkem. Stačí pak víčko jen ohnout na polovinu a udělat v něm otvor pro nasazení bidélka – obojí přilepte tavnou pistolí, stejně jako provaz, kterým krmítko omotáte, aby vypadalo trochu přírodněji.

Foto: Jakub Jurdič

Na výrobu bidélka stačí použít například dřevěné hůlky, několik slepených špejlí, pár dřívek od nanuku…Foto: Jakub Jurdič

5. Krmítko z formy na koláč

Proberte skříňky kuchyňské linky, třeba najdete dvě již zašlé a nepoužívané plechové koláčové formy. Můžete použít i dortové formy nebo třeba dvě pokličky. Dejte jen pozor, aby vrchní nádoba či poklice kryla tu spodní jako stříška, ideálně tedy, aby byla větší. Obě části k sobě můžete buď sešroubovat, nebo je jednoduše spojte provázkem nebo řetízkem. Záleží na tom, zda má krmítko stát, anebo viset. Za pár minut je hotovo.

Foto: Jakub Jurdič

Možná nemáte staré formy, ale dvě pokličky navíc se najdou skoro v každé domácnostiFoto: Jakub Jurdič

6. Závěsné krmítko z květináče

Z květináče a podkladové misky lze snadno vyrobit závěsné krmítko. Semínka se sypou samovolně, ale je dobré ho zavěsit někam, kde na něj nebude pršet, protože se ve spodní misce drží voda. Nemáte-li kovové součástky, můžete použít provázek:

Foto: Jakub Jurdič

Šikovné je použít květináč s odtokovou dírkou, pak do něj není nutné vrtatFoto: Jakub Jurdič

Nechce se vám vyrábět ani jednoduché krmítko? Vyrobte krmení pro ptáky – ptačí bábovku.

Reklama

Načítám